香港編程學會500蚊入會 可獲院長親筆簽名!

137 回覆
64 Like 3 Dislike
自從上次發現呢個IT白卡群,就間唔時睇下會長周圍引戰
最近會長又有新稱號,升格為院長,咩院自己諗

不過想提醒返500蚊俾院長係一啲都唔抵
上個post提過佢,自煮燃飯RISC-V CPU、自煮燃飯資料庫、自煮燃飯Web Server、香港programmer攻入內地市場、消滅佢口中嘅0CodePM
一係半途而廢,一係空口說白話

個group應該好多新手,同埋填過真名電郵電話俾佢
唔好俾佢嘅花言口語蒙蔽
要學寫program其實好多方法
唔好咁傻送500蚊俾佢
俾完除咗親筆簽名,你係冇得著,你唔會學識寫program
同埋而家個group一有小小反對聲音就ban人

聽聞佢認識唔少中小學生,家長老師們應提高警覺

原POST
https://www.facebook.com/groups/hongkongprogrammingsociety/posts/1176048006918946/

另一群組相關討論
https://www.facebook.com/groups/hkithub/posts/3782755235306797/
呢個會長好有料
呢個peter唔係白卡kam友黎咩
我從來唔懷疑佢能力
但個人行為 就另一回事
起香港 連個林鄭都話IT
無貢獻人仕
試問咁樣政府 會搞得好個環境?
做個比喻
香港政府=足總
流浪香港足球訓練學校=民間教育
將有能力 有潛質學生
訓練成材 送佢出外國啦
留起度幫個足總 簡直害佢一世
個FB GROUP我都有入不過剩係睇POST
有日無啦啦@好多人叫填資料我都冇理

BTW
有咩好GROUP?
香港的,我認識嘅暫時有 GLT討論社群 (Telegram), HKITHUB (Facebook)
討論氣氛較正常,可惜唔太活躍

計埋外國我都係鍾意 Reddit,比較General嘅板有 /r/programming
有日無啦啦@好多人叫填資料我都冇理

咁你好彩,上個POST提到,佢外洩咗所有會員 email list
唔係好彩
係我冇理由填
又冇著數
我都無填啦
我純碎睇下有乜教學
有乜野可以啟發下自己
有著數 都唔好亂比
本身個人資料 瀏覽行為 GPS定位 消費記錄
已經比咗 FB YT GOOGLE 銀行
仲要再比其他人?
點解咁容易比人起底
其實係自私隱做唔好
都係一句話 數碼足跡 點樣DEL 都會留底
宜家我用開個EMAIL預左ONLINE用冇私隱
現實用另一個MAIL
例如見工用嘅MAIL有真名冇理由ONLINE用
不過比支共監控都係冇私隱
所以以前網上世界
乾淨過家下
以前唔會咁多人
想要你個DATA
暗地裏想做不法行為

估唔到呢個post有人貼返去個group

回應返:
你正經開post收費,而家有人正經問做會員有咩好處,之後你用會長身份,再用幽默方式回答回避問題,然後而家話你啲人唔識幽默
點解你特別多hater,係你自己造成,唔好怪人

另外一位委員女士,之前都有睇過你幾個post,欣賞你對編程熱誠,又出力宣傳學會。
一時三刻好難要你改變立場
但個會之後搞課程有收入又有會費
熱誠還熱誠,你應該要有合理回報,啲錢冇理由上面拎晒,工資嘅嘢最好講實,否則最後學會可能搞到有聲有色,但你1蚊都冇。

你再望下個董事會有4-5個獅子會嘅人,啲錢最係唔係會長袋,都係獅子會袋,你自己小心啲
唔好意思 我按錯負皮
原本想按正皮 對唔住
我膠咗
同委員女士講多一句,香港其實有人默默寫code,如hkbus,唔係空口說白話

https://github.com/hkbus/hk-independent-bus-eta
https://t.me/hkbusapp

你鍾意coding應該join佢地,佢地個氣氛好好,又無私Open Source成個Project。
而唔係會長所講咁,香港冇人玩open source
樓豬是咪0code pm
收到,小事唔介意
應該唔衰得過hk工e卦
唔是
500蚊好抵喎 買多幾張
幫你加名

1. 毅進星 $500
2. 神學士(Hons) $500
3. 神學士(Hons) $500
4. 神學士(Hons) $500
只係知條友好撚想小朋友學assembly

小四ASM
祝個小朋友好運 (如果真係有白卡家長join白卡課程)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞