細數屋企老豆老母最慳家行為

454 回覆
1030 Like 52 Dislike
買佳寶肉
次次離開間自己房一陣,就會俾佢熄冷氣
去個廁所,俾佢熄咗我部冷氣
去廚房斟杯水飲,轉個頭又俾佢熄咗我部冷氣
仲要連個大掣都一齊熄

最慘係每次佢一發現我唔喺間房入面但間房開住冷氣,就會俾佢話我冇手尾
但如果我一直喺間房入面,冷氣開足三日三夜佢又唔會話我
謀殺現場
佢哋係要擦「自己好偉大為啲仔女,好捱得」呢樣野
客廳有兩盞燈,但係永遠只可以開其中一盞
屋企人5點幾起身準備返工,一起身第一件事熄晒啲冷氣。永遠朝早唔使較鬧鐘因為過多半個鐘就會熱醒
永遠都係着二手衫褲,着穿咗會變地布,朋友上來屋企會問點解啲衫褲跌晒喺地下,但係冇人理
日本無生果金比長者咩?!
加埋你樓上
挑戰緊成個夏天唔開
塞唔滿個洗衣機就死都唔肯開
我自己開完機洗就屌鳩我哂電
搞到啲衫積曬啲菌係到勁快臭
搞到我一兩個月左右就要買過曬啲tee
買衫錢仲貴過啲電費啦
唔知佢點樣拎咗一袋浴帽返嚟當保鮮紙包餸
反而我用到底 裝小小水可以洗多一兩次就換新
算慳定點
由細到大都係咁
依你所講,即係環保係多選民支持囉
咁同我嗰句「迫人環保嗰啲環保撚先有問題姐」冇衝突喎
亦都有講「正路黎講」
唔明你個重點係邊
其實好正常
用到底 咁岩屋企冇新沐浴露 溝水頂一兩日

但一支全新沐浴露用小小就溝水
真係會燥撚左
二手書其實幾好,細個用阿哥啲書,有曬notes加解題思路,溫書都好方便

仲因為咁,啲新書買完擺埋一二邊冇掂過,畀老母屌
有啲苦明明係optional,但佢堅持要食
其實呢啲人應該係有精神病

我同學屋企人開海味舖同藥房,明明唔窮都係咁嘅格

佢老母仲會將啲發布膠外賣盒洗乾淨再用
溝水我都會
不過唔係為慳
係日日都唔記得要買支新
即係究竟立法會議員係聽民意定唔聽?
好矛盾啫師兄
一時又話聽民意提出議案,一時又話唔理人反對通過議案
生仔
諗起細個,由有記憶個刻開始,直至中三都係著二手衫
提出還提出
通過還通過
分番開好喎
邊個議員提出仲要投票通過埋咁仆街啊
所有布都唔會掉... 抹到爛就會變地布
床單被鋪窗簾永遠唔會洗唔會換
牙刷刷到變型就儲嚟話洗廁所抹嘢用但係又唔見佢用
所有器皿都話有用,洗完堆喺度唔知做乜,只係覺得好亂同好多雜物

到出嚟自己住左幾年都仲學緊呢啲嘢係可以替換嗰種「唔想嘥」但等同更浪費嘅窮人思維
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞