咁大件事冇人講?人民幣貶值時刻來臨!?中國銀行正式「借入」中國國債!

244 回覆
177 Like 8 Dislike
關事咩,印撚完咪拎去香港換美金

連支畜都玩美股要賺美國佬錢返早國
A出債券比B買(100蚊), a向B支付利息(每年1蚊),
A再向B「借入」債券(100蚊),由於a擁有a嘅債券,所以會向自己支付1蚊利息。
但同時,因為要支付比B啲借入債券而需要再支付另一筆利息x。
最後(未還債前), B會得到1蚊+X(利息),而a會得到100+1-x 。

從中產生咗X 成為新資金係市場到滾動,間接多咗熱錢,通脹又嚟。🤔️

應該個故事會咁行。
之前又話脫鈎
掛人民幣
真係好撚好笑
中央銀行向銀行借地方債總結

- **救左地方政府**:地方政府通過發行國債得到資金,可進行必要既公共支出。
- **增加銀行資金**:中央銀行「借入」國債,支付現金給銀行,增加銀行流動性,使其有更多資金可以借出街。

呢招一舉兩得,穩定左地方政府的財務狀況,同時確保金融機構有足夠資金支持經濟活動,達到穩定經濟和金融市場既目的。
用大陸術語可以叫做精準發力,救哂D窮撚地方,氹D銀行買垃圾債同央行換錢
咁即係點?
人民幣短期內 定期利率應該會繼續跌?
利申:冇讀過經濟
搞錯左
係賺美國佬錢但將美金放返喺美國
邊個唔比
靠揸槍嘅諗方案唔俾佢當神咁拜嘅種族換美金?
如果話佢會聽中央指示咁中央直接限制d人搶港資就得,駛鬼要個11哥配合
如果人仔眨5成,會對大陸有乜野?
https://lih.kg/3728279
會唔會有人係香港狂掟人仔換美金
外匯儲備又再硬食一波
印尼岩岩先加左
係個人都去埋美國
大家窮 去番社會主義 計劃經濟
說出重點來
守咩啊 啊爺拎香港錢
你認為有冇得say no
最大既不確定唔係美國佬
年年都貶緊
救完 之後呢
爆左先開post la, 次次都話核彈都無料到
最基本要去番港紙$100兌人仔$120先叫貶啦
由2014年$78跌到而家$93
個趨勢係去番$78定1:1啊?
同我拗之前做下功課
我唔係要拗
10年時間先由$78跌去$93
咁叫大貶值咩
係我角度最少去番$100兌番人仔$120先叫貶
$120 我答你唔到幾時去到
但1:1唔洗十年
東莞夜繽紛幾時開番.?
匯跌咪做返世界工廠囉
美國唔買但歐洲佬照買都吹佢唔漲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞