細數屋企老豆老母最慳家行為

454 回覆
1030 Like 52 Dislike
貴過原價
二十幾年來冇試過去香港以外嘅地方
正常玩法啦
未有交通補貼嗰陣,可以直頭預備定兩張八達通,出閘轉個身用另一張八達通拍返入閘,衝返上同一架車,以前見上水站大把人咁做
係另一個舊po都見過
係咪好多廢老都咁做 真係cls
去酒店住會攞晒房+廁所嘅全部廁紙
水龍頭特登扭到滴滴仔,滴夠一桶用嚟拖地,話咁樣慳水費喎
我屋企都係 問佢地點解 話因為部機太熱 唔熄會爆炸喎
用完再三手賣番出去白賺一年書費
二手書好正常 自己中學都會走去問師姐買書 (醉翁之意)
沐浴露洗頭水溝水就最後果一下清埋去就OK
有咩事病撚左咪又係煩到啲後生勸/同佢哋睇醫生
26歲屋企先有冷氣機,要30度既晚上先可以開到訓醒就要熄
好環保
垃圾袋徵費咪好唔環保
有時真係唔明乜撚邏輯黎,開著有人用就唔爆,冇人用就爆
雪櫃就唔會咁諗
試過每日放工都去檢查垃圾桶
有任何一滴可見嘅垃圾汁漏左出嚟 即刻成袋仙女散花咁倒落老豆老母間房
每次都如願咁六國大封相
利申 而家兩老一個長住醫院 一個住緊老人院
老人院嗰件每半年先去找一次院費
佢有幾次同我老婆講想死 我地都叫佢唔係咁快死 有排慢慢佢受
fresh grad 第一份工,要著恤衫西褲,係唔知邊度搵返以前中學條西褲同埋恤衫(拆左校章) 叫我著返工

我唔理佢, 平平地買d新既恤衫西褲著,又攪到家變咁款,果陣返工已經好辛苦,又多OT, 同事又多西女人,放假仲要讀書考牌,仲額外多個煩惱
早幾年買部分體冷氣放鹿念任有時用下

開左10次都無 而家變左廢鐵

屋企人覺得開風扇,平冷氣好多

但開風扇一路開一路出汗。
我收番我最尾個兩句
我最多拎晒d袋去回收
買一卷垃圾袋比佢地
你真係大癲

我想問下你開口同最後點送佢入老人院?
我驚佢地係屋企出意外冇人救到佢地
逢週末同大時大節接佢出黎屋企住下
呢啲嘢你自己靜雞雞抌咗佢 重新買過啦洗乜傷和氣
開水龍頭一滴滴咁儲水黎用, 為左唔跳水錶
其實係廳開風扇都仲可接受
但夜晚訓教係床到開風扇 真係熱到仆街
熱到好似張床痴住你個身咁熱
搞到成間房有陣汗味咁幾辛苦
普通有人講咗
不過其實頭等仲抵玩
坐到上水先出閘轉返普通
以前屋企人都會
我見一次倒一次 再同佢講係我倒嘅
再send各種溝水有菌/過敏嘅新聞
之後佢哋就算唔信有菌都唔會溝
想買二手校服
我溝水係因為懶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞