Dior售價2.2萬元手袋僅用460元生產?意大利法院揭露奢侈品成本

232 回覆
230 Like 14 Dislike
唔廢喎,呢d資好有用
佢整嘅炸豬扒好好食
如果你覺得係養起緊下游既人 你真係弱智兼無睇篇文
Branding 就係咁。咁你做唔做到第二個LV丫?
你能夠建立到自己品牌到哩個地位,同樣可以印個logo開人一千蚊張信紙嫁!

同動漫周邊一樣,點解同一隻杯印多個公仔就可以賣貴咁多? 仲問哩啲問題果個真係on9黎。
同果班Teslun話人買仲林寶係傻仔一樣
篇文講緊dior剝削支那工人喎
每隻袋淨係手工都有幾十蚊有剝削佢哋咩
會買嘅人都唔係為咗俾錢啲支那手工㗎啦
你買過正既仿既再講
我未見過高仿完全100%一樣
一定搵到位唔同
識親啲有錢家庭根本唔稀罕名牌
得啲充大頭鬼嘅傻鳩會買
淘寶
1688批發都唔識

幾萬就買到覺得自己係diana嘅自信我覺得幾抵嘅
俾幾多錢therapist都買唔到
我都成日幾千咁洗落啲玩具到唔judge
不嬲係買個牌子架啦
又係呢d有錢人唔用牌子野謬論
Chanel一樣咁cheap,可能仲cheap
on9, 畫家畫一幅畫用幾多紙幾多顏料
憑咩賣咁貴
唔洗第二個BRAND
只要搵LV傾到授權印A4紙就得 (唔好問我點先得)
謬咩論
事實就係叻少少嘅人都知係智商稅
得你同你身邊啲低層次圈子當係寶
你點知人地諗緊乜?佢同你講呀?
名牌眼鏡仲平
手機,尤其是 iphone
人地賣藝術

唔係成本
全部名牌都係暴利架啦 如果唔係LVMH集團點搵到咁多錢
可以用咁平嘅價錢生產手袋係因為請外勞同黑工
請外勞同黑工實際上係剝削緊意大利本土工人
你就真係弱智

你唔比生意手袋工廠唔通覺得班農民工會因為咁有更好生活咩

人地生活好就唔使離鄉別井去做工廠啦

香港開一間濕鳩手袋,裝修佬有工開,又養多幾個Sales,係咪想人地冇得撈跟住攞綜援等你養?

都係果句,死窮閪教有錢佬使錢,仔教老豆屌閪
以前老闆著U記 街邊阿叔樣
但係成屋幾百萬音響連隔音室
對佢地黎講任何廠都係一樣, 唔通分到股份?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞