[親生仔] Google Pixel 討論區 (113) 8月會出pixel 9?

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
(無行貨) Amazon直送開箱記得拍片,incase出事要退貨都方便啲
建議熄adaptive connectivity (5G先有用), 香港用收唔到5G 開左有機會影響通訊
叉電問題一律建議用USB PD 火牛 同USB Type-C to Type-C

實用連結
Factory Images for Pixel/Nexus Devices: (需要 Unlock Bootloader)
https://developers.google.com/android/images

OTA Images for Pixel/Nexus Devices (不需要Unlock Bootloader)
https://developers.google.com/android/ota
L
我部5a早兩日打打下機個mon突然好似keylock咁黑咗畫面, 但係運作正常, 連鬧鐘都仲識響, 但佢感覺又唔似壞mon, 有無專家知道係咩事?

btw, 我已經好on居咁買番部pixel 8 , 但係主要係睇下部舊嘢有無得救可以過番D嘢去新機
尋晚裝咗7月 update (8 Pro),上連登發覺 撳唔到賣飛佛粒掣,好彩reboot完正常返,除此之外,暫時未感受到個update有咩分別
9月上市?
有冇巴打知點解,日本Softbank啲 sim card,,啲人話Pixel 用好多斷線問題。
係咪因為Tensor 定係部機嘅modem兼容性有問題?明明Softbank 日本都有Pixel 機上台賣

呢啲直情寫明不適用Pixel系列
APN setting問題?
應該唔係,apn 如果手動入返都唔係問題,手機台講旅行電話卡個post都有置頂話Pixel唔好用呢啲卡。

我估雖然Softbank有賣Pixel, 但香港人通常係台/歐/美版,可能同日版有分別
去trip com klook 買e-sim 又平又方便
係咪非日/台版就可以自己寄去保養? 定都係冇?

裝置購自第三方零售商
重要事項:本文章中的所有資訊均不會影響你的法定權利。

重要事項:Google 維修服務不適用於日本和台灣。

如果你的 Made by Google 裝置購自核准第三方零售商,請直接聯絡該零售商或製造商。如要尋找製造商的聯絡資料,請前往保養中心。

你移居至其他國家/地區後,便無法更新保養政策。保養範圍僅限你購買產品的國家/地區。
唔買esim?
好似如果esim係Softbank都係有問題。
買Docomo嘅卡/esim就冇問題
純粹好奇想知點解Softbank會唔得
係softbank 冇問題 kddi唔得
咁即係得DoCoMo先肯定冇問題。
知唔知點解Kddi會唔得?
原來softbank會出事
好彩我用docomo
上次拎美版7 pro去東京無事
成日去日本玩 真係買日版機好過
Softbank 無事 係KDDI先唔得
pixel 8 pro 大阪用comst卡收到5G同4G+
香港買係咪要上Amazon JP 集運返黎?
我去到日本落地先買,但係集運應該無問題
日森冇上pixel
我指comst卡
我部7P上個月開始Tele遠處對唔倒焦,但係近處係一啲問題都冇,有冇Ching知係咩問題好困擾

過咗成個月都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞