升中派位︱學生受訪後方同學「O嘴」爆紅 校長親解原因:對一件事感到驚訝

181 回覆
73 Like 6 Dislike
你覺得姐
我就當佢呃人
你估佢地唔知訪問要得體要官腔咩
轉個頭大家咪恥笑吓 繼續開心玩
明就明,唔明就唔明白
Band5學校會排擠既
其實九華個成績排名, 唔算高....近這十多年可叫做『回哂塘』.....
但真正勁人, 都考IB, 不留在DSE...
https://afterschool.com.hk/blog/410-%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8D/#%E5%85%A8%E9%A6%99%E6%B8%AF-Top-11-100-%E6%8E%92%E5%90%8D
(排名以文憑試成績大約評估,部份學校成績接近,只作為參考)
全港Top 10 Band 1 中學排名
聖保羅男女中學
拔萃女書院
喇沙書院
皇仁書院
嘉諾撒聖瑪利書院
聖保祿學校(中學部)
瑪利諾修院學校(中學部)
香港道教聯合會鄧顯紀念中學
英華女學校
保良局百周年李兆忠紀念中學
11 寶血會上智英文書院 Holy Trinity College
12 伊利沙伯中學 Queen Elizabeth School
13 拔萃男書院 Diocesan Boys' School
14 協恩中學 Heep Yunn School
15 聖公會林護紀念中學 SKH Lam Woo Memorial Secondary School
16 聖若瑟書院 St. Joseph's College
17 香港培正中學 Pui Ching Middle School
18 沙田崇真中學 Shatin Tsung Tsin Secondary School
19 張祝珊英文中學 Cheung Chuk Shan College
20 英皇書院 King's College
21 聖公會曾肇添中學 Sheng Kung Hui Tsang Shiu Tim Secondary School
22 庇理羅士女子中學 Belilios Public School
23 天主教崇德英文中學 Shung Tak Catholic English College
24 瑪利曼中學 Marymount Secondary School
25 保良局第一張永慶中學 Po Leung Kuk No.1 W.H.Cheung College
26 德望學校 Good Hope School
27 香港華仁書院 Wah Yan College Hong Kong
28 順德聯誼會梁銶琚中學 Shun Tak Fraternal Association Leung Kau Kui College
29 聖馬可中學 St. Mark's School
30 迦密柏雨中學 Carmel Pak U Secondary School
31 保良局董玉娣中學 Po Leung Kuk Tang Yuk Tien College
32 聖保祿中學 St. Paul's Secondary School
33 民生書院 Munsang College
34 荃灣官立中學 Tsuen Wan Government Secondary School
35 聖公會林裘謀中學 SKH Lam Kau Mow Secondary School
36 觀塘瑪利諾書院 Kwun Tong Maryknoll College
37 新界鄉議局元朗區中學 New Territories Heung Yee Kuk Yuen Long District Secondary School
38 旅港開平商會中學 Hoi Ping Chamber of Commerce Secondary School
39 香港真光中學 True Light Middle School of Hong Kong
40 聖士提反女子中學 St. Stephen's Girls College
41 可風中學(嗇色園主辦)Ho Fung College (Sponsored by Sik Sik Yuen)
42 浸信會呂明才中學 Baptist Lui Ming Choi Secondary School
43 中華基督教會蒙民偉書院 Church of Christ in China Mong Man Wai College
44 聖言中學 Sing Yin Secondary School
45 嘉諾撒聖心書院 Sacred Heart Canossian College
46 沙田蘇浙公學 Kiangsu-Chekiang College (Shatin)
47 港大同學會書院 Hong Kong University Graduate Association College
48 聖保羅書院 St. Paul's College
49 真光女書院 True Light Girls' College
50 迦密中學 Carmel Secondary School
51 藍田聖保祿中學 St. Paul's School (Lam Tin)
52 迦密主恩中學 Carmel Divine Grace Foundation Secondary School
53 培僑書院 Pui Kiu College
54 香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學 Christian Alliance S C Chan Memorial College
55 聖嘉勒女書院 St. Clare's Girls' School
56 保良局羅傑承(一九八三)中學 Po Leung Kuk Lo Kit Sing (1983) College

57 華仁書院(九龍)Wah Yan College (Kowloon)
小朋友唔識講大話?你係咪年紀大到已經唔記得左自己小朋友個時係點,定你自己細個擔屎唔偷食炸?

好多小朋友都最中意講大話,因為佢地思想最純粹最無道德限制最顯露出人性,為左想要既野可以不擇手段,佢地既概念完全唔洗有事實根據,總之邊樣方便就講邊樣,話喊就喊,你屋企如果有細佬妹你就知我講咩
左邊小朋友O咀 應該係覺得中間同學講野太假
乜野辛苦談唔上 讀書係本份 覺得同學講得太positive啫
宜家校長咁講係打完場 唔通話左邊同學覺得讀書非本份讀書其實好辛苦咩
讀得名牌小學 聰明極放學都要去補習㗎啦
我又唔信左邊果個唔洗補習谷成績
冇話佢呃, 話佢作狀同over
後面表情仔仔都覺得有問題比個咁嘅表情
而家仲細可能講句唔想同佢玩或者心諗唔係掛
大個直頭同埋成班人排擠佢唔出奇
有無你咁陰公真心膠
校長平時邊識啲細路

名都嗌唔出啦
噏乜鳩?
話咗佢地friend嚟
個反應明顯係:吓,明明我地放學一齊去打機喎
所以先話之前都無聽聽過佢日日去補習個喎。
真係豬隊友嚟,明知個friend 9up 就唔好真情流露
咪就係 成個人生最開心就係細路果陣 而家咁笑下 講下門面野都比人話乜話乜 係唔係真係咁大壓力
偷偷哋去練功個type
咁咩都有可能既
btw 可能你無咩fd 咁樣互相恥笑打打鬧鬧
做開真心膠
明明係單向恥笑
btw冇咩fd咁假
可能你周圍啲人都咁over令你慣咗
做假=佢唔係真係咁努力讀/唔係日日補習

但咁都入到名校
唔係仲叻咩
你個人都幾唔玩得
你d fd 24小時對住電視
定見工直接話返工為錢
仲話親解
好似當事人係佢咁
中間個個應該最後chur 到自己係 band 1 之後抽入
左右兩個應該係靠真實力 靠面試就已經入左
其實幾得意

又唔好太過陰謀論,大家笑吓咪算囉
咁就憤憤不平係咪小氣左啲
大家都係搵嘢開心笑吓啫
斷章取義?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞