Pokemon Sleep (28) 一週年去帕底亞玩遊戲

1001 回覆
6 Like 2 Dislike

攻略/資訊/數據網站
https://pokemonsleep.raenonx.cc/zh
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=36685
建議捕捉精靈後可以通過網頁的個體分析,比較精靈在不同等級的總能量/食材率/技能率,越接近100為最強 80-90th為較值得all in

新島適用Pokemon攻略

料理區

各精靈幫速

精靈技能性格選擇指南

各島獲取精靈數量所需分數
遊戲簡介 (by會員 本田圭佑)

Q:每日最多瞓幾多次?
A:每日只會計頭兩次,最多只計八個半鐘,瞓醒第一次會有得捉精靈,每日嘅重置時間係凌晨四點

Q:睡眠類型分嚟有乜用?
A:每次瞓覺都會感應你有無瞓到郁物郁勢,得出嘅結果會影響你瞓醒捉精靈嗰時會遇到乜野精靈

Q:咁多精靈,有無話捉邊隻好啲?
A:精靈有分三大種類,亦都有各自嘅主技,新手建議主要捉樹果型,上面有樹果型精靈推薦,其中速度較高嘅有雷超、火爆獸、大口鱷、大竺葵。

Q:啲精靈又副技又性格,點先知佢勁唔勁?
A:副技同性格每隻精靈唔可以一概而論,建議新手主動po上嚟問下大家意見,呢度無人屌新手問題的,你捉到勁野大家都會替你高興

Q:係唔係捉進化咗嘅精靈好啲?佢地睇落好似勁好多咁
A:精靈每進化一次主技就會升一級同埋持有上限亦都會加五,所以建議捉最初始嗰堆養起

Q:嘩!我遇到色違,用大師球捉佢先!
A:色違嘅精靈用一塊紅白餅就可以即刻捉到,唔需要餵其他高級餅,者時仲未有精靈值得用大師球,唔換住都問題不大

Q:精靈球餅乾唔夠用點算好?
A:0課玩家每日第一睡會有一塊3格嘅餅,月費玩家就4格,無得累積,你唔餵系統就會隨機幫你餵俾是但一隻。但係餵完嘅格數可以累積,所以隻精靈食飽咗都唔駛擔心,下次再遇番就可以繼續捉。但睡眠點數好有限,不論新手定老手都唔建議亂咁捉,除非係重課玩家可以瘋狂課金買餅

Q:鑽石應該用嚟買乜好?
A:0課同月費玩家建議用少量加精靈位,其餘用晒嚟加道具食材位。

Q:點解我次次煮野食都係出拌拌料理?啲食材有咁多種好混亂
A:有食譜去煮指定料理,可以參考上面嘅圖片。初期唔駛強求餐餐煮好野,慢慢儲多啲食材先再煮都未遲,新玩務求每日煮到三餐就夠,因為餵卡比獸亦都可以幫隊伍中嘅精靈回復少量活力

休閒game,唔駛玩得太大壓力
慶祝《Pokémon Sleep》上線1週年!
本活動為期2週,是慶祝《Pokémon Sleep》上線1週年的特別期間。
屆時,不僅新葉喵、呆火鱷、潤水鴨等帕底亞地區的寶可夢將會新登場,更預定推出必定會有1隻寶可夢處於「貪吃」狀態、「迷你糖果增強」等各式各樣的獎勵。

此外,活動期間每天都會有期間限定的「美夢好禮」送到卡比獸身旁。
敬請期待「美夢好禮」的驚喜禮物!

透過活動期間的「限定任務」,您將可在第1週獲得新葉喵、呆火鱷、潤水鴨的寶可夢的薰香,在第2週獲得寶可夢的糖果等豪華報酬。

不僅如此,在1週年紀念嘉年華的第1週,我們每天都會帶來關於《Pokémon Sleep》的新資訊!
※自2024/7/15 06:00起,每天同一時間皆可以在《Pokémon Sleep》官方網站或遊戲(主畫面 > 選單)「通知」查看最新資訊。

敬請期待!

【活動期間】
・第1週:7/15(週一)4:00~7/22(週一)3:59
・第2週:7/22(週一)4:00~7/29(週一)3:59

【活動營地】
・第1週:萌綠之島
・第2週:所有營地

【任務期間】
・第1週:7/15(週一)4:00~7/29(週一)3:59
・第2週:7/22(週一)4:00~7/29(週一)3:59

獎勵

活動期間,在活動營地會發生下列效果。

【所有日子(7/15~7/28)】
・睡眠研究時,不論研究者當天的睡眠類型為何,都也能遇見一些其他睡眠類型的寶可夢。
・睡眠研究後的研究EXP變成1.5倍。
・每天都可以領取期間限定「美夢好禮」。

【第1週(7/15~7/21)】可以讓許多幫手寶可夢成為夥伴的1週
・睡眠研究時,必定有1隻寶可夢會處於貪吃狀態。(1天僅限1次)
・所有幫手寶可夢的主技能發動機率會是1.5倍。
・睡眠研究時,特定寶可夢的出現機率提升。

【第2週(7/22~7/28)】可以多多培育幫手寶可夢的1週
・睡眠研究後的糖果獲得量變成1.5倍。(1天僅限1次)
・料理的最終能量為1.5倍。(漂亮成功時為3倍,在週日漂亮成功時為4.5倍。)
・睡眠研究時,特定寶可夢的出現機率提升。
・可以使用期間限定的「迷你糖果增強」。

各營地能遇見的寶可夢

把握能比平時更常遇見下列寶可夢的好機會吧!
【機率中幅提升】
第1週:新葉喵、呆火鱷、潤水鴨
第2週:新葉喵、蒂蕾喵、魔幻假面喵、呆火鱷、炙燙鱷、骨紋巨聲鱷、潤水鴨、湧躍鴨、狂歡浪舞鴨

機率提升的寶可夢會分別出現在特定的營地。
【萌綠之島】
・新葉喵、蒂蕾喵、魔幻假面喵、呆火鱷、潤水鴨

【天青沙灘】
・呆火鱷、炙燙鱷、骨紋巨聲鱷、潤水鴨、湧躍鴨、狂歡浪舞鴨

【灰褐洞窟】
・呆火鱷、炙燙鱷、骨紋巨聲鱷

【寶藍湖畔】
・新葉喵、蒂蕾喵、魔幻假面喵、潤水鴨、湧躍鴨、狂歡浪舞鴨
LM
仲未講新lv新食譜,唔係冇下話

第一週每日都會有news公開
活動兩星期,第一週係島一限定,第二週係全島嶼
應該等下星期擠牙膏掛
佢話第一週每日同樣時間都會有news

開心
島一已經60%
留名
估計7日news 都應該係

1. 開新島
2. 研究lv60
3. Pokemon lv60
4. 新食材食譜
5. 送禮物
6,7. 新活動/水週?
留名想捉女新葉喵
想捉呆火鱷了
LM
料理果度 大豆buff左
食譜都唔同左
大家留意
連sleep都要撚鳩水君
出完雷公炎帝唔出水君要拖埋一週年
想要新料理種類
三文治
on99負皮咗自己篇Q&A
其實有咩原因一路都唔出隻似樣嘅大蔥專員 會破壞遊戲平衡?
增加成功率既寵值唔值得晒金種子
儲左4粒定係留比神寵
LM

今朝新鮮捉到隻六尾重快過我本身養緊嗰隻
冇雙技up 唔使唸
忍痛拎去磨糖
升左盞後悔
我之前有性格幫速 + 技M
都開得唔夠多(2-3次一日)
有時嚟M佢仲要成日都唔開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞