兩視障人士稱被「趕落機」 香港快運致歉並檢討

349 回覆
229 Like 18 Dislike
但佢d解釋原因次次唔同喎,唔知真係安全原因定佢地on9喎
換咗新ceo
宜家有人逼佢地搭UO咩
唔識買其他航空公司?
咁點解唔搭其他要搭UO?
咁佢個policy set做某日後取消改日期唔退款就ok
有乜理由去懲罰啲有正常出現嘅客
明明正常買飛準時出現先係一間公司最想keep嘅正常客
咁咪搵人同佢地調位
安全出口個位咁大咁正 大把人即刻狗衝調位
孕婦過左某個周數要比醫生紙
嚴重行動不便嘅輪椅客亦要求要有travel companion
盲人case 真係尷尬啲,唔知官網有冇指引
雖然有一定自理能力但發生意外時風險好大甚至影響其他人
處理有d 柒但我覺得盲人唔係大哂
預先通報航空公司先係負責任嘅做法
咁都叫小題大做? 你似乎要去睇下醫生喎
點會罰
香港航空界最喜歡包庇自己人

安全係航空界最大
盲人絕對會對航班構成安全風險,只係大定細,睇下con 唔controllable 姐
睇下有邊啲打手幫UO洗地先
咁你就website大大隻字寫「盲人絕對會對航班構成安全風險,所以不歡迎」

有樣野叫flexible ticket
平時去旅行既人係唔會買
去旅行一定買最平無得改個款
呢款99%人會show up
但有部份商務人士flexible ticket要經常免費改票
呢部份人士好興臨時改日子(let say historical data 30%人士會)
所以airline係跟數據黎超賣班機
賺盡佢
真係唔識
可唔可以講下盲人搭飛機點樣構成uncontrollable risk?
驚閪咩

求其減100 200

一樣大把人搶住買
你啱UO 係柒嘅,因為孕婦同輪椅都有寫
但唔代表機組人員決定係錯
因為好難所有situation 都list 哂出黎
如果係美國,賠到快運仆街
如果盲人係大陸人先會光速出聲
樓上有ching有講,個人認為最致命係緊急逃生時可能危害到其他乘客嘅安全
但唔代表機組人員決定係錯

一句so-called safety,趕視障人士落機
UO咁樣說好香港故事
咁啞呢?聾呢?無手/無腳呢?
構成安全風險定義係乜?
正常人就無風險?
係咪所有非正常人都唔可以搭飛機先?係就應該連機票都唔好賣啦
結業啦 比南方航空上位
就算比左錢唔黎,人地都係買左個位
任何人緊急逃生時都會精神緊張
「緊急逃生時可能危害到其他乘客嘅安全」套落去咩人都會

同肚痛會瀨屎一樣
咁柒多人仲UO, 唔係傻閪係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞