Dior售價2.2萬元手袋僅用460元生產?意大利法院揭露奢侈品成本

232 回覆
230 Like 14 Dislike
軒尼斯干邑
根本原因係D錢洗唔哂,
大陸廠淘宝野 $10個銀包,唔通你買100個黎用,
買咁多都係佔位,所以D人有剩未買貴野lor,
反正放銀行遲早又係被共產
虛榮到某個地步就同on9差唔多
佢個麻布袋唔知成本比無印貴幾多
多極都唔洗賣貴一千倍
計吓啲廣告
代言人
黃金地段舖租
人工

個袋成本幾多?自己諗

要買皮都有啲成本
呢個直頭成個不織布袋咁賣成26k
唔知成本使唔使兩舊水港幣
就咁睇文章,我覺得都幾搞笑
首先啱呀唔係必需品,係奢侈品
人哋build up 個品牌咁耐先可以買到咁貴
就算人哋真係用$57包埋皮,再賣高價
係人哋嘅本事,屌你你一係就唔好接嚟整
自然有其他人會整
人哋自己嘅成就又要同你分一杯羹?
真仆街
Supreme tshirt 成本係咪$2美
講到咁好賺,你試下用500蚊整個袋出嚟賣3皮野囉
奢侈品本身係for有錢人玩
係班基層窮鬼afford唔起又想學人玩埋一份
唔怪之得LVMH條友Bernard Arnault咁有錢做埋全球首富啦
幾萬蚊一隻袋有幾智商稅
講得出依句嘢都反映咗你年齡或者社交階層……
講個material cost根本係偷換概念,大酒店一碟菜188,你唔計佢成本8蚊雞買到
帆布老花款係Dior入面最cheap個隻
講到尾最珍貴嘅都係個設計同埋品牌建立嘅形象

既然都係賣logo,點解有啲logo可以賣得貴啲,有啲logo又賣唔出,同埋市面上其實好多人用緊冇logo嘅同款,新加坡嗰間小ck直情照抄再加自己個名落去,依然大把人吹捧,如果啲design唔值錢,點解仲會有人買來用?
買個牌子啫!
呢個7到飛起
但係大學好多大陸小姐姐都用
你淨係計粒cpu?
點睇bitcoin
建立品牌投資唔使錢?

廣告,代言人,開發新款…
仲以為呢D 牌子會靚皮靚五金靚車工
原來成本咁平
其實有本事既話自己創個LOGO出黎成本400蚊賣2萬都得嫁
問題就係冇啊嘛,都唔知班人嘈乜
咁佢地覺得自己升左LV嘛, 個袋個價值就係呢度
真正有錢/皇室個D都唔會用Dior Lady/Hermes Kelly啦
成本論無問題,應該更多揭露所有野成本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞