兩視障人士稱被「趕落機」 香港快運致歉並檢討

349 回覆
229 Like 18 Dislike
到依家都唔明點解會犯呢種咁低級既錯誤
擺明一定會比人告 / 屌到仆街既事 點解都仲要做
去撚左邊啊柒頭 覆下樓上
追kpi 嘅平機會
Vs
國企下屬企業
笑左
大陸有單 去廁所行咗緊急機艙門
驚佢行錯路
一睇你最有經驗,知最多又係你,總之全部EC都唔愛錢

我唔支持overbook,也無話airline做得啱,但佢用錢去收買,總會有人ok,只係佢個錢吸唔吸引到啫。完
上facebook先最快回你
嗰3個point就係而家近乎所有carrier都做緊
你覺得全部都唔合理應該唔使搭飛機
定係有邊間唔會“超賣”嘅
可以指教下?

第一你賺盡但犧牲其他人利益

第一你做生意想賺盡就一定
正如消費者都想用最平價錢
去攞盡著數一樣

至於“犧牲其他人利益”
下面再講

第二如果大家都唔得呢?

你之前都講
個policy可以set做遲cancel就唔refund
就解決到件事
噉你有冇睇過你而家買機票
個policy都有話佢可以隨時唔畀你上機?
所以如果大家都唔得的話
佢嘅正路做法就係
係最低嗰個booking class度
搵幾個客出嚟
唔畀佢得飛
你買嗰張機票就係噉樣寫

第三好多年又點?錯好多年件事會變啱?盲婚啞嫁都成千年歷史你要唔要

當然所有嘢都係由做生意嘅角度去決定
如果真係因為有一兩個人上唔到機
搞到好大件事
冇曬啲客
公司蝕大錢的話
咁佢“超賣”就呢個做法
就有可能會改變到嘅
但事實向係冇改變過
最大原因係因為佢超賣
亦都可以將機票價錢降低
而大部分消費者亦都樂於買平飛
其實我次次飛親都等緊佢「懲罰」
一來真係趕時間可以拒絕
二來啲「懲罰」嘅補償通常都唔錯
我試過車朋友去機場
丟低咗佢之後廿分鐘左右
就call我叫我返轉頭去接返佢
因為佢選擇咗「懲罰」
嗰次有酒店有晚餐仲有錢賠
賠咗畀佢嘅錢係佢張機票嘅八成價錢
UO 要等特價出,同埋諗方法淨買回程托運唔買去程。你嗰啲價係唔等特價直接衝入去買先咁貴。

正常特價唔托運來回日本千三左右,但係你冇講錯,香港航空都做到,所以日本除咗有羽田同高松之外,冇咩賣點。佢其他獨家航線又執下一條執下一條,熊本、長崎、宮崎、廣島、石垣島仲有台灣花蓮都冇咗。

大阪想廉航就 peach,個 terminal 過關仲快啲
如果要安全評估,應該全部人都要,嗰啲遇氣流開行李箱,去廁所,霸人位,飲醉發癲
無端端開逃生門,拋銀仔去引擎,唔識聽機長講嘅英文,唔買行李爆行李係到發癲,爭先恐後,坐姿唔正影響到人

大量大媽廢老全部唔洗搭飛機,企起身10秒內唔能夠知逃生路線,會企係走廊阻人,搵位都有問題會滋擾到人嘅逃生時絕對會阻礙別人

咁應該一班機有一半以上冇得飛
你講嘅嘢廢老,大媽,中國人全部都做齊,仲要影響其他旅客
盲嘅佢知自己盲嘅還好,大量廢老大媽思維中國人嘅更破壞空全

https://www.hk01.com/大國小事/998991/內地醉男稱好奇試圖打開飛機逃生艙門-空姐-秒關-嚇到聲都震埋
根據平機會既香港無障礙航空 簡易指引

陪同人士
基於飛行安全,如果你不能照顧自己,必須在同行照顧者陪同下乘搭
「不能照顧自己」是指:
• 不能自行解開安全帶;
• 不能在無人幫助的情況下離開座位及前往緊急出口;
•不能自行找出並穿上救生衣;
•不能自行戴上氧氣面罩;
• 不能在緊急情況下明白機組人員的安全指示。

所以智障人士係要有同行者照顧先可以搭飛機
你又知兩班機嘅配置同人手完全一致?
咁你明唔撚明我講咩㗎

如果你一開始話配置人手唔符合就一直都用呢個藉口啦

做乜鳩你要出信話因為超賣姐

仲要幾個原因唔同

今次真係盲嘅都知你涉嫌歧視啦

而家dse冇oral 同閱讀理解搞到D人唔識理解上下文?
食神玩認聲
等如走去搵個跛嘅人讓座
真係痴撚線
其實可以超賣再加人手配置不合適兩個原因,點解只可以係單一原因
On9 你formal 出信嘅時候時候唔講晒

咁大間公司做嘢咁鳩流

請埋D pr 咁鳩流
你係超哥?

睇黎就算空姐餵你食屎你都會答e句
佢喺度搞亂檔咋嘛
UO已經認咗根本冇overbook仲有咩好講?
block 9佢算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞