(多圖遊記) 福井、滋賀、京都9日

132 回覆
40 Like 8 Dislike
免費版好似用唔到
weekend玩完,可以繼續update,繼續係平泉寺白山神社

觀光巴士落車後向前行一陣,就見到神社嘅入口

行完條長樓梯以為就完,點知前面仲有一大段路要行,會經過第2個鳥居

沿路嘅旁邊會有啲負路通去啲唔知咩地方,我地見冇人行,當然都唔敢亂行入去

穿過第2個鳥居,就會見到大拝殿同一地嘅青苔,呢個都係平泉寺白山神社嘅一個賣點,夏天時一片綠色

大拝殿再往上行就到本社,比大拝殿規模細好多

再往上行會有一個三之宮,好似話孕婦求安產好靈,不過我地冇咁嘅需要,又有啲攰唔產再上樓梯,就冇上去lu

沿路出返去時,入咗旁邊一條小路睇,入面有個叫御手洗池嘅地方,聽聞當年有僧人係呢到見到有女神出現,所以就係當地興建咗寺院

Day 4 完

影相靚到
直頭心動想去
值得一去
尤其相對冇咁熱門,少啲遊客舒服啲
平泉寺d杉樹好靚, 雖然無長野戸隠神社咁誇張但換黎既係平靜既環境同厚厚既青苔
啱啱Google下戶隱神社又真係幾靚
可以bookmark定有機會去
lm
Day 5

好悠閒咁瞓到自然醒,再係房hea到中午先check out轉場去京都

去到京都站就有返大城市嘅感覺,好多人
同埋去酒店check in時,明顯見到職員態度冇敦賀、福井酒店咁好

check in完就趕係閂門前趕去藤森神社睇紫陽花

特別鍾意紫藍色嘅

御手洗到都整到好靚,不過去嗰時落雨,感覺有啲灰暗

返到一線大城市,嗰日睇完花後都係吃喝shopping,好快咁又完一日

Day 5 完

Day 6

雖然stay係京都,不過當日嘅行程重返去day 1去過嘅滋賀

第一站去近江八幡嘅八幡堀,一到埗又見到飛び出し坊や,果然係滋賀名物

梅雨季節去日本,好多時係路邊都見到開得靚嘅紫陽花

連啲昆蟲都帶有啲靚嘅藍色
黎料等睇彥根貓
八幡堀係一個有啲老街、舊運河,古色古香嘅一個地方

有啲船伕撐嘅觀光船俾遊客坐下

嗰度仲有纜車可以搭上山,居高睇下琵琶湖,但因為我哋趕行程,所以稍微行下八幡堀,同埋個日牟禮八幡宮就離開

巴打究竟幾點去
竟然一個人都冇
有人㗎,上面最尾嗰張咪有幾個人買緊御守

不過真係唔多人,好易等到冇人行過時影
離開近江八幡之後,就前往豐鄉町,我諗9成9嘅遊客去豐鄉,目的地都係豐鄉小學校舊校舍群

呢個小學校舊校舍群好似出現過係動畫K-On到,所以都唔少人嚟聖巡,一出豐鄉站就見到應該係K-On人物造型嘅飛び出し坊や

沿路行見到啲景況,感覺豐鄉係個經歷唔太好嘅鄉下地方

行咗10幾分鐘就到達小學正門,不過對大閘閂咗.......
大閘閂埋咗,但旁邊俾車出入嘅入口就開嘅,入咗校園行近校舍睇,就見到個"本日休館"嘅牌,大家嚟的話記住星期一係會休館

同場仲有2 pair分別係台灣同德國嚟嘅遊客,吹水問下佢哋都係因為K-On而嚟,但摸門釘下只好係校園影下相就走lu

之後行返去豐鄉站搭車走人

豐鄉站係一個無人站,連案內所都落埋閘,冇得買車飛,所以上到火車時要拎整理卷
冬天落雪去
我見印仔啲相影得幾靚
原本行程本來冇諗住去彥根,不過豐鄉小學嗰到閂咗,多咗啲時間出嚟,就臨時加插遊彥根

可能因為都常聽到睇到彥根城、彥根貓,感覺彥根係較熱門嘅旅游區,所以去到時見到條街人都唔多個,係有少少驚訝

彥根城前有個護國神社,感覺係隣國人民唔太鍾意嘅地方

當時我地一路仲慢慢行,完全冇為意彥根城嘅最後入場時間係4:30, 好彩去到買飛時係4:20左右,趕得切入去

但女友一見到要行長樓梯上城就直接放棄,得我一個快手入去攻頂,影兩張相就襯閉園前落山走人

好彩都見到彥根貓塊紙板

Day 6 完

Ching啲色真係好舒服
彦根城對比姬路城只有約1:10既遊客,明明雙重護城河既設計好靚,係天守閣細d
彥根貓都救唔到
彦根貓好比心機, 每日有2場吉祥物表演但表演完好快散曬
Lm
Day 7

睇村上隆個展,係今次旅行最聞plan定要做嘅事之一

個展係京瓷美術館舉行,同場仲有個吉卜力展接近尾聲,所以個館都幾多人

去到先去免費區睇下個金花先

影影下又開始落雨,就返返入室內入場睇展
睇睇下個post好似冇影過野食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞