香港編程學會500蚊入會 可獲院長親筆簽名!

137 回覆
64 Like 3 Dislike
[url]識佢真人 條友on9仔來[/url]
你上過佢JAVA堂,最好快啲忘記佢教過嘅嘢

以前有人捉到佢教錯,有人指正返佢,佢就發爛
死撐JAVA有 "if-loop"
跟住講講下有幾個人ban咗
咁佢會唔會教埋點整transistor
switch 都做到
咩野係if loop?
我只識while loop,for loop, 同 recursion
因為佢真係廢老
transistor香港應該冇人想學,最多教你COBOL
其實我一直都唔明點解有對曲佬會特別鍾情assembly,覺得好似高級啲我覺得如果小朋友/大人要學concept,應該係學boolean algebra , set theory,然後就logic gate, half adder, flip flop咁樣逐個逐個砌上去。用寫曲嚟學計算機運作根本本末倒置。
我講得詳細啲。無論係scratch,python定係c,assembly,其實咪又係叫部電腦store啲variable,但係都冇講到啲電子係點樣畀塊電腦版trap住,邊個component去讀呢d電子,點解d電子又可以represent做1同0,點去implement啲加減乘除咁。
張圖完全睇唔到有觸發到loop的可能,可能只得院長先識
你見個post下面冇咩留言,因為已經ban晒
當時我記得有人話佢教壞細路之類
IF LOOP係咪佢創出黎
assembly少人識啲,識嘅好多都係老一輩
所以咪扮到老屎忽囉,以為自己高級啲囉
今時今日硬件已經咁勁,根本寫assembly已經冇曬優勢
純粹打飛機用
請問loop咗d咩 while 同 if 都不分,仲學人判評d programming language
呢的野可能真係要入會先至識
但我就唔會俾啦
#define if while
張紙都寫住if statement
我本身以為嘅IF LOOP
吓...佢平日好多野都講錯喎
點可以會唔懷疑佢能力師兄
一開始我都會回佢post糾正佢
之後我就開始想叫佢唔識就唔好出黎柒
最後我直接放棄佢退group
院長話係就係
夠膽你入去同佢理論
學ASM 其實唔難 但concept 要清楚 點樣store 放temp暫用 各個register 用法
始終有部份指令集 係某些U獨有
同埋 始終design 唔好 問題好多好麻煩了
我都退咗
你先係高手
我見佢發有部正常post
我當佢正常
後來佢開post越來越有問題

其實佢教小朋友 swing
open read write file
我有少少驚 其實算難
其實係唔係唔識英文所以唔知loop咩意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞