有冇人遞完辭職信都俾人捉去照肺

230 回覆
874 Like 28 Dislike
屌你個嘰嘰好有白卡嘅feel
Last day嗰日當面話都試過,仲要話出咗去好難有機會再返入嚟做
但係而家我嘅人工高過條友而家嘅人工一大截
有冇吹住口哨聽?
最好笑住走
仲好啦 大家都係打工仔 求財不是求氣
都遞咗信啦,仲唔屌返柒佢?唔通你信嗰啲垃圾reference Letter有用咩?
呢樣做工程反而有優勢乾收銀/Main Con經驗都帶到過英國
你辭職可以鬧翻佢架喎你都唔做,仲可以點,屌佢老母都仲得啦
好撚癲
乜撚叫能幹出色既員工先會留任啊戇鳩仔

the Dead Sea effect
(business) An antipattern that leads to an accumulation of less capable members in an organization, due to a disproportionately high rate of more talented members leaving the organization.
開心
有人覺得屎好好食其他人就要覺得好食
原本都撐你 但原來你咁柒
冇離職日期,你吹你做咗10年都得啦咁
可能真係報警,當你白卡塔走
你以為HR唔識打去問?
再者你請得十年工作經驗 100%會reference checking你
你話你1-2年貨仔 冇人會在意
我幾份工HR都有打返去我舊公司問
普遍公司就係要對Official文件,邊有公司淨係打個電話問完Hr就信到十足
成份合約擺係你面前 再對埋公司 打埋問HR 如果兩樣都對唔岩 報左驚 HR比人炒喇

如果你話假 工作證明都可以係假

所有野都可以係假
明唔明工作證明嘅作用?如果合約證明到咁點解仲有人要工作證明
有d牌照既 要求你係相應既公司做一定既時間 會計 或者其他有專業牌照既要求 個陣既工作證明就有用喇
如果你平時見d細公司 中小企 根本唔會理
大公司就自己會有team人去reference checking你
我唔係想講工作證明冇用 只係想講唔係你想像中咁緊要
有咪有 冇咪冇囉
無知一問
如果你當場開鳩佢波會唔會有後果
未返過寫字樓工
十幾年前試過最尾一日都走來屌九我,果時仲後生唔識野,宜家我實屌到佢跪響度
仲企定定比人照

sick leave 走啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞