捕捉美國強勢股/ Momentum Style 80

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
係呢半個月黎個市難玩左定係咩
近一個月我都係上上落落得個吉咁,有D無引
啲嘢唔係唔識升
但係一係chok鳩你 (cvna twst) , 我諗關息口事啦
一係setup唔明顯 (tndm)
明顯果啲 (rivn envx smr ) 太細隻你又唔會買好多
一係升升下rug pull (ever sym)
retail 又死左9成
月供mega 咪會覺得真係好龍
我冇乜點玩mega就覺得難玩
今個月真係有D樽頸位feel
SYM same here 被rug pull
我都過檔左D mega
今日入左D MU
入完先望到amzn好似仲靚
amzn 我鳩俗似派貨
係呢半個月黎個市難玩左定係咩
近一個月我都係上上落落得個吉咁,有D無引
啲嘢唔係唔識升
但係一係chok鳩你 (cvna twst) , 我諗關息口事啦
一係setup唔明顯 (tndm)
明顯果啲 (rivn envx smr ) 太細隻你又唔會買好多
一係升升下rug pull (ever sym)
retail 又死左9成
月供mega 咪會覺得真係好龍
我冇乜點玩mega就覺得難玩
今個月真係有D樽頸位feel
SYM same here 被rug pull
我都過檔左D mega
今日入左D MU
入完先望到amzn好似仲靚
amzn 我鳩估似派貨

我自己咁睇
今早screen 股未filter 計隻數升至190
大型股於screener出現隻數較多
版塊偏向金融, healthcare , tech
重點細分行業主要有bank, biotech,
藥, semicon
細分行業種類多而數量少
又再extend多啲
提提自己 fomo就會出事
睇今晚
留意番尋日佢講咗經濟數據好理想,個市即刻大升
尋日升市應該priced in CPI

ura 又上
SG maybe reversal
Jeff Bezos真係派緊貨, 一到$200就出貨
睇圖枝flag都好似係200平頂咁
不過我傻牛覺得佢派到咁上下, 枝flag個會向上突破
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞