升中派位︱學生受訪後方同學「O嘴」爆紅 校長親解原因:對一件事感到驚訝

181 回覆
73 Like 6 Dislike
09:52 2024-07-10

昨日升中放榜期間,油蔴地天主教小學(海泓道)一名姓陳學生成功獲派入華仁書院,其受訪時稱周一至周五都有補習,讀書是他的本份,其後方一名同學露出「O嘴」的驚訝表情,在網上爆紅。
油蔴地天主教小學(海泓道)校長陳淑儀今早(7月10日)在商台節目表示,三位同學互相認識,且關係很好,她認為學生平時都會接受說話能力訓練,應對得體很正常,「社會唔同咗喇」,大家不必太驚訝。

當時陳同學稱,自己平時成績本身再低一級,對派位結果很意外、很驚喜。他報了周一至周五的補習班,又認為自己付出那麼多,回報都是值得的。被問到會不會很辛苦,他指「我覺得讀書是我的本份」。

期間陳同學身後有兩位同學,畫面左方那一位先後兩次露出「O嘴」的驚訝表情,又與另一位同學相視而笑,片段在網上廣傳。

陳淑儀稱,三位同學其實本身相識,彼此關係也很好,對於片段在網上廣傳很詫異。她稱,今早有與相關學生親身了解:「問過佢(左方「O嘴」的同學)喇,佢當時純粹係覺得陳同學『嘩!咁辛苦嘅?我之前都無聽聽過佢日日去補習個喎。』」至於他與另一位同學相視而笑,後者的說法是驚訝對方為何在訪問期間做出這種表情。她形容後方兩位同學「都好可愛」。
談到陳同學,陳淑儀認為他的確是稍為成熟的孩子,校方也很欣賞他,可以在短期之內,由未達Band 1成績,發奮圖強到可考入華仁,所以他的言論也全是事實。被問到陳同學用那麼多時間補習,會否完全沒有個人時間,陳淑儀指:「補習完都可以玩嘅,做完功課都有自己時間,唔會真係補到好夜。」

陳淑儀坦言,片段廣傳後也會擔心相關學生,他們想法可能比較純真、直率,網上評論可能會影響到他們。對於網上有質疑指陳同學應對得體、早熟,是否經預先準備安排,陳淑儀稱校方從來不會干擾學生說什麼,而家長本身亦已同意訪問。她又指學校平時也很重視對學生表達能力的訓練,面對鏡頭當然會肅立、正經一點:「社會唔同咗喇,大家唔使太驚訝,佢哋表達得到嘅。」

陳淑儀又指,她向三位當事人深入了解,三人對於網上廣傳他們的片段也覺得「好OK喎,冇嘢嘅。」但亦透露其中一人的家人「覺得憤憤不平」。她指,希望大家評論學生表現時可留意,以免影響學生身心發展。

陳淑儀其後在港台節目補充,本年度參加派位學童人數回升1.75%,當中79%獲派首志願中學,按年減1個百分點,為2021年以來最低。她分析,相信是因為家長眼見學童人數近年有減少,認為選取學校時可以更加「進取」,變相進入心儀學校機會會低一點。
關校長咩事
她認為學生平時都會接受說話能力訓練
就呢個訓練,即係老師同學生講任何嘢都係假
一句講晒
大家心照,明既就明
我之前都無聽聽過佢日日去補習個喎。』

踢爆
但亦透露其中一人的家人「覺得憤憤不平」
咁小氣
其實小朋友黎姐
知道可以上電視好開心
做下啲嘩眾取寵既表情幾可愛丫
唔洗太認真
但亦透露其中一人的家人「覺得憤憤不平」。

中間嗰個?
無論原因如何
都多謝後面兩位同學的精彩表演
令我笑得好開心
做校長教師都咁假
唔怪得教到D學生咁
校長識玩
勁憎呢d校長
講野假到自己都唔信
但覺得令到個畫面靚左
實際係仲難睇左
呢d係咪叫欲蓋彌彰
肯定啦
「本身係我個仔威威時間結果後邊條仆街仔踢撚爆+搶晒風頭!
呢到同埋fb ig成班陰謀撚係到話小朋友被代表,校長滅聲
證明而家社會怨氣太重,明明係一單好可愛嘅新聞
似係
後面兩個人的表情間接話中間個學生吹水做假
都畢業啦
小朋友點會被代表一陣d小朋友用私人ig出post話返個校長代佢講野仲死
唔明就黎明
純粹係幫自己學校賣廣告
關你校長乜事
係都訪問後面兩個啦
咁都要出黎解話?
純文字討論, 可見連登的深厚文化底蘊
小朋友就係唔識講大話
表情永遠最真實,
你啲大人永遠都驚乜怕觀感
幾時到你解釋呀?
就係講完我都唔會信
後面兩個就係
講嘢嗰個作狀到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞