咁大件事冇人講?人民幣貶值時刻來臨!?中國銀行正式「借入」中國國債!

244 回覆
177 Like 8 Dislike
想入
自己上深圳開tg 開gps search "group nearby"
自然大把彈出黎. 不過好多唔對樣, 老
點玩法
等同印錢
食正野要咩價位
1000 左右
其實兩者有唔同
歐美係二級市場上買,央行向債券投資者買債券
更多為係左增加市場流動性同壓低息口,為企業/個人營造更好的信貸環境

但中國係直接一級市場買,等同將債務貨幣化,比二級市場買更玩火
講白啲係歐美果套錢會先去左市場到
中國的錢就直接去左政府到
都唔知篇文係度講乜,中國借債黎賣點樣等同qe 直接買債,完全冇講個因果關係。
上面講到頭頭是道既連登仔可唔可以解釋下?
如果信得過聯繫匯率
唱美金係唔會輸
港紙=美金
美金=港紙
仲可以高息定期/買美債/美股etf

如果信唔過就更加要唱

除非想買港股港樓之類嘅本地投資
或者貴金屬/錶車酒之類實物
如果唔係諗唔到唔唱嘅理由
都唔係架,佢印到變韓環級數,啲負責都相對細左(你借左嘅錢係唔會 通貨膨脹,除非銀行彈弓手將你嘅負債同石油掛勾,咁你就一世都還唔到。)
嗰陣班愛國者仲話要取消聯繫匯率
改同人民幣掛鉤
我心諗愛國都唔該你哋讀多啲書先啦
因為過去印嘅錢,99%去左樓市,所以個GDP 升得咁快。
你放心, 自身難保, 唔好話買爆日本, 買peso都冇錢啦
呢個就係矛盾所在,點解要一邊放水但另一邊就夾高個利率,兩件事好矛盾。
法例唔俾一級市場唔買得可以係二級市場買囉,何況個d一級市交易商咪又係國有銀行保險公司個堆國企央企,根本就左手交右手之嘛,交易個價完全可以內定嘅。
屌成班友唔扮識講到九唔搭八,上網睇完王劍先明少少。
事緣人行呢幾年大水猛灌令到商業銀行有好多錢淨,
但係d錢根本借唔出(民企借唔到,國企無需要借),去唔到實體經濟
結果d銀行用哂d錢去搶長期國債,搶高個價壓低個利率,令個人仔係咁貶值
人民見到唔對路,驚人仔繼續貶,就諗出沽空國債呢一招,推高個利率
但手上冇貨就唯有問商業銀行借,銀行只能夠含淚被借貨,睇住高價買番黎既國債慢慢跌價

簡單黎講人行dou 左個大圈,結果乜叉都做唔到
央行隊低咗個債價,咁d次級交易商咪又會攞返d錢去接返d國債,成件除咗拉高咗個息口之外根本就唔會有分別。
以後只揾用美金出糧既工
佢理得你其他人點做,反正佢要借貨一定借到,要沽到咩位控制到個息率係幾多,全部自己決定。
又要搵人貼個手冊出黎
係會,但如果出得呢招實會配合埋唔比你咁易換美元啦
斬腳趾避沙蟲
號召香港啲富豪幫手買國債有冇得諗
人民幣都唔係自由兌換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞