咁大件事冇人講?人民幣貶值時刻來臨!?中國銀行正式「借入」中國國債!

244 回覆
177 Like 8 Dislike
14億市場
你地敢唔順囯家意
你地一毫子中囯既錢都賺唔到
唔太明佢個操作,好似咬尾蛇自己食自己?
M1 m2失衡到咁
真正既外匯係一小部分人嗰度
美國100%反枱。歐盟同中國始終都有貿易往來,其次歐盟是由很多多的歐洲國家組成,大家對中國嘅立場都不一致。所以歐盟就算加關稅時都是因為自己利益出發
應該都可能重有碗粥水食下,班黨員繼續大魚大肉
寫呢篇文章條友有個根本問題就係點解要借而唔係買,既然要為市場提供流動性買債比借債要合理得多。呢點佢成篇文完全解釋唔到。
嘩 又支爆呀
仲要清走晒技術官僚
本身就係無中生有
佢地唔會講點解中央銀行會有錢比
其實同美國qe無分別

只要中國繼續鎖住唔比資金外流,1日都唔會爆煲
有冇唸過中國香港人有幾多重貨人仔,連登更加唔洗講喇。
大跌咩更加吸引中國香港人北上消費,中國又贏

利申:9成美金,1成港幣
唔係解鎖唔到既
托返高個樓價,至少唔好負咁多
再創造大量就業職位(要有閒錢消費)
咁就有得搞
其實大家留意YouTube一啲中國嘅低下階層講自己生活實況,佢哋真係餐餐食饅頭即食麵嗰啲碳水化合物食物
而家都不停出招托緊,最新招數好似要求農村農民教還農地換城市樓
香港一齊跌姐
在中國的金融體系之下,為了避免買入國債導致貨幣過度貶值,根據《中國人民銀行法》的規定,原則上禁止央行在一級市場買入國債。因此這次中國央行「借入」一級市場國債可以說是破天荒第一例。然而,這次「借入」其實更多是一個文字遊戲,最終中國央行的目標還是需要賣出這些國債,所以可以理解成這次中國央行實際上是變相買入國

法例唔比買,咁我咪借入囉
day 0 內銀入貨
day 1 炒高佢
day xx 中央銀行借貨

喂,借錢要比抵押品
咁借貨要比咩做抵押?

市價打個折,比返d錢做你抵押品

我無買啊,借貨炸
東莞時代來臨
問題係到時香港仲有冇錢守7.85
咁你解釋下
其實我都知你地講乜
我都係
食白飯
另加多菜 一份生果 少量肉咋
所以超哥話香港係超級聯繫人角色係冇錯架

得你班連登仔係度笑笑笑
支爆
會唔會係到時買撚爆港幣先
買港幣黎做咩直接抽走外匯啦
目前國債市場利率太低,央行準備沽空國債提高利率
I love 支那
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞