細數屋企老豆老母最慳家行為

454 回覆
1031 Like 52 Dislike
二手書其實係ok,唔好比D書商呃錢。沐浴露就真係唔太好,以前返大陸D 親戚屋企既沐浴露,買返來都已經溝稀。二手校服就見仁見智啦,我以前都執家姐D舊校服用,其實都ok。
你男友/女友係咪2手
我撐你,樓上靜真係好重要,煩少好多野
用到唧唔到再溝水都係即日用哂啦
而且可以洗少幾次就拎去回收
校服一星期著足5日,每日7/8個鐘
起碼著足一年
都要2手
真係痴撚線
上一代捱得咁辛苦
諒解下啦
逢親係器皿永遠都唔會扔,擺到成屋都係
陳年月餅罐,鞋盒,連啫喱杯都唔放過
成日話遲啲有用…

完全唔敢叫女朋友上番食飯,肉酸到,有冇人明
林超英?
口罩用完掛住係門口先
要再出街再拎嚟用
1個口罩用2日
好撚癲
屋企個垃圾桶有烏蠅
舊校服,家姐阿哥留低嘅,通常有細佬妹就會執尾。

幼稚園都多人買2手,因為好快大唔啱著。

中學應該唔會掛
夏天落圖書館/麥當勞做功課涼冷氣
點平法??
唔俾開燈,開燈會俾人鬧,係鬧得好甘嗰啲,可能舊時電費貴開燈係奢侈品,但而家開一日嗰10幾W電燈膽都只係幾毫子,我覺得慳唔係問題,但都要用腦update下,更何況開燈我覺得係基本人權
因為羅湖落馬洲站上落車特別貴
所以先去上水每一程淨係俾兩蚊,再入閘去羅湖落馬洲咁就平啲
你仆街喇係連登講環保
你呢個唔係最平你問下幾錢

最平係兩蚊入屯門 屯門兩蚊上深圳灣
深圳灣一蚊搭巴士落地鐵站
地鐵免費

大把 有時連自己都覺得好尷尬
- 洗頭水溝水 用到聞唔到陣香味先換
- 次次經過 M 記拎幾隻紙杯返屋企用 明明屋企大把杯
- 次次去完酒樓順便拎一大堆牙籤返屋企用
- 口罩用超過一日 甚至兩日
- 起身後 會熄埋我間房個冷氣 訓訓下扎醒咗訓唔返
- 晏晝熱都仆街 大廳都唔開冷氣 話等齊人返屋企先開
- 一排 10 卷廁紙個袋會拆出黎 做垃圾袋
- 牆身有霉菌唔用買漂白水 用濕紙巾抹 結果無幾耐個範圍愈生愈大塊
咁佢地唔係去深圳,要喺羅湖深圳北搭火車再上
唔開燈間屋昏昏暗暗
我覺得會搞到個人好易攰好想瞓
搭冷氣大巴有長者優惠
佢哋好似幾廿蚊返到上廣州
我連普通衫褲都係老母識啲鄰居畀二手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞