有無人覺得《尼爾:人工生命》比人低估得好緊要?

101 回覆
24 Like 53 Dislike
我都係第一隻係呢隻,我覺得個故事好感人同好正,跟住就上網search 佢d 背景資料,因為feel 到個game 係有d 野無講,但search 完先知原來背後有咁撚多野
記得小說定乜話因為2兄弟冇錢,記得丫哥好似打算殺左個日第一個入嚟嘅客人再搶晒佢啲錢,即係男主。 同埋細佬成日走上山搵丫媽,佢唔想再失去家人驚佢遇到不測所以想斬左佢隻腳。我記得睇完故事再玩隻game好似有幾幕係見丫哥有話如果佢細佬再走唔到上山定乜 暗示左一下,機械山個機械人同魔物都係無辜,但最後俾個個細佬誤會係殺左佢丫哥嘅人,係到鞭屍
我自己係好中意人工生命

但同時就算remaster後
gameplay都係一隻舊game
我唔會推薦俾人玩

入屋出屋要load 爆機後無chapter select
真係搞唔掂
雞呀 全部都係雞呀
我都係玩三次先打到真結局,remaster又唔簡化下。 但劇情同個悲慘嘅世界觀嚟講,真係得佢咁出色。想搵另一隻令人沉迷到好似nier咁嘅game都冇乜了。
我都係玩三次先打到真結局,remaster又唔簡化下。 但劇情同個悲慘嘅世界觀嚟講,真係得佢咁出色。想搵另一隻令人沉迷到好似nier咁嘅game都冇乜了。
玩就應該自動人形好玩好多
人工生命d支線睇見都唔想做

但係劇情就鐘意人工生命
每個人物故事都寫好....慘
玩晒ABCDE結局之後
個人既心情起碼有兩個星期都好sad
same
好鍾意人工生命個故仔同氣氛,但真係唔敢推俾人玩遊戲體驗太差
勁希望可以重制龍騎士
每次去機械山upgrade武器
呀細佬啲笑聲都好恐怖
玩左3周目先爆機,係好正。
用埋mod 個景靚d
我又係一樣由劍星 -> 自動人形 -> 人工生命 remaster -> 小說 + 漫畫,真係冇得頂!
其實replicant最遺憾就係remaster唔係remake
畫面某程度上靚過Automata, 但ps3年代既支線系統+一定要人玩三次既story telling
如果唔係有人魚姬同ending E我真係未必捱到

Nier故事係無敵, 呢個冇乜疑問
但Nier畢竟係game, 唔係小說唔係動畫
整得唔好玩, 故事再出色都要打折扣
算係咁啦其他game remastered頂籠高清化,

呢隻直頭由零開始重新整過, 最重要係改咗戰鬥系統,

冇budget情況下已經算係咁
Automata起承轉合大又寫得太好,game版除左2B同司令外每個角色都描寫得好深層細緻,好明白佢地啲行為同果種無奈

人工生命太平鋪直敍,精彩個位去左背景度,玩緊時個故悶好易突顯埋本身已經悶既玩法
Sorry時差問題無覆到大家
都有考慮要唔要搵個模擬器玩埋龍騎士,不過唔知有無耐性玩再舊咁多既game
Btw呢系列啲設定唔另外睇吓資料好難明得哂,自動人形個結尾就算係將(佢呢作)啲謎團解釋得咁上下清楚,我諗呢個都係佢易入口既點之一
聽講remastered版已經係改左好多
以前係連R2衝刺都冇
仲要船都好似冇得搭
咁點撚玩到3周
仲有人魚果個故事/E結局原版冇既
係由小說搬埋過黎remastered版
我係remastered玩到全結局
真係為故事玩嫁咋game play完全唔得
原版更加搞唔掂,仲要果陣同期好多好勁既大作根本冇得鬥
凱寧可以Cosplay 住2B先
玩到面具城先知沙漠啲機械生命體套衫同佢地一樣btw魔王
係唔殺得架,不過無咗兩本書得返魔王都係無用
2B同9S性格,A2段故喺動畫度先補返

本身喺game度2B係描寫得最少果個黎
Replica最大敗筆係神話森林,悶到hihi

音樂同劇情我覺得好過automata

不過後者有2b
可能我本來就抱住係玩舊game既心態好玩,戰鬥系統我係收貨有餘(當然呢個已經係update版既系統)

啲支線要跑黎跑去係濕鳩不過RPG都係常有的事,係衰在無快速傳送

但嗰啲搬易碎品既支線都係要屌
呢種末世後既feel我個人其實幾鍾意,但真係幾sad

啲狼如果有做支線,玩家都有份殺
Btw我買埋呢個價錢幾好,雖然係9s版,但反正我唔討厭9s

個變形真係型到痴線
準備到睇吓會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞