基督教連登堂2024年7月7日主日崇拜:你既係我既我既都係我既

128 回覆
9 Like 16 Dislike
上帝和撒旦打賭玩弄約伯

約伯是個正義善良的男人,他相信上帝。上帝想看看到底把約伯搞得多慘才能讓這個男人動搖信仰。這是上帝和撒旦打的一個賭。上帝開始誇約伯有多虔誠,但是撒旦提出約伯的日子過得很好,你看他生活富裕、膝下子女成群……撒旦說如果他沒有這些還會不會堅信上帝呢。上帝允許撒旦對約伯為所欲為,於是撒旦殺死了約伯的孩子和牲畜,燒掉了他住的房子,讓他一貧如洗。儘管如此約伯還是沒有咒罵上帝,他只是希望自己從未降生過。(約伯記1)
意思係?
弟兄們, 受苦個陣要記住, 我地睇到既野好有限
神同魔鬼玩緊, 一齊食緊花生或者唔知咩野
明白了,那是沒有錯的,願弟兄的身體得醫治
多謝,不過我想講,祈禱同祝福有用既話,我就唔會搞到宜家咁,希望大家唔好再盲目相信
耶和華對摩西說:「你告訴亞倫說:你世世代代的後裔,凡有殘疾的,都不可近前來獻他神的食物。 因為凡有殘疾的,無論是瞎眼的、瘸腿的、塌鼻子的、肢體有餘的、折腳折手的、駝背的、矮矬的、眼睛有毛病的、長癬的、長疥的,或是損壞腎子的,都不可近前來。 祭司亞倫的後裔,凡有殘疾的,都不可近前來,將火祭獻給耶和華。他有殘疾,不可近前來獻神的食物。 神的食物,無論是聖的,至聖的,他都可以吃。但不可進到幔子前,也不可就近壇前;因為他有殘疾免得褻瀆我的聖所。我是叫他成聖的耶和華。」
意思係?

意思係有殘疾,有病既就死撚開
你當你係神? 審判人岩定錯?
祈禱冇錯,但係如果覺得神「一定」要醫就大錯特錯。因為王權係神度,唔係我地度。

神行事,唔係為左我地活得舒服,而係為左人能夠認識佢。如果我地抱住一個神應該醫治我地既心態,而神又真係醫左,咁只係會令到我地越黎越唔認識佢,以為錯左神係黃大仙。

我知道有一類信仰群體好強調神蹟醫治,但係以我理解,咁講並冇穩固既聖經支持。解經要極之小心客觀,特別唔可以為左多人接受就將聖經既整體訊息側埋一邊。
聖靈降臨、澆灌、充滿,冇錯。但係聖經入面每一次講聖靈工作係講緊D咩?的確係有一個一致既主題,但係唔好意思,並唔係醫治,而係神比人有能力成就神既旨意。唔係我地既旨意。

首先,我地要尊重神係王。我地唔係。

馬太福音28:18
//18 耶穌上前來,對他們說:“天上地上一切權柄都賜給我了。//

權柄係比耶穌,唔係比我地。
雖然我唔多想理你
但呢下有少少忍唔住:
對住一個病人,其實大家可以多番少少同理心

派兩頭熊撕了四十二個孩童

「以利沙從那裡上伯特利去,正上去的時候,有些童子從城裡出來,戲笑他說:禿頭的上去罷!禿頭的上去罷!他回頭看見,就奉耶和華的名咒詛他們。於是有兩個母熊從林中出來,撕裂他們中間42個童子。」

上帝只是為了幫以利沙打抱不平就撕了42個孩子,只是因為他們取笑了一個禿子。誰知道以利沙當時在詛咒什麼呢,或許是找個機會打孩子屁股,或者是詛咒他們有朝一日也禿頂,上帝可倒好,直接判小孩們死刑。(王下2:23-24)

夠食一年
聖經中的上帝並冇應許過冇苦難
但呢個上帝,只要你願意,佢會同你一齊走過
而你願意尋求佢,佢就會俾你搵到佢

在世的生命可能短暫而充滿苦難,願弟兄你不失盼望。主若願意,願他有神蹟醫治你,使你知道他是神。
呢句說話難聽過粗口
畀佢放棄咗
上面呢位朋友,留意返佢一入黎個態度(同埋其他post,例如上星期既崇拜,或者其他基督教posts ),可以睇到佢唔係帶住尊重去睇聖經。所以佢既解經唔需要理會,佢點樣解都唔會帶到人歸向神。

上面呢段經文,出自 利未記21章 祭司既條例。

利未記21:17-23
//17 “你要吩咐亞倫說:你世世代代的後裔中,有殘疾的人都不可走近來獻他神的食物。
18 任何有殘疾的人都一定不可走近來,包括盲、跛、五官不正、肢體太長的人,
19 或是斷腳斷手的人,
20 或是駝背、侏儒、眼睛有毛病、有長期皮膚病、生疹,或是睾丸損壞的人。
21 亞倫祭司的後裔中,任何有殘疾的人都不可上前來獻那些屬於耶和華的禮物。他既然有殘疾,就不可上前來獻他神的食物。
22 他神的食物,無論是至聖的或聖的,他都可以吃,
23 不過他因為有殘疾,就不可到幔帳前,也不可上前到祭壇那裡,免得褻瀆我的聖所;因為我是使他們分別為聖的耶和華。”//

亞倫係第一個祭司,亦都只有佢既子孫可以做地上會幕或者聖殿既祭司。(出埃及記28:1)

神教導以色列人,獻比神既,要係最好既野,所以揀祭牲都唔揀隻有殘疾既。(出埃及記12:5, 29:1 等等)

祭司係會幕/聖殿既工作係為以色列人民獻祭,而過程當中有一部份祭物係比佢地食既。
有殘疾既亞倫子孫,唔可以做呢樣,但係可以食。
今日既我地,如果有任何野獻比神,仍然應該揀最好既野黎獻(自己最珍藏),用最好既方法黎獻(按神吩咐),透過最好既人黎獻(耶穌基督呢一位中保)。

分別為聖,即係唔同其他一般野。
神係聖,我地唔可以當佢係周圍既人拜既偶像,根本就唔同。
神使人成聖,屬神既人都唔會跟風、人話點就點,反而由日常生活行事為人反映到個獨特性,捨己愛人。(利未記19:18)
為左我們走上十字架的耶穌,唔會輕易放棄他買贖得來的生命希望你都唔好放棄

「誰能使我們與基督的愛隔絕呢?難道是患難嗎?是困苦嗎?是迫害嗎?是飢餓嗎?是赤身露體嗎?是危險嗎?是刀劍嗎? 如經上所記: 「我們為你的緣故終日被殺; 人看我們如將宰的羊。」 然而,靠著愛我們的主,在這一切的事上,我們已經得勝有餘了。 因為我深信,無論是死,是活,是天使,是掌權的,是有權能的 ,是現在的事,是將來的事, 是高處的,是深處的,是別的受造之物,都不能使我們與上帝的愛隔絕,這愛是在我們的主基督耶穌裏的。」
‭‭羅馬書‬ ‭8‬:‭35‬-‭39‬ ‭RCUV‬‬
因為對神有一個先入為主既理解?

以我既觀察,你講緊既神,未必係聖經講既神。
就算加句唔好意思我都唔可以將神講成佢唔係咁樣。否則我就係做緊假先知。

至於為到你既健康,我都可以加入向唔到我地控制、係我地之上既神祈禱,求佢施恩。聖經入面既神滿有恩典,係既,但係祈求既對像要啱,唔能夠加入自己既想像。

你又點知唔會遲D醫先更加「好」?約翰福音11章 入面,拉撒路病左,耶穌等到佢死左,先去將佢復活。
你啱,我失言了,多謝指正
呢個時候,我地可以做的,的確唔多
盡左力避,如果都仲係唔小心講左類似既野,煩請芝巴(絲)指正
耶撚唔會識呢d心理學, 淨係識攬住本聖經自己幻想作者既幻想
心理學在道德價值觀等事情上,對信徒的勸告和聖經不一樣。
例如,聖經吩咐:「無論作甚麼,都要為榮耀神而行。」(林前十31);心理學主張人要「提升自尊、自我實現」。
聖經說:「婚姻,人人都當尊重,床也不可污穢……」(來十三4);心理學推動性革命、性解放,甚至同性戀。聖經從不教人冥想,更禁止交鬼;
心理學中有很多冥想技術,而且愈來愈流行,甚至有交鬼的心理學家。

若願意更多知道心理學和新紀元問題,請見我的網站:「中國基督徒需要批判心理學」(http://www.chinesechristiandiscernment.net/)。
基督徒認為心理學否定了聖經在指導人內心、靈性和道德方面的全備性。他們相信聖經已經提供了足夠的指導,無需借助心理學來解決心靈問題。詩篇19:7提到:「耶和華的律法全備,能甦醒人心」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞