基督教連登堂2024年7月7日主日崇拜:你既係我既我既都係我既

128 回覆
9 Like 16 Dislike
(九)訊息

天地既主,世界既王,願你黎,做我地既王,將你既說話教導我地,將你既王權係我地身上實現,奉耶穌基督既名祈禱,阿們。

今日既講題,未聽過既人可能會覺得好繞口,唔知講咩。我其實以前都冇留意得好貼,就黎讀完書先聽到有人咁講:

(叮噹/哆啦A夢網上圖片)

技安/胖虎搶人野果時就係講呢句「你既野係我既野,我既野都係我既野」。
出賣年齡系列:兩個譯名寫晒係因為兩個都聽唔少

我地會睇下呢句點樣係聖經出現。

我地一開始睇到,係冇王管既士師時代,以利米勒(我既神係王)一家全家男人死清光。

路得記1:1-5
//1 當士師治理的時候,猶大地發生饑荒。有一個人帶著妻子及兩個兒子離開猶大的伯利恆,去摩押地寄居。
2 這人名叫以利米勒,妻子名叫娜娥米,他兩個兒子名叫瑪哈隆和基利雍。他們是以法他人,來自猶大的伯利恆。他們到了摩押地,就留在那裡。
3 後來娜娥米的丈夫以利米勒去世,剩下她和兩個兒子。
4 他們都娶了摩押女子為妻,一個名字是娥珥芭,另一個是路得。他們住在那裡約有十年。
5 後來,瑪哈隆和基利雍二人也死了,剩下娜娥米,沒有兒子,也沒有丈夫。//

呢個係搵野食既故事。伯利恆(糧倉)冇野食,先去摩押。1:2題到另一個地名,以法他,其實都即係伯利恆:

創世記35:19
//19 拉潔死了,葬在通往以法他的路旁;以法他就是伯利恆。//

猶大寡婦娜娥米,帶住摩押寡婦娥珥芭(硬頸)同埋摩押寡婦路得(遲下先講個名),冇男人即係冇經濟能力,去邊度乞食好?猶大好,定摩押好?係呢個時侯,經文講左一個好唔顯眼既名:

路得記1:6
//6 娜娥米帶著兒媳婦起身,從摩押地回去,因為她在摩押地聽說耶和華眷顧他的子民,賜糧食給他們。//

係耶和華。耶和華眷顧,會點?對佢搵兩餐都成問題既三個寡婦,耶和華「賜糧食給他們」。
呢一句,其實係一個文字遊戲。「糧食」呢度讀做 לחם lachem(伯利恆個利恆),「給他們」係 להם lahem,連續兩個字讀音好近,寫法都好近。
(ch 唔係廚房個廚音,亦都唔係徐晃個徐音,而係用喉嚨發既 h 音,好近普通既 h 音。可以入去聽下: https://en.wikipedia.org/wiki/Voiceless_pharyngeal_fricative 。而且原文冇揀到單數既「給他」 לו lo,他=百姓,接返上一句其實用單數先自然。)
咁樣玩法,即係特登要讀者留意「糧食」。冇野食係現實。
耶和華係背後出現,聽講耶和華會比野食佢地。

有時唔覺唔覺,神都會係我地既思想上面短暫咁出現。
我地好緊張既事,聽講耶和華會解決。
緊張咩呢?我幫唔到大家,自己最清楚。
之但係諗到神,係咪真係會落實下一步向呢個方向行?

帖撒羅尼迦前書5:19
//19 不要滅了聖靈的火,//

既然係咁,娜娥米就決定返猶大,起碼有野食。
咁兩個新抱返去邊度?起碼返摩押係自己地方啦。於是娜娥米搵左好多個方法勸佢地返去。

路得記1:7-9a
//7 於是她從所在的地方出去,兩個兒媳婦跟著她,她們起程回猶大地去。
8 娜娥米對兩個兒媳婦說:“走吧,各自回娘家去吧!願耶和華以忠誠之愛對待你們,像你們以忠誠之愛對待已死的人和我一樣。
9 願耶和華賞賜你們,使你們各自在自己丈夫的家中找到歸宿!”……//

第一點:返娘家。
直譯係「返母親既家」,呢個係好唔尋常既講法,好多時都係講「父家」,一般就算係要講清楚一個名代表邊個女人,都係講佢由邊個男人生出黎(例如 創世記26:34)。特別講到母親,就同生育更加大關係。返母親既家,再嫁過,起碼有得再生,唔洗絕後,亦都有男人靠,唔洗乞食。

講完返娘家,講既係兩句「願耶和華」既祝福。

結果,兩個新抱都唔聽勸。

路得記1:9b-10
//9 ……然後,她親吻她們,她們就放聲大哭,
10 對她說:“我們要與你一起回到你的族民那裡去。”//

既然佢地唔聽,娜娥米就用第二點黎勸:生唔到丈夫。

路得記1:11-13
//11 娜娥米說:“回去吧,我的女兒們!為何要跟我去呢?我腹中能再有兒子給你們作丈夫嗎?
12 回去吧,我的女兒們!走吧!我太老了,不能再有丈夫。就算我說我有希望今夜有丈夫,而且生了兒子,
13 難道你們就等他們長大嗎?難道你們就不許自己嫁人嗎?我女兒們,不行啊!其實我比你們還要苦得多,因為耶和華伸手攻擊我。”//

今次娥珥芭返去摩押,路得唔返。

路得記1:14
//14 她們再度放聲大哭。娥珥芭與婆婆吻別,路得卻緊跟著娜娥米。//

娜娥米三度勸路得返摩押,提出新既一點:族民同神明。

路得記1:15
//15 娜娥米說:“看哪,你嫂嫂已經回到她的族民和她的神明那裡去了。你也跟著嫂嫂回去吧!”//

拎埋民族(可以拉埋政治)原因、宗教原因黎講。呢D都係好多人捉得非常之實,極之難改變既立場。點都估唔到既,係路得既回應:

路得記1:16-17
//16 路得卻說:“不要勸我離開你,轉去不跟隨你。你往哪裡去,我也往哪裡去;你在哪裡過夜,我也在哪裡過夜;你的族民就是我的族民,你的神就是我的神。
17 你死在哪裡,我也死在哪裡,並且葬在哪裡。除非死亡使你我分離;不然,願耶和華嚴厲地對付我。”//

你既野係我既野。包括:去既地方、過夜既地方、族民、神、死(葬)既地方。
呢個係死都唔走,硬頸到不得了既路得,點都要跟住娜娥米返猶大。冇錯,摩押女人路得係「返」猶大,唔係「去」猶大。路得已經先當左猶大係佢屋企,果度有自己屬於既娜娥米,有自己屬於既地方、有自己屬於既以色列人、有自己屬於既神。

最尾呢幾句,係唔可以掉轉講。猶大地、猶大人係咪真係屬於路得自己既呢?唔一定架喎。

睇一睇成章既結尾就知:

路得記1:18-22
//18 娜娥米見路得堅決要跟她去,就不再對她多說了。
19 她們二人行走,一直來到伯利恆。當她們來到伯利恆的時候,全城因她們騷動。婦女們說:“這是娜娥米嗎?”
20 娜娥米對她們說:“不要叫我娜娥米,要叫我瑪拉,因為全能者使我吃盡苦頭。
21 我滿滿地出去,耶和華使我空空地回來,你們為甚麼還叫我娜娥米呢?耶和華控訴我,全能者降禍於我。”
22 娜娥米回來了,她和兒媳婦摩押女子路得一起從摩押地回來。她們來到伯利恆,正是開始收割大麥的時候。//

我既野都仲係我既野。摩押女人既身份,講左兩次:「摩押女子」、「從摩押地回來」。呢句係旁白講既,但係猶大地既人一樣係咁講:

路得記2:6
//6 監督收割的僕人回答:“她是摩押女子,與娜娥米從摩押地回來。//

「摩押女子」、「從摩押地回來」。

由呢度可以睇出幾點。
首先,路得講左耶和華個名出口。

路得記1:17
//17 你死在哪裡,我也死在哪裡,並且葬在哪裡。除非死亡使你我分離;不然,願耶和華嚴厲地對付我。”//

呢個係一個毒誓,個翻譯雖然順口,但係力度似乎減弱左好多。自己試直譯:
「願耶和華咁樣對付我!願佢再繼續咁樣!!」
呢個「咁樣」,冇講清楚係咩。留白帶到比人最大既想像空間,希伯來人發誓就用呢樣用到好盡,聖經入面好常見既講法係就咁講「如果」,即係「如果我唔咁樣做,願耶和華_____________!!」 (例如 申命記1:35)
路得呢度一樣冇講明個咒詛係咩,但係雙倍左。好絕。

申命記6:13
//13 你要敬畏的是耶和華你的神,只可以侍奉他,奉他的名起誓。//
申命記10:20
//20 “你要敬畏耶和華你的神,侍奉他,緊緊依隨他,奉他的名起誓。//

路得講得出,做得到。就以發誓呢個動作,路得已經表現左佢真心敬畏耶和華神。

關於起誓,主耶穌係咁樣教:

馬太福音23:16-22
//16 “瞎眼的嚮導啊,你們有禍了!你們說:‘無論誰指著聖所起誓,這誓並不算數;但任何人如果指著聖所的金子起誓,就必須信守誓言。’
17 又蠢又盲的人啊,到底甚麼更重要?是金子,還是把金子分別為聖的聖所呢?
18 你們又說:‘無論誰指著祭壇起誓,這誓並不算數;但任何人如果指著壇上的供物起誓,就必須信守誓言。’
19 瞎眼的人啊,到底甚麼更重要?是供物,還是把供物分別為聖的祭壇呢?
20 所以,誰指著祭壇起誓,就是指著祭壇和壇上的一切起誓;
21 誰指著聖所起誓,就是指著聖所和住在裡面的那一位起誓;
22 誰指著天起誓,就是指著神的寶座和坐在寶座上的那一位起誓。//

帶住基督徒既身份做任何野,都係指住基督。
我地比人見到既,有冇路得果種對主既敬畏?

第二,路得並未得到雙向既身份認同。
路得當娜娥米、娜娥米既地、娜娥米既百姓、娜娥米既神係佢自己既,唔代表路得被當成自己人。呢個係先付出既關係,同主耶穌做既係一樣:

約翰一書4:7-12
//7 親愛的啊,我們要彼此相愛,因為愛從神而來。凡愛弟兄的,都由神所生,並且認識神。
8 不愛弟兄的人並沒有認識神,因為神就是愛。
9 神差遣他獨一愛子到世上來,好使我們藉著他得生命;神的愛就這樣在我們當中顯明了。
10 不是我們愛神,而是神愛我們,差遣他兒子為我們的罪作了贖罪祭,這就是愛了。
11 親愛的啊,神既然這樣愛我們,我們也應該彼此相愛。
12 從來沒有人見過神,如果我們彼此相愛,神就住在我們裡面,他的愛也在我們裡面完美體現。//

係路得當耶和華係自己既神先。
係神愛我地先。
同樣,我地對人都應該咁,拆返晒果D圍實自己既牆,先付出。

第三,路得個名,係「朋友」,「同伴」,又或者更加熟悉既「鄰舍」。(加左陰性詞尾)

路加福音10:25-29
//25 有一個律法師站起來,要試探耶穌,說:“老師,我要做甚麼才可以承受永生呢?”
26 耶穌對他說:“律法上寫的是甚麼?你是怎麼讀的呢?”
27 他回答:“你要全心、全意、全力、全智愛主你的神,並且要愛同伴如同自己。”
28 耶穌說:“你答得對,你這樣做,就會得生命。”
29 那人想證明自己有理,就對耶穌說:“誰是我的同伴呢?”//

主耶穌用比喻答既,就係呢個人名用落 利未記19:18 既意思。「撒馬利亞人」先係好果個,律法師答唔出。

路加福音10:36-37
//36 你認為這三個人之中,誰是落在強盜手中那個人的同伴呢?”
37 律法師說:“那個憐憫他的人。”耶穌說:“你去照樣做吧。”//

值得一提既,係成卷書既結局,都冇再摩押摩押咁叫路得。

路得記4:11-17
//11 在城門的所有人和長老說:“我們都是見證人。願耶和華使進你家的這女子,像建立以色列家的拉潔和莉亞二人一樣。又願你在以法他強盛,在伯利恆有名聲。
12 願耶和華從這年輕女子賜你後裔,使你的家像塔瑪從猶大所生法勒斯的家一樣。”
13 於是波阿斯娶路得為妻,與她行房。耶和華使她懷孕,她就生了一個兒子。
14 婦女們對娜娥米說:“耶和華配受稱頌,因為他今天沒有使你斷絕贖業親屬。願這孩子在以色列中得名聲。
15 他將使你生命復甦,奉養你的晚年,因為他是愛你的兒媳婦所生的。你有這兒媳婦,比有七個兒子還好!”
16 娜娥米把孩子接過來,抱在懷中,做他的保姆。
17 鄰居的婦女們給孩子起名,說:“路得給娜娥米生兒子了!”就給這兒子起名叫俄備得。這俄備得是耶西的父,耶西是大衛的父。//

當然,呢度有另一個意義,就係路得一步一步成為猶大既自己人。
但係由呢個「唔再摩押」既描述見到,其實本身個身份唔係最重要,而係信邊個神,由邊個神蒙恩先重要。而呢一樣,實在係我地呢D外族人得救既盼望。
基督,係以色列人既彌賽亞,原本唔關我地事,正如使徒保羅(掃羅)講,插枝咁加上去架咋(羅馬書11:17)。
但係多謝神豐盛既恩典,我地都有機會透過主耶穌黎到神既面前,有機會悔改,有機會「唔再罪人」。阿們。

(十)回應

《一生愛祢 》With All My Love
詞/曲:游智婷 Sandy Yu, 曾祥怡 Grace Tseng
© 2004 Stream of Praise Music/BMI. CCLI: 4300423
讚美之泉版權所有

https://www.youtube.com/watch?v=fgHBHUPiaJI

[Verse]
親愛的 寶貴耶穌
祢愛何等地甘甜
我的心深深被祢吸引
愛祢是我的喜樂

[Chorus]
一生愛祢 一生敬拜祢
一生愛祢 一生榮耀祢
一生奉獻 一生不回頭
一生愛祢 跟隨祢
(十一)信經

我信上帝,全能的父,創造天地的主。
我信我主耶穌基督,上帝獨生的子。因聖靈感孕,由童貞女馬利亞所生;在本丟彼拉多手下受難,被釘於十字架上,受死,埋葬;降在陰間;第三天從死人中復活;升天,坐在全能父上帝的右邊;將來必從那裡降臨,審判活人死人。
我信聖靈。我信聖而公之教會。我信聖徒相通。我信罪得赦免。我信身體復活。我信永生。阿們。

(十二)代禱

代禱前啟應:

啟:你哋要先求父嘅國同義
應:天父啊,我哋願意奉你獨生子嘅聖名先求你嘅國同義

慈愛信實嘅上帝:
你以你嘅聖子親自作僕人嘅樣式,使我哋知道點樣以「行公義,好憐憫」嘅彼此服侍。
我哋聚集於此際,為我哋自身同其他人嘅需要代禱,並全然呈獻喺你嘅信同愛中。
求主幫助,加增我哋各樣所需要嘅: (包含為教會、香港、全世界香港人、連登、全世界、氣候祈禱)

為明白今日所選讀嘅經文內容,我哋祈禱。

為連登堂事工祈禱:
天父,我哋黎到您面前,求您保佑連登既事工,就好似耶穌基督咁,預備我哋嘅心去面對苦難。

求您賜給我哋勇氣同智慧,好似耶穌咁,為真理同正義站出嚟,即使要面對困難同挑戰,都唔會退縮,堅持到底。

求您嘅愛充滿我哋每一個人嘅心,讓我哋可以互相扶持,共同前行,就算世界充滿黑暗,都可以用您嘅光明去驅走。

祈禱奉主名求,阿門。

為香港各宗派教會祈禱(普世大公教會,合一):
我哋持續為我哋嘅家鄉 香港 祈禱,求主再賜慈愛同公義降臨呢座城市,使香港人今生可窺見神國,作工有收成,平穩嘅生活,就嚮往慈愛同公義永遠互擁嘅天國。求主以真理之靈主宰連登,以真話趕散犬儒及人為嘅輿論,不被世界所模造,使大家嘅心思不致被惶恐纏繞,又有分辨真假之能。我哋又為所有KOL祈禱,叫佢哋善盡言責,促進大家意願邁向正直。我哋又為散居喺海外嘅香港人祈禱,求主保守佢哋喺異地嘅生活,同埋唔放棄關懷家鄉嘅心志。

為香港既社會祈禱:
主啊,我哋黎到您面前,求您賜智慧畀啲做立法工作嘅人,好讓佢哋可以明智地處理每一件事。
我哋為香港嘅基督教界禱告,求您喚醒我哋嘅心,帶來屬靈嘅復興,使我哋每一日都活出您嘅愛同真理。祈禱奉耶穌的名,阿門。

結語:
主啊,求你以你嘅恩典模造、轉化我哋,使我哋嘅智慧同信心都加增,不致意興蹣跚,直到我們完成你所託付嘅事,進入你嘅和平境域。

阿們!
(from RCL prayer)

(十三)奉獻

坐係天上面既主,我地將全個身體獻上比你作為活祭,求你悅納。

讓我地記念你既聖工:

(1)夏達華研道中心(位於香港)https://hadavar.org.hk/supportus/
(2)耶書亞研經中心(位於香港)https://bmy.org.hk/donation/
(3)信望愛 聖經資源中心 (位於台灣) https://www.fhl.net/main/fhl/fhl6.html
(4)中國神學研究院 (位於香港)https://give.cgst.edu/tc/

求使我地係你面前成聖,求你掌管我地既生命,將我地陶造成啱用既器皿,用巧工雕琢我地每一部分,用你既杖、你既竿時刻管教,我地就記得,我地先至係你既聖工。阿們。

(十四)三一頌

https://www.youtube.com/watch?v=Dnnts8q7JJ4

讚美聖父慈愛至深
基督捨己來救罪人
每刻施恩聖靈導引
三一神極配大頌揚

(十五)祝福

我地同心領受祝福。

民數記6:24-27
//24 願耶和華賜福給你,保護你;
25 願耶和華使他的面光照你,賜恩給你;
26 願耶和華的面升起照耀你,賜你平安。’
27 他們要把我的名放在以色列人身上,我會親自賜福給他們。”//

(十六)差遣

哥林多後書13:11
//11 最後,弟兄們,你們要喜樂,要回轉,要接受勸勉,要同心,要和睦。這樣,施慈愛賜平安的神就會與你們同在。//

*感謝主

(十七)散禮詩

原始和聲《逾越》
https://youtu.be/AkUIi-zYEBE?si=b_XkiqErKBLK6nlI

關於基督教連登堂:

連登堂歡迎所有人入黎認識神同敬拜神。

(1)成立

基督教連登堂於2023年6月11日成立,本會成立既目的,係希望教會可以入到大家既生活中間,因為有巴打絲打因為各種原因冇參加定期聚會,又有從來未踏足教會既慕道朋友,神想比你地知道:佢冇唔記得你地。

路加福音19:10
//10 人子來,就是要尋找和拯救失喪的人。”//

本會無意取代地方堂會,同時鼓勵各位巴打絲打參加實體崇拜。

(2)信仰

本堂相信聖經為神係歷史中間透過人手寫既啟示,並以聖經為最終權威,以神既教導作為行事為人既最高準則。

本堂相信聖父、聖子、聖靈三位合一神,如使徒信經及尼西亞信經所述。

(3)得救

羅馬書10:9-11
//9 你如果口裡承認耶穌為主,心裡相信神使他從死人中復活,就會得救,
10 因為心裡相信就得以稱義,口裡承認就得到救恩。
11 經上說:“凡信靠他的人都不會蒙羞。”//

得救示意圖:

(Jean-Léon Gérôme《基督殉道者既最後禱告》, 1863)

(4)譯本

由2023年8月13日開始,本堂採用「環球聖經譯本」(2022) 作為經文,跟住7個原則「以現代漢語清楚表達聖經原意」。部分譯名(同標點符號)都同常見既有分別,敬請留意。
https://www.wwbible.org/%E7%92%B0%E7%90%83%E8%81%96%E7%B6%93%E8%AD%AF%E6%9C%AC-4
如有需要,請參考「和合本2010」、「新譯本」、「思高譯本」、「呂振中譯本」、「現代中文譯本2019」、「新漢語譯本•新約全書」等等。

(5)同工

本會公開邀請主耶穌入面既巴絲打參與任何崗位既侍奉,包括但唔限於:主席、講者、讀經、領禱、領詩/讚美/詩班/樂器、統籌。

有意一齊係呢D位置敬拜上主既話,歡迎落去圍爐區留返個名,或者直接 email 去 lihkg.church@gmail.com 。

(6)入會
連登堂暫時冇任何行政工作/重大決定,係需要區分會友/非會友。
全部人全部意見一視同仁。

(7)決志
如果大家想立志跟從耶穌,請自己同佢講明,同埋係人面前承認。
呢個係極之重大既決定,請三思。

約書亞記24:19-20
//19 約書亞對人民說:“你們無法侍奉耶和華,因為他是聖潔的神;他是痛恨不忠的神,他必不赦免你們的過犯和罪惡。
20 如果你們離棄耶和華去侍奉外族人的神明,那麼耶和華在賜福給你們之後,就會轉而降禍給你們,把你們消滅。”//

(8)水禮
好抱歉,呢度暫時提供唔到水,比大家透過水禮歸入耶穌基督既死同復活。
如果有意透過水禮公開承認信仰,請聯絡實體地方堂會。

(9)信主
信耶穌係同神建立愛既關係、成為普世教會既一分子、同成為地方教會既一分子。
生活上做返按聖經教導相應合宜既事就得,即係睇神比自己既生命重要。
為主而死都肯既,先好信。
大家係咪信,神知自己知。如果你決定信,我最大既功用就係鄧你開心。

(10)報導
好多謝低聲道既報導,為左方便大家了解本堂背景,以下係傳送門:
https://www.thevoicehk.com/news/202374-1
https://www.thevoicehk.com/news/2023714-1
https://www.thevoicehk.com/news/2023720-2

(11)參考
除非標明,本堂解釋聖經一般會大量參考古今中外各位講者,特別包括網上資源。

(12)媒介
Instagram: lihkgchurch (負責同工較忙,有限度更新)
黎巴主日平安
點解黎巴會覺得呢個世界有神?
各位平安
最易接觸可以由世界嘅創造嚟發現/感受?
開始欣賞大自然嘅奇妙
就會覺得背後應該係有個創造者
假設我當背後係有神,點解你會覺得係基督教嘅神?
弟兄你好,你真係好有心
第一就睇吓你覺得邊個宗教套理論啱你心水
第二就係個人嘅經驗
基督教嘅神嚟講,我只係感受到被背叛
相信神嘅話,不如相信自己,信自己最實際
剩巴,問得好好。短答:神係度,咪知。

我諗,呢個世界有冇神本身對我冇影響,但係有冇一個關我事既神就差天共地。
聖經講左一個同人有關係既神,所以個重要既問題就係「聖經講果個神點關我事法?」
我會比兩個原因:

(1)聖經講既神掌管歷史(而我活係歷史當中,咁神就掌管埋我條命)

呢一樣由神既實現佢應許睇得到。佢講完照做,特別係喺耶穌身上。
神講既野,唔單止係耶穌自己做出黎,而且係由唔認識神既人做左係耶穌身上。

例如耶和華神審判條「蛇」果時係咁講:

創世記3:15
//15 我要把仇恨放在你和女人之間、你的後裔和她的後裔之間;女人的後裔會傷你的頭,你會傷他的腳跟。”//

腳跟,根據考古發現,係耶穌時期羅馬人釘十字架既位,由羅馬士兵做出黎:

又例如大衛既詩咁樣預言:

詩篇22:18
//18 他們彼此分了我的那些衣袍,又為我的一件衣服抽籤。//

呢一件事,亦都發生左係耶穌身上,由羅馬士兵做出黎:

約翰福音19:23-24
//23 士兵把耶穌釘在十字架上之後,就把他的那些衣袍拿來,分成四份,每個士兵一份。他們又拿他的內袍;這內袍是沒有縫的,從上到下整件織成。
24 因此,他們彼此說:“我們不要把它撕開,我們來抽籤吧,看看是誰的。”這是為要應驗經上所說的:“他們彼此分了我的那些衣袍,又為我的一件衣服抽籤。”士兵果然這樣做了。//

其實耶穌自己都特登講左:

馬太福音27:46
//46 大約三時,耶穌大聲呼喊:“以利,以利,拉馬撒巴各大尼?”意思是:“我的神,我的神,你為甚麼離棄我?”//

呢一句,正正就係篇詩既第一句,令人諗起預言已經成就左。

詩篇22:1
//1 我的神!我的神!你為甚麼離棄我?為甚麼遠離不救我,不聽我的哀號?//

仲有好多好多,例如: https://jewsforjesus.org/learn/top-40-most-helpful-messianic-prophecies

(2)聖經講既神,係今時今日都經歷到(而透過經歷先算係親身認識神,而再唔係聽講有一個唔知關唔關自己事既神)

呢一種經歷,唔係講緊自己想要一樣野,然後同神講,然後自己得到左果一樣野。
咁樣既,係阿拉丁神燈,唔係聖經講果個神。

我自己睇返轉頭都好多年,好多經歷。就算超自然神蹟都試過。

有一次,要幫手加總分,有一刻我心諗左一下「其實我都加得幾快喎」,點知之後大粒佬check 果時發現左我計少左成20分,即刻想搵窿捐。不過我當時又諗到:

馬太福音23:12
//12 無論誰高抬自己,都將被降卑;無論誰自己降卑,都將獲高抬。//

我就知道神係度。雖然7到冇朋友,但係我都好感恩,神係睇實我,要我學識佢果種謙卑。

呢排比較多既,係小朋友將人心入面既真相直接講左出黎。
最震撼係有一次A生日果時,應該B係心入面咒A幾時死,小朋友就突然間爆左句要等A死左先聽話。邊個係AB就無謂斟酌。

唔係童言無忌,而係神透過佢既口顯明神既同在,正正就係聖經講咁樣:

馬太福音19:13-15
//13 那時,有些小孩子被帶到耶穌那裡,好讓耶穌給他們按手,為他們禱告;門徒卻責備他們。
14 但耶穌說:“讓那些小孩子到我這裡來,不要阻止他們,因為天國正屬於這樣的人。”
15 於是,耶穌給他們按手,然後離開那裡。//

最聽神吩咐既,神講果句佢講果句既,就係小朋友。
既然長期都有神唔同形式既同在,當然有神係度。

另外相關既,係「耶穌係神」。今日教會主日學咁啱(其實唔一定係咁啱,而更加似係神安排)講左點知耶穌係神。有圖有真相:

1)佢既神蹟
2)佢既教導
3)佢既死亡
4)佢既復活
5)佢既說話
6)神既聲音
每樣都詳細講就太長,上面已經好長,所以你想知邊(幾)樣先再講多D。
基督既信仰係好理性,建基於猶太文化入面既希伯來聖經同新約聖經。
如果將感受放大,好容易將唔係神既野當成係神,小心小心。

雖然係咁講,我睇過下你其他留言,都明點解你會有咁既感受。我會建議你花時間心機搞清楚聖經講既神係點樣既神先。研讀聖經係冇捷徑。
我有一句老實說話,你想唔想聽?
想,你係咪想講人係軟弱嗰啲
呢個由細聽到大
以巴平安,願主日日同你同在,日日做你既主。
管巴平安
多謝弟兄,收到你既鼓勵,根據我呢排既心境,我相信唔係偶然,多謝你
歡迎白巴,收到,想聽埋剩巴點講先
躝返教會講唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞