兩視障人士稱被「趕落機」 香港快運致歉並檢討

349 回覆
229 Like 18 Dislike
戒丁戒撚到傻鳩咗
overbooking姐,咪姐係無歧視
條友應該唔係假膠搏屌就反社會人格
佢係上面仲係度屌人老母CLS
唔知你真心定假膠定打手
你試吓美國全機都白人只得一個黑人
淨係趕黑人落機然後話喺overbooking
香港算最無歧視,如果淨係可以趕正常人落機,變相反向歧視
呢單係快運有人講大話
商務總監否認overbook
但出信個前線白紙黑字寫明overbook

即係UO有一邊講緊大話
邊個話香港算最無歧視
香港人根本唔知咩叫歧視咩叫平等就真
果啲唔俾工人姐姐用同一個廁所同一個門口
又叫人鬼佬阿叉包頭佬中東婆咩難聽嘅稱呼都有
老弱病殘就嫌人地阻住晒
生得醜少少肥少少就排擠你
LGBT就話你異類
仲大大聲話冇歧視
講咩反向歧視

你話你只係overbook咁唔好彩要趕個視障人士落機
咪解釋一吓點解會揀咗佢哋而唔係揀其他人lor
都好肯定UO解釋唔到嘅喇
你話程序上咁唔好彩係2位視障人士
人哋視障人士要上機去外地相比健全人士困難
改一改行程影響一定相比健全人士改行程麻煩十萬倍
咁大間公司對弱勢人士冇同理心冇彈性,唔識改揀健全人士趕落機,一定唔係唔係貪視障人士好蝦啦

唔歧視=要平等
平等唔係equality一刀切俾一樣嘅嘢人咁簡單
按需要去令到人人都得到相同嘅結果
先叫真正嘅平等

香港算最無歧視,如果淨係可以趕正常人落機,變相反向歧視
邊個話香港算最無歧視
香港人根本唔知咩叫歧視咩叫平等就真
果啲唔俾工人姐姐用同一個廁所同一個門口
又叫人鬼佬阿叉包頭佬中東婆咩難聽嘅稱呼都有
老弱病殘就嫌人地阻住晒
生得醜少少肥少少就排擠你
LGBT就話你異類
仲大大聲話冇歧視
講咩反向歧視

你話你只係overbook咁唔好彩要趕個視障人士落機
咪解釋一吓點解會揀咗佢哋而唔係揀其他人lor
都好肯定UO解釋唔到嘅喇
你話程序上咁唔好彩係2位視障人士
人哋視障人士要上機去外地相比健全人士困難
改一改行程影響一定相比健全人士改行程麻煩十萬倍
咁大間公司對弱勢人士冇同理心冇彈性,唔識改揀健全人士趕落機,一定唔係唔係貪視障人士好蝦啦

唔歧視=要平等
平等唔係equality一刀切俾一樣嘅嘢人咁簡單
按需要去令到人人都得到相同嘅結果
先叫真正嘅平等

嬲得滯打多咗個唔係
總之香港話冇歧視真係得啖笑
評機會真係得啖笑
你覺得機組人員會理邊個上機咩?
錢係可以解決好多問題,賠一百?一千?一萬?5萬?
成班機,除左FC,BC 唔會攪,咁你EC 大把人既時間係唔值錢,點解唔囉依舊錢呢?
要買指定嘅"精選"(雞肋)航班, $3999以上先可以用一張
識做野嗰啲 三年前比佢地當condom 掉左啦
其實有晒指引,全盲都可以叫做不能照顧自己,如果佢Travel alone有咩事起上黎要evacuation 邊個幫佢,UO衰就衰在比佢上機又趕佢落機之後又再比佢上返姐

現行航空安全條例
https://www.eoc.org.hk/eoc/upload/2017126149553847955.pdf (Page 7)
基於飛行安全,如果你不能照顧自己,必須在同行照顧者陪同下乘搭
飛機。
「不能照顧自己」是指:
• 不能自行解開安全帶;
• 不能在無人幫助的情況下離開座位及前往緊急出口;
• 不能自行找出並穿上救生衣;
• 不能自行戴上氧氣面罩;
• 不能在緊急情況下明白機組人員的安全指示。
失明人士協進會表示,兩名可獨立出行的會員今年5月下旬,打算乘搭香港快運航班出行,但登機後在航班起飛前,被機組人員要求落機,認為可獨立乘搭航班的視障人士,被無理「趕落機」是不能接受,要求航空公司找出責任誰屬和爭取合理賠償。

香港快運回應,對兩位乘客造成的延誤和不便表示歉意,會作相應補償,已就事件作檢討並改進工作流程,避免同類事件再發生,強調公司有嚴謹的平等機會政策。 失明人協進會聯同被要求落機的視障人士舉行記者會。協進會稱,快運事後五度解釋原因,但每次解釋並不相同,包括機長以安全為由求兩人落機;因航班超賣而拒絕登機;以及找不到是誰人要求兩人落機等。 受影響的視障人士徐先生表示,他當日登機後一名快運職員向他們詢問有否父母陪同,指他們不符合安全指引,期間態度不佳。下機後亦有地勤一度表示,他們可乘搭同日較後時間的航班,徐先生表示當時感到奇怪,為何在較後時間航班就會符合安全指引

香港快運表示,公司的地勤及機組人員均按標準安全程序,評估兩名乘客的情況,因地勤及機組人員作出不同判斷,為謹慎起見,確保所有乘客安全,將個案上報以作進一步評估,因評估需時,兩人未能搭乘原定航班出發,在經過管理人員評估後,確認兩人可在沒有同行者情況下安全出行,地勤人員隨即安排他們乘搭同日航班,前往目的地。

答啦 屌你老母
咁EC大把人趕住返工啦
唔係有錢就實得
同時EC 好多退休既都坐呢
根據標準安全程序處理,但又跟進對兩人的賠償?點解講自已做得啱又要賠錢?

HK Express促視障人士落機 總裁向員工發信指堅守平等機會政策

撰文:呂穎姍出版:2024-07-08 22:52
更新:2024-07-08 22:58

兩名視障人士今年5月乘搭HK Express(香港快運)赴日本東京旅遊,惟登機後遭機組人員以安全理由要求二人落機,並等候提取行李,香港快運其後已就事件致歉。

行政總裁毛潔瓊透過內聯網向員工發信時,解釋地勤及機組人員當日根據標準安全程序處理,強調香港快運正積極跟進對兩人的賠償,亦正檢討及改進處理程序,避免再發生同類事件。她重申公司非常關心乘客及公司職員的權利,亦一直堅守嚴謹的平等機會政策,致力為不同需要的人士提供安全及愉快的出行體驗。

行政總裁毛潔瓊透過內聯網向員工發信解釋事件經過,指出地勤及機組人員當日是根據標準安全程序處理,由於為謹慎起見及確保所有乘客安全,要上報至管理層,故需要用了額外時間處理,並在確定兩名乘客可以在沒有同行者下安全乘搭飛機,才安排兩人乘搭同日另一班機前往目的地。

她強調,香港快運正積極跟進對兩人的賠償,亦正檢討及改進處理程序,避免再發生同類事件。她重申,公司非常關心乘客及公司職員的權利,亦一直堅守嚴謹的平等機會政策,致力為不同需要的人士提供安全及愉快的出行體驗,希望員工能堅持公司的價值觀,確保每名乘客都感到受尊重和重視,繼續為公司建立具包容性的文化。

算吧啦根本就係佢哋解唔通呢件事(都慶幸佢哋行政混亂解唔通)

1. 如果你認為自己冇錯,有晒政策條例去Backup你Offload呢兩個唔能夠自己照顧自己人士,你冇錯喎,做乜要賠償呢?

2. 咁做乜之後又俾佢搭下一班機呢?你搭下一班機係咪即係代表着你認為其實佢哋冇問題?如果係嘅話咁即係你第一次判斷錯誤啦喎

3. 如果你批准佢哋上下一班機,又唔係佢哋冇問題,咁即係代表公司嘅政策唔清晰,以及前線人員唔熟讀政策、訓練不足

點睇都係快運錯㗎啦

都仲未計你出嗰份文件話係超賣,但係你哋個總裁自己就鬼拍後尾枕話冇
退休一定想留多日?
你以為個個退休都咁得閒?同埋老人家其實先唔鐘意啲野臨時改變
一睇就知你無做過前線
即刻鳥獸散 無人覆你
可能公關最後計過條數 都係唔好響度再搵打手發酵件事
因為下一班係夜晚
咁就唔怕黑啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞