香港編程學會500蚊入會 可獲院長親筆簽名!

137 回覆
64 Like 3 Dislike
佢寫既野真係好大陣廢老除
的確有少少Matt Leung味
當然Matt Leung幽默感高幾十個層次
問題佢係認真
一陣屌個post d comment唔係用asm寫,無眼界
根本唔應該將自己個mindset
直接套落人地身上.
同埋佢教既野
好多都有知識上既要求.
大佬 小四至中二wo....
真正目標係令小朋友盡早討厭CS
所以我俾兩粒膠佢算, 唔想教佢做生意
淨係6個鐘一堂已經痴線

家長/老師睇到呢個POST,請小心選擇興趣課程
香港編程學會到今日唯止,非正式公司,亦非正式社團
有可能係無牌經營
請選擇較有信譽的公司
哩個勁D
8堂8個鐘學哂哩堆
https://www.hkprog.org/course/?id=2
難度仲要係1星
呢啲facebook 開既group 都要交錢,俾既真係傻咗
小四基本programming concept, data structure and algo 都未識
呢個時候我就要推廣吓Hong Kong Open Source Conference
今個星期五六喺Kong U舉行
睇返Timetable
Hkbus.app作者星期五六都有talk
會長就淨係星期五有talk
https://hkoscon.org/2024/timetable/
得閒可以過嚟聽吓
youtube咪有
udemy都好過佢 平過佢
想問下知唔知有冇得walkin入去聽?唔太想留資料
感謝告知
好少參加TALK
愚問一下 Day 1 (Data Forum) 同 Day 1 有咩分別, 點解會撞時間?
登記係一定要
因為要派識別參加者嘅頸繩同埋名牌
但係我都控制唔到你留乜嘢資料嘅
記得個會長係google 個event 怒屌0 code PM
兩條Track 唔同房 一個樓上一個樓下
已登記了,謝謝你啊
學好英文睇Reddit
HK no IT
但個會長最on9 係用自己證明緊點解PM 0code都仲有可能生存到 技術水平唔知咩料啦,但技術外既所有野都出晒事

我係個fb group 到都留意咁一排,個會長Planning , presentation , 談吐, 市場定位, 目標, road map 完全亂9咁黎 想收會費又完全唔講個會黎緊想做咩,有咩會規,有咩權利,就咁出個post 就話黎緊要收會費 啲人話可能要先註冊先講社團註冊好快批,然後有人問啲正常問題就唔鐘意聽咁

之前好奇上下個Java堂,屌連mute 啲細路mic 都可以成粒鐘都mute唔掂 播錄影就唔知佢行開咗定點,無咗畫面啲人係Chat 度講佢又唔睇,成十幾分鐘先發現有問題咁成粒鐘有十五分鐘無畫面,直五分鐘聽啲細路9叫

整個會出黎大家討論下技術,整下教學,搞下event 係好事,但如果咁既質素走去學人收錢諗住做大佢就咪撚玩啦

利申:覺得0唔0code既PM 都係垃圾overpaid,做既野根本PO/BA可以cover到亦更清楚detail 做得更好(但一定唔係純code 狗個邊cover到),成個職位根本唔應該存在 ,到依家見過既pm 黎講,十個pm 有9個都真係垃圾黎
小心比錢、收錢變咗洗黑錢
ChatGPT 而家連 programming language 都整到

寫assembly?
戴返個頭盔先 data forum條track係data forum嘅人安排
上JAVA堂唔洗錢咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞