其實點解而家少咁多人中電腦病毒

147 回覆
9 Like 115 Dislike
ransomware不是virus
上咩網會有咁多毒
係,上網習慣、網絡環境已經完全唔同

以前啲網站down嘢就好似買淘寶雜牌軍咁
啲軟件俾人加料改嘢

依家上網down嘢多數都係官方網站,有晒驗證
好少會去奇怪細網絡down嘢
教育都有關係嘅(又或者係有啲太嚴用唔到開心版),用正版嘅人都多過以前自然冇咁易接觸到中毒嘢
因為windows defender 勁咗
上咸網都錯
咁每個男人都會犯
我懷疑條友係其他電腦有毒先咁快中
咁就正常
中毒偷資料效率太低
要呃去Phishing好過
我真係想用foxy嚟down火影忍者㗎
仲有劉嘉玲
ching有無方法知道第二種點check自己有無中
玩幣啲人咪中晒囉,邊度有少到
而家電腦勁咁多走盞位咪仲多
有無翻譯
首頁被強姦了
D病毒好惡
成日彈D冇著衫既鬼妹出黎
我成日都禁入去睇下, 繼續中毒
最後部機卡都要洗機, 洗完再中毒
無限LOOP
已經絕左種
以前上咸網中毒
電腦會有咸濕野彈出黎
比屋企人知道左
依家發夢都會重現依個畫面
依家先勁
以前除左整死你部電話/電腦,無咩破壞力
依家係用你部電話/電腦做的事出事,whatsapp hack搞埋你朋友,online banking唔洗講
以前ie無防毒
都唔洗話上咩網
佢冇 firewall 情況下, 姐係當佢冇 NAT, 直插 LAN 拎 public IP 出街, 電腦入面有6萬幾個 TCP port 全開
network 中有好多 bot 專掃你邊啲 port open, 掃到就強制做 connection push 啲 script 俾你再 silent execute
會唔會係因為你本身唔係「目標」所以少左中毒?

而家睇鹹片咁方便,要download然後哩係file入面嘅木馬其實好少人做,所以斷左一條路。

我所知而家啲木馬通常哩係「外掛」程式,即係個啲CS自瞄/透視外掛,通常最多都係偷你Acc去賣,而且多數都係大陸黑客做;但而家大陸實名管制網絡咁耐,敢做呢行嘅人又變少/本身偷嘅金額可能少過3000,好難立案。

仲有一款病毒係要用btc解鎖,除非你有咩重要文件,否則都係洗機就算啦。

而有上網買嘢習慣,多數啲人都係用手機,除非你on鳩鳩down啲街邊apk,否則都唔會出事;蘋果手機更加做唔到野。

所以電腦病毒已經開始慢慢變成時代淘汰產物,唔係話無,只係付出同回報唔成正比,做電騙好過整病毒。
點解上網或者開連結都會中到病毒嘅 就算我download 左個毒file, 係唔係只要唔打開就唔會中毒

利伸電腦白痴
因為少咗人投資再開發防毒軟件
好多人會以為因為有電腦病毒,所以先有防毒軟件,但其實係調返轉,因為想發行防毒軟件賺錢,所以先會有電腦病毒嘅出現

防毒公司攻破左自己個防毒
又可以出新一版繼續賺
賣ddos service 都賺大錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞