Dior售價2.2萬元手袋僅用460元生產?意大利法院揭露奢侈品成本

232 回覆
230 Like 14 Dislike
我成日覺得Dior個款同啲質料真係好cheap
難怪迫撚到共產黨要開無限金錢金手指啦屌
唔開無限金錢金手指, 只有你可以賺EASY MONEY
開撚左無限金錢金手指, 你有你賺EASY MONEY, 我有我玩INFINITE MONEY
上個月Dior僅向供應商支付57美元(約445元)用於生產零售價高達2780美元(約2.2萬元)的手袋,該費用不包括皮革等原材料
$57 未包原材料喎,個標題話只用 460 元生產,完全冇睇內文啦 on9.
比盡你咪貴多10倍
都係智商稅
奢侈品不嬲係買個Logo
但個品牌本身都值錢架喎,例如你買 laptop 咁,就算同一個 spec 都因為唔同牌子而唔同價啦
一向都係咁 買既係虛榮感 你估防彈咩
香港買意大利皮都係千幾港幣一大塊14呎
意大利本地買,應該平一半
意大利警方倒自己米
呢啲品牌養起左成個垃圾政府
從來20000. 係買個logo
港女喜歡
一向都係

舊時睇時事節目

一件t 恤成本只係$2
歐洲左膠到仆街
點解「僅以零售價的極小份額生產手袋」就係剝削工人?
但問題你買堆皮再搵大陸廠幫你車個袋,個袋唔係 Dior
唔係 Dior 嘅袋袋你點帶出去街?
大陸近成本價賣就叫產能過剩, 唔知以為班cctoy有錢分
多9餘 哩啲叫奢侈品 唔係必需品 rolls royce最平都百萬起跳
有時買既係個brand同 QC 你估做QC , sales, 鋪租, 人工唔駛錢
一張紙幣製造成本都低過面值啦
最cheap一定係港女最愛 Chanel
人地就係貪佢貴
你賣460蚊得返啲窮撚用
時裝/手袋一向係暴利行業
所以一張A4白紙只要印上LV logo就會升價百倍
銀行張1000蚊紙成本幾多錢
你都on9

就咁一個扣針已經賣得啦
馬斯克的父親用一篤精液便生產了1800億美元身家的馬斯克
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞