其實點解而家少咁多人中電腦病毒

147 回覆
9 Like 115 Dislike
以前既殺毒軟件要比錢,而家免費
Google chrome 有防毒檢測 windows 內置防毒又唔差再加埋而加應該少左人會去不明網站down野
係因為 OS 架構改變好大,詳情你可以去了解 SELinux 機制,而家基本上所有 OS 都採用呢種機制。
電影就上netflix
打機就steam
4仔就ph
都無咩機會dl d不知名網站既野
mac機開唔到 exe
依家係玩phishing email
Ransomware
jable
missav
電腦中病毒有咩所謂
最多都係唔安全

反正只要國家安全就得啦
1) 做法唔同, 以前既係直接搞死你部機, 而家係因為因為覺得有利可圖, 可以利用你部機去做野去偷資訊或者連網做其他野, 所以而家你就算中咗都會只係覺得慢咗, 除咗D直接勒索你既果D, 不過成效一定無咁大

2) 用家既防毒意識強咗, 至少都會用免費既防毒, 而就算你乜都無裝WINDOWS預設有基本果D, 有層保鮮紙都好過乜都無
以前應該9成以上既所謂電腦病毒都係防毒軟件公司寫出嚟

依家人地都唔搞呢範了,得閒去挖下礦仲好搵
認真答:
有ASLR,DEP 已經改善咗好多基本安全
仲要將default browser 由ie轉做edge
都已經少咗一堆初級hacker

仲有 Secure boot之類都阻埋開機病毒
因為轉咗做Linux
聽落好恐怖
近年Windows話就話擋到 但淨係諗到普通上個網都有咁多毒嘗試入侵
可能病毒正規化
可能科網龍頭在後門入到閣下手機
其他細app根本攞唔到權限
打完出黎有無嘰嘰笑
咸片轉行用你部機挖礦?
其他就應該係少咗玩老翻避哂
而家睇你Cookies嗰個咪係Google囉
免費嗰啲通常會上傳你啲資料去賣
ASLR同DEP係避免你隻software比人buffer overflow,同防毒無關的
IE轉edge單純係IE太舊,security只係間接enhance埋
同埋secure boot同windows其實關係不大,單純係怕你boot左隻北韓制既windows啫
你望下角川
而家target大公司唔target個人 因為搵多啲錢
以前上咸網 中毒 彈哂啲視窗出來
最叻就係重裝windows
因為多左人用macbook
咪就係係後台運行緊 你都唔知
依家用deepfake呃人,你睇下arup
中左毒 佢唔搞爛你系統 係背後控制你部機做DDOS/偷資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞