其實點解而家少咁多人中電腦病毒

147 回覆
9 Like 115 Dislike
以前XP年代成日話中毒要洗機
而家好似連防毒都無乜人裝
係咪Windows啲防毒進步咗
而家少左人用電腦,通常都係iPhone / An機多
而且病毒賺唔到錢

入侵人地部an機賺得仲多
因為多咗戴口罩
中左你未必知姐
以前上網好撚驚彈鬼出黎嚇撚到我蚊總制
依家好似都無哂
中右就知姐?
中左就知妹?
轉曬做電騙
整病毒賺唔到錢
微信 扮女呃啲老野仲好啦

日撚日行過 都見啲老野同後生女傾
認真答:
因為M$畀人屌佢多漏洞屌得多
所以就認真改善咗啲嘢(雖然今時今日都仲係好多)

同埋已經有個pre-installed防毒Windows Defender
除非你手多多喺唔裝其他防毒嘅情況下熄咗佢
ransomware, 假apps仲易賺錢
1. 多左免費防護軟件

2. 你中左都唔知, 以前病毒係以傷害為目標
而家既病毒係用你部電腦做踏板, 係後台做野
你以為個個都會自己科水砌機去挖礦

3. 電腦中病毒, 主要都係三個途徑, 1.去不明網站 2.點擊不明連結 3.安裝不明app/軟件
只要留心, 再加上免費防護軟件, 基本上大多數情況都足夠保護
有冇諗過係個方向唔同咗?
以前病毒都係黑客用嚟展示技術先想寫嚟收電腦皮
而家偷偷地喺後面運行,偷你keyboard輸入順序再記錄係瀏覽器網站咁入唔好?
二嚟以前電腦性能同而家相差已經相差咗幾十倍個盞走位得咁少,求求其其多個程式你都load死你淨係RAM以前xp至小128MB ram 1.5GB嘅儲存空間
依家windows11 至少4gb ram加64gb 儲存空間
再直接講,要你依家用番hdd慢慢開機等2分鐘你都搞唔掂
真係賺唔到錢
以前 IE 瀏覽器太垃圾
上個大陸網已經幫你自動download, 同埋run d 奇怪野
而家瀏覽器唔download 奇怪野基本上係唔會中毒
少左人老翻
以前D毒你中左會知
因為一係佢直頭彈出黎,一係你部腦會慢到仆街
而家你部腦中左毒,你根本就感覺唔到
Windows XP 沒有任何網路安全保護會發生什麼事?上網幾分鐘內就中數十種病毒
https://today.line.me/tw/v2/article/DRQp9Pm
hao123
而家中毒係直接encrypt file, mine bitcoin 同組織疆屍網絡做DDOS,後面2個正常人係唔會感覺到
啲炸騙人才去晒玩電話騙案
virus有定義
要識得自我複製同感染其他電腦
依家d OS基本上都識得認自我複製pattern, virus已經無咩生存空間
樓上舉既例好多都歸落Malware度
通常首先要欺騙左User, 要User主動click去execute先會識行
所以依家中招通常都係你自己既錯...唔係用左盜版就係上咸網
以前d人成日周圍亂down嘢緊係容易中病毒。例如foxy
整病毒門檻高咗
人就一樣咁易呃
係咪調轉咗?
而家無論數量同埋嚴重程度都係直線上升
一隻初代ransomware 已經要無數間公司棄車保帥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞