有無人覺得《尼爾:人工生命》比人低估得好緊要?

101 回覆
24 Like 53 Dislike
最大敗筆係個設計
話5個結局其實只係得2個結局,只多啲旁白咁差嗰少少內容
然後嗰2個結局又只係中後段嘅小分歧
結果只係為左嗰1%內容玩幾週目
1週目都ok 但隻game 又唔係特別好玩 連著玩幾週目真係悶撚到嘔
CG又skip 唔到 唔知佢幾時會加少少內容

如果直通e結局/或者只係分兩個結局都算係一個佳作黎
但劇情其實有啲膚淺 玩落唯一感動到我嘅係人魚嗰part
之後睇係新加嘅
完全諗唔明點解會覺得燒腦 故事一本道

自動人形完全係強化版 所有野都做得更好 除咗音樂
人工生命音樂真係屈機
你要知道人工生命出果陣真係市面上係冇乜呢D咁既反王道劇情
Automata幾個重要支線同真最終boss Emil, 要玩過Replicant先有feel
其實係 不過我會話係擅於設定同世界觀
唔會話劇情好
但劇本係越新越好 我覺得人魚嗰篇係寫得比自動人形好睇
順帶一題00年代好勁既online game魔力寶貝都係nier製作人寫既
故事都係一個好大既世界觀然後主角(玩家)以為自己係勇者其實唔係
細個玩魔力寶貝都冇留意劇情
可能佢就係咁先同橫尾太郎夾到兩個都鍾意反套路
等remake再remake先玩
nier 有冇新game 出 ?
當年人工生命玩到一半棄game都係因為呢個原因

睇完呢個post有啲想回爐
應該係水鳩
魔王

男主角只係魔王身體

呢段記錄要唔知爆幾周目先响雙子記憶出現
係水鳩魔王,好似話佢係唯一染咗病變咗魔物仲有人性嘅人,我打晒 3 週目e 結局 happy ending 都無見過呢段野
「前世界」(即係世界末地球)啲內容好似响曬Emi 個實驗室果邊啲文件
有啲就係武器故事
好多都係要完全爆曬機再睇返文字描述先知成個大綱

以現今世代呢種玩法係完全唔討好
即使PS2(定1)當年都係叫好唔叫座

始終Auto 隔咗咁多年先出係有原因

PS: Emi 嚴格嚟講係Auto 入面
最後一個人類
我玩完automata有諗過玩埋呢隻
但上網多數人都話始終舊game,gameplay好惡頂
所以勸退咗上youtube睇人玩就算
劇情無錯係神,但啲跑腿任真係多到搞唔撚掂
近排新入坑,玩完自動人形一個星期,而家玩緊人工生命,玩左3個幾鐘啲支線跑腿任真係做到悶
有少少想放棄嘅感覺
Btw啲音樂真係出色到不得了日日loop緊首Amusement Park
種花任先係重點
唔會好過自動人型啦
你話唔計支線同map咁不如所有缺點都唔計
淨係主線結局到重覆做5次 次次都差唔多玩到想死
自動人型個個結局走線都唔同
我都係玩完auto先有興趣玩番人工,調轉可能你唔會開auto
如果你想白金,跑腿已經小兒科,刷武器素材你先想死
個故好正
二周目開始先知
其實我地先係最大反派
但真係1 d都唔好玩
月之淚我改時間嚟種反而好快完成
我種緊小麥
但係個跑腿任我已經用左錢嚟解決
完全係有愛先有動力白金到
刷料真係cls
佢有一兩隻料指定怪卡死好難刷,又低機率
所以打完auto有愛先打,第一集好似胃痛d,d跑腿有d太無聊,如果可以跑快d都頂到
有冇得用修改器
隻驚好似玩緊單機嘅online game咁
刷刷刷
悶到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞