細數屋企老豆老母最慳家行為

454 回覆
1030 Like 52 Dislike
蠔油最後一下我會溝水用
溝完水點再用
即刻諗起你個名
訓門口位應該最撚涼爽
睇嚟香港父母對開冷氣都有種執著

到大學時父母都唔俾我開我間房冷氣,瞓覺時我要搬張床褥去佢地房地下瞓一齊嘆冷氣
話唔想啲後生晒錢乜乜乜由頭到尾只係煙幕
根本唔關錢事
根本就係想全世界都跟足佢個套野嚟自我安慰
最尾果項少癲

要立即脫離關係
- 起身後 會熄埋我間房個冷氣 訓訓下扎醒咗訓唔返
- 晏晝熱都仆街 大廳都唔開冷氣 話等齊人返屋企先開

呢兩項真係痴撚線
我屋企都曾經要求廁所夜晚唔可以長著燈 用完要熜返
咁老豆又好撚鍾意去廁所唔開燈搞到痌到周圍都係
講又唔聽 直到有一次我用完冚左廁板熜左燈
佢食完麵倒湯嗰時又唔開燈搞到倒左落個蓋瀉曬落地下
可能佢又知係自己柒 淨係嬲冇出聲 後尾就冇再要求夜晚廁所熜燈
真係唔知連燈嗰幾毫都要慳係為乜 自己攞黎
冷氣喺上一輩眼中係奢侈品
以前環境窮係咁
坐熱狗平過白板
街邊檔熱住食飯平過有冷氣西餐廳
好多細菌架屌
儲屋企報紙去賣 細個覺得好醜
但大個覺得阿媽好慳家 好偉大
去完廁所儲埋幾次先沖廁
唔係屌 係邊個俾錢 邊個話事
講真啲教科書咁撚廢 唔值咁貴
用黎養書局咋麻
咪就係俾電費

熄冷氣即係俾少啲電費 即係家用度扣返ok
你有個好媽咪 要珍惜
我老豆未返到屋企就wts叫我開定冷氣
點睇都有問題啦 你話以前要慳 ok嘅真係辛苦
但個仔同你講番工 仲熄冷氣依啲就唔係慳唔慳問題
上面果啲咩垃圾袋唔換 臭曬有烏蠅依啲有眼見
真係唔係一個慳字就大曬
係囉 宜家好多人都買二手幼稚園校服架
我老豆咩都慳 係冷氣最唔慳
只能夠講每一代香港人面嘅嘅問題都唔同,佢哋嗰代係諗點樣搵食點樣慳錢養家
到左我哋呢一代物質比較充裕,有多啲時間比我哋追求同上一代唔同嘅嘢
呢樣又係好撚煩,電費已經係我俾,燈又係led,入一入房又熄廳燈,落一落樓買野又全屋熄晒,講撚左成日開關燈易壞,都係咁撚樣
牙籤我宜家飲茶都會拎番兩三枝放袋 幾好用
咁要開excel 計屋企人數會唔會唔係咁好
而家係熄我 冷氣

邊洗計

同佢講熄一次減$100

睇下佢仲熄唔熄
錢咪我俾,又咪係照熄,唔通熄嗰陣真係要打鳩佢隻手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞