[睪鐵]西九龍站上廣州東都幾搵笨下喎

148 回覆
24 Like 74 Dislike
明昆尻班港燦
廣州南一個站去到
再打滴滴或者地鐵
一個鐘*
放工時間等一架車都已經有位坐,你聽條友鳩up
深圳灣口岸有旅遊大巴去廣州 10蚊人仔 坐到瀨尿都未到
你未搭過gulfstream去廣州?
貨運站果邊上機半個鐘就到啦

大部分北上嘅人就係賤命搭鐵同巴士過關
你講坐7人車把撚呀
搶鐵從來無改錯名
最平》羅湖過搭和諧,有啲班次1個鐘到廣州東站
最方舒服》西九去廣州東
大時大節一定揀西九,深圳站過節好撚恐怖
時間就睇你邊度出發
時間唔係錢 咁就算啦 ok u win
主要係貴啫
搭到去蓮塘都係兩蚊,上到深圳又唔使錢坐地鐵
去到東莞邊境再行一段路
之後轉當地巴士
早少少出發
去到都趕得切食晚飯
CLS
分紅比例係咁港鐵都偷笑啦
港鐵邊有得say,乜都交曬出去,飛都廢事賣
咁平 十幾年前搭和諧號去深圳都好似180
最大賣點就係限人流 ,大時大節都唔會排餐飽 ,賣左幾多飛就幾多人過關
港島九龍大部份地方
以前去紅磡搭直通車
一定方便過去西九
除非你住九龍站
唔起高鐵
筆錢東鐵線四線化
要提早好多入閘好似係
過多幾年可以係南站搭18/22號線直去市中心
擺明呃鳩你港豬幾千億
明明 坐直通巴士 上深圳 坐高鐵 同飛機都好方便
香港直通車班次又少 疫情還直送武肺
而家已經有
不過18號線係市區嘅站點 唔係轉車行餐死(磨碟沙) 就係完全唔近旺區(洗村)
18號線之後會通到廣州東
22號線可以去到廣州站同白雲機場
唔計成本,效益都係起新線好。定線直,極速高,唔使理多咗大躁音。可以擴展服務範圍,直連新起終點,例如新界東北對荃葵、九龍西。上個版本嘅北環線東延就被迫一條過兜晒上水同粉嶺北,而家新界東北線飛起咗得皇后山站,淨係東鐵線加羅湖南站。本來東鐵快線就經晒北面駁羅湖站,仲有深圳繞道線駁香園圍過境,之後第2南北走廊就駁九龍西。
香港咁細係唔使緩急接續,一程過唔會慢,轉車已經嘥咗啲時間同舒適。如果列車要等埋另一架就會塞車變疏咗,對面轉車要起方向別雙複線煩過線路別雙複線。外緩內急要短途班次平面橫過咁多條線先折返到,外急內緩就令外側急行線喺車站冇得保持直線(島式同側式月台就各有好壞,而且加埋架空同大堂因素)。
東鐵線已經係火車,夠少站、站距長。本身已經少地,其他大埔公路同吐露港公路都擴闊唔到,又要起埋白石角站。雙複線有咩事故都易影響晒緩行同急行線,冇完全分開咁可靠。
以前諗過3線化係仲有好多貨運列車,而且貨場喺東鐵。雙複線喺外國係可以喺凌晨維持複線畀貨運列車,同埋過夜列車。之後貨運最多都係講緊畀西鐵,因為變咗貨櫃碼頭同貨櫃化。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞