(多圖遊記) 福井、滋賀、京都9日

132 回覆
40 Like 8 Dislike
好耐冇打過遊記

今次由買機票到出發,1個月都唔夠,所以個行程plan得幾hea
話就話9日,但回程機係朝早,所以實際上係蝕咗成日

Day 1 (住敦賀): 關西機場 > 敦賀 > 長濱
Day 2 (住敦賀): 敦賀 > 越前 (御誕生寺、和紙の里、大瀧神社)
Day 3 (住福井): 敦賀 > 福井市 > 永平寺
Day 4 (住福井): 福井市 > 勝山 (平泉寺白山神社)
Day 5 (住京都): 福井市 > 京都 (藤森神社)
Day 6 (住京都): 京都 > 近江八幡 > 豐鄉 > 彥根
Day 7 (住京都): 京都 (村上隆展、八坂神社、祇園)
Day 8 (住大阪): 京都 (建仁寺) > 臨空PREMIUM OUTLETS
Day 9: 返香港

打返個行程出嚟,先發覺唔係去神社就係去寺
lm
Day 1

搭凌晨機去,諗住飲啲酒好瞓啲
但係機上睇晒套Dune 2, 最終都冇瞓到

地埗有好天氣,以為有個好開始...

本身計劃由關西機場坐haruka去京都,再轉thunderbird去敦賀,點知出發冇耐,車上廣播就話有人跳軌之類嘅意外,架haruka剩係開到新大阪

唯有改係新大阪到轉thunderbird,應該因為啲意外,架thunderbird都delay咗幾十分鐘,要on99咁係月台到等

最後都順利到達敦賀,落車時都幾多人
但出閘後去7仔睇下買下嘢,買完就發覺個大堂空晒
出站後發覺都係冇咩人,車站外啲鋪好似停留咁係幾十年前狀態咁

車站另外一面啲建築就新式啲,有間幾靚嘅書店

去酒店放低行李就正式開始行程
LM等睇京都抄下行程
留名睇巴打啲靚相
巴打用咩相機 or app影?
巴打幾時去?
去到先知彥根城天守閣6月中-7月中維修
冇得入
今次係福井同滋賀去嘅地方,絕大部分啲交通班次都唔密,行程都幾多時間用係等車上面,如果自駕應該舒服好多

係敦賀等車時冇嘢做又影下月台

月台上都有介紹福井縣出名嘅恐龍館,不過個恐龍像又污糟又有蜘蛛網,感覺有啲可憐

用sony a7r5
鏡呢
6月中去,我去時都係冇得入天守
sony枝2070g,同埋福仔40.4
唯有再去
滋賀冇咩遊客 好舒服
去到長濱就見個阿叔係月台飲啤酒玩電話,而當時係平日2點左右,chill到

出車站見到一座建築天台有個細鳥居同神社,即時諗起天氣之子個場景

當日天氣好又曬,見到便利店即刻入去買防曬用品
下面架福士我初時以為係擺設嚟

我悠閒咗幾日,去到京都都有呢個反應,見到巴士啲人龍就驚
滋賀貴為「飛び出し坊や」嘅發祥地,好快就見到佢踪影

當日有小學生遊學團,啲學生冇先生帶住自由四圍走,香港的話應該冇咁free

長濱比較出名嘅景點應該係黑壁廣場,不過見入面好似都係賣下啲玻璃工藝品,興趣不大,所以冇入去睇

反而附近啲街角、商店街仲好睇好影

留名
係黑壁廣場附近兜兜下就去到大通寺嘅表參道
個牌樓幾大幾有氣勢

不過入到去人都唔多個,鴿就好多

去完大通寺就回程返車站,特登揀唔同嘅路行,睇多啲唔同嘅嘢

可能當日天氣真係好好,心情都好啲,對於長濱呢個地方感覺好唔錯
回程返敦賀途中時,我嗰卡車廂好快就落晒人
感覺敦賀真係好少人去嘅地方咁

返到去未天黑,不過搭飛機冇瞓過,又舟車勞頓咗成日,都冇體力去explore下敦賀市,求其食啲嘢就返酒店抖lu

Day 1 完

清換左機同鏡我仲用緊24105g
原來長濱咁多野睇
趕船睇唔切
我都係出發前冇幾耐先換24105做2070
多咗啲wide真係幾有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞