Dior售價2.2萬元手袋僅用460元生產?意大利法院揭露奢侈品成本

232 回覆
230 Like 14 Dislike
少咗單咪少咗需求,少需求啲廠咪執囉,僧多粥少人工又再壓低,繼續內捲

你比人炒包搵到工架咩
我覺得好正常,人地個名係值呢口價咪比,送比條女唔買名貴多人識既唔通我送隻longchamp比佢話呢隻平靚正性價比好咩

一碗糖水1蚊成本收你40元碗咪又係咁,好食既自己比得起既咪得
design唔洗錢?
咁計windows dvd 1蚊隻佢都賣幾千
Dior係法國牌子,Dior係LVHM旗下,Dior地位係LVMH入面好高,因為係Bernard Arnault第一個買既品牌,佢當係親生仔一樣

就算Dior好耐以前有段時期唔太賺錢,但都會全力放資源落去
都係跟金鐘連登仔用u記袋好
奢侈品不嬲係買品牌
係享受其他人用唔起的快感

有得加價班亞太仲興奮
冇錯,LVMH個H就係軒尼斯。
連登啲窮撚真係好on9,名牌不嬲係咁架啦,又無人逼你買
所以重來無聽過人講名牌袋d料靚,買果陣仲要騟屍咁驗
一樣有男人買袋買皮帶
青頭仔
港女唔特別鐘意dior咋
港女鐘意Chanel, Hermes
啲女人話,就係貪佢貴,其他人買唔起唔會撞袋
你鍾意啲雞啫咁大咬
咁先撞
成本論,佢地啲毒撚figure 10 蚊都唔使啦,咪又係賣咁貴,下下成本論咁冇嘢好講
唔洗出糧俾設計師,管理層,法律部門果啲咩。460係個代工費啫,除咗原材料重有好多支出架嘛。如果夾硬加代工費,成本咪又係轉嫁到消費者身上。
歐豬四國P Italy G S
你以乎好鍾意扮識嘢,又以話話人青頭仔自己就係花花公子
點解你咁能淒涼?

你以為我唔知港女鍾意咩牌子?我係港女鍾意崇名牌呀柒頭
好嬲好嬲喎 生活好唔如意?
呢個品牌直頭Dior之下
坦白講
呢啲又唔係必須品
佢創造到需求咁嘅價格有人買
仲養得起成個產業
自由市場
而且由於唔係必須品
貴一貴都唔會影響民生
有咩問題

房地產呢啲就吸血鬼啦
必須品 而且所有錢入咗呢個產業後
唔會流返出去
完全唔乎合滴漏效應
下層唔會分享到經濟成果仲食撚哂屎
社會分化就係咁嚟 (講梗全球 唔單單香港)

奢侈品唔係買個brand 都唔叫奢侈品啦下話
Dior唔多like係因為轉賣會蝕錢啫
我之前睇過啲片好似話一折收
人哋二手店99%新都好似只係賣幾千
咁人工鑽石同時裝個道理都一樣嘅 既然係咁,做咩笑李龍基探佢女友時著老翻衫啫? 啲料都一樣,係越南或者內地某個小鎮到用廉價車衣機製造出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞