基督教連登堂2024年7月7日主日崇拜:你既係我既我既都係我既

128 回覆
9 Like 16 Dislike
你講得冇錯。
雖然果段亦都冇講到摩西覺得自己替天行道。

出埃及記2:11-15
//11 過了好些日子,摩西長大了,就出去,到他的同胞那裡,看見他們的苦役。他見一個埃及人正在打一個希伯來同胞。
12 摩西左右看看,見沒有人,就打死那個埃及人,把他埋藏在沙土裡。
13 第二天他又出去,看見兩個希伯來人在打架!他就對那個欺負人的說:“你為甚麼打你的同伴呢?”
14 那人說:“誰委任你做我們的首領和審判官呢?難道你想殺我,像殺那個埃及人一樣嗎?”摩西就害怕,心想:“那事一定是被人知道了。”
15 法老聽說這事,就尋索摩西,要殺掉他。摩西就逃跑,躲避法老,在米甸地落腳,坐在一口井旁。//

被神使用,就好,那怕係磨40年。
如果我用理性去思考,一定唔會俾呢件事發生。
但係on9既我覺得呢個係神嘅安排,冇用大腦思考,宜家衰撚左,完全返唔到轉頭
被佢救果班人都唔appreciate
40年,唔易捱呀
猶太人是主要基督徒的受害者之一。十字軍在歐洲各地,包括洛林、萊茵河下游、巴伐利亞和波希米亞等地,拒絕強迫改宗基督教的猶太人被殺害

教會利用戰爭獲取財富和土地, 承諾參軍可以獲得贖罪,使得許多人參戰
其實聖經並冇講到摩西呢件事係義行
我覺得唔好先入為主咁覺得摩西做乜都好
其實聖經好中性咁描述呢件事
聖經似乎冇否定到摩西保護同胞的心腸
但亦冇否認到摩西既魯莽衝動
所以神使用佢,但係在佢亦要受磨練40年之後

摩西向海伸杖,水便分開。埃及人都跟著下到海中

神在舊約中最大規模的殺戮事件 : 挪亞洪水
咁我直接講,希望你唔好介意
真係咁樣諗既話,好蠢。

(1)邏輯謬誤

信神而做既野,係無論如何都尊重神既吩咐而做既決定。
聖經講既信神,係堅定不移、企硬(出埃及記17:12),去接受神既吩咐又去遵行。
信自己而做既野,係覺得自己做既選擇會帶黎既結果,而一般都冇左對神既尊重。如果講得盡D,係為所欲為。

相信聖經講既神,同相信自己,兩個「相信」係指緊唔同既野,雖然隻字一樣。咁係偷換概念既邏輯謬誤。

理解/思路未完全清晰就急住做決定,係蠢。

(2)定位偏差

認為自己比神更可信,即係將自己放得比神高。但係,人同創造人既神邊有得比?(詩篇2:4)

人同神鬥,人最叻咪就只係做神眼中邪惡既事,唔聽神既話,傷害人。到人死左,神又咪仲係度。

無料扮四條,又唔會呃到神,係蠢。

(3)忽視限制

自己睇到既野係好有限。
就算比你做到成個世界既獨裁者,每一個角落都裝左天眼比你24/7 𥄫實,你仍然睇唔到人心入面既動機。
相反,神睇到人心入面諗既每一樣野。(創世記18:13)

以為自己比事實上叻,唔理自己既限制,係蠢。

亞瑪力人的滅絕
在《撒母耳記上》15章中,上帝命令掃羅王徹底消滅亞瑪力人,包括所有男人、女人、兒童和嬰兒
係。
今次既事被救既人點睇就仲未知。
你做左乜決定?可摸耳井多少少
將巴平安
奧巴都平安
太過相信呢個係神俾我既路,點知條路越行越衰
呢條係咩路?有咩令你覺得係神既啟示?
不歸路。
祈完禱,突然有人話可以幫手,開頭都好似仲ok,點知之後越幫越忙,仲要冇得補救
師兄認為自己的祈禱係按神的心意祈禱,還是按自己的需要?
為自己健康祈禱,唔明有乜錯
已經4年,情況只係越嚟越差,今次直程返5到轉頭
明白了,那是沒有錯的,願弟兄的身體得醫治
多謝,不過我想講,祈禱同祝福有用既話,我就唔會搞到宜家咁,希望大家唔好再盲目相信
耶和華對摩西說:「你告訴亞倫說:你世世代代的後裔,凡有殘疾的,都不可近前來獻他神的食物。 因為凡有殘疾的,無論是瞎眼的、瘸腿的、塌鼻子的、肢體有餘的、折腳折手的、駝背的、矮矬的、眼睛有毛病的、長癬的、長疥的,或是損壞腎子的,都不可近前來。 祭司亞倫的後裔,凡有殘疾的,都不可近前來,將火祭獻給耶和華。他有殘疾,不可近前來獻神的食物。 神的食物,無論是聖的,至聖的,他都可以吃。但不可進到幔子前,也不可就近壇前;因為他有殘疾,免得褻瀆我的聖所。我是叫他成聖的耶和華。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞