[睪鐵]西九龍站上廣州東都幾搵笨下喎

148 回覆
24 Like 74 Dislike
好撚正

唔使十年就由屌條垃圾高鐵變到幫條高鐵護航

點先值,行路?
唔得,係系統會block 再買同一班車嘅 order.

等唔到又下架?
成個九龍區既人其實都近
D車係二百五定百六?
好撚正
為左反高鐵,捧到d 舊野上天
深圳北落香港20分鐘 企下無所謂啦
西九>深圳北
深圳北>廣州南

同一程過西九上廣州,爭七十幾人仔。
兩架唔同車嚟 一款係和諧號 一款係膠鐵嚟
所以咪要特登 cut 咗直通車唔俾同高鐵競爭囉

價錢平一截,同時上廣州 唔使一地2檢都仲快,因為直接喺主要市中心落車唔使再轉。

cut 咗去等你無哋無得揀同時無得比較,先可以唱好政策需要起嘅高鐵有幾好

=============

如果我拆Q 咗全香港地鐵,跟住起個“新型輕鐵” 代替佢。 又可以打飛機話有幾先進,幾高科技同幫香港解決咗幾多集體運輸交通問題。

重點要拆咗原本已有更好嘅, 然後“大力唱好” 新起嘅比起無嘅時候有幾多優點。 有人提舊嘢就揾啲無關痛癢“新啲靚啲,所以好啲”咁嚟哦咗去就得。

反正無咗你就再無得實際比較,全部由我9吹“說了算”。 一錘定咗你嘅音,就係要科水俾我起全新。
飛馬來西亞Airasia有時900有找
500去廣州咪唔值
好難直接咁比嘅
坐UO/AK 可以好逼好辛苦
出唔到

以前9個字車程直通車直接到廣州市中心

而家高鐵“快咗” 35分鐘到廣州東

直通車時香港過入境有身份証入一入就過,有乜要安檢係廣州/北京/上海火車站先搞。 安檢呢啲慢嘢各自分流喺唔同目的地過,一班車多極咪得果幾百人好快搞掂。

而家全世界去邊都堆喺香港“一地2檢” 慢慢排, 幾千人一齊等。
住北區大西北咪唔洗
南下要小心

唔同地方。。又要平過你講個個地方,講經咩
日本新幹線價錢
比較下直通車停東莞都係咁上下

行車期間車速大約維持於時速200多公里,但部份路段會減至100多公里。事實上,來往廣州東的列車為「和諧號」,行走該線的「CRH1A」列車,最高時速為200至250公里。「和諧號」行走廣州東至深圳線時是叫「動車」而非高鐵。

原文網址: 高鐵復通|往廣州東車程僅快直通車15分鐘 田北辰:不符高鐵定義 | 香港01 https://www.hk01.com/article/857470?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

2者喺香港<>廣州段嘅頂速其實都係咁上下, 高鐵要夠遠先有時間&速度優勢
我都計過高鐵同動車去個點係一樣時間, 差在高鐵貴幾十同舒服D
羅湖環境真係好惡劣東鐵, 落車又逼, 過關算全程冷氣, 一出大陸關果陣臭味呢....

利申, 九龍東出發
直通車阻鳩住東鐵
廢咗係好事
直通車霸住東鐵啲time slot
成本效益嚟講 有高鐵緊係cut直通車
照佢咁計香港段單程係135蚊
要做6.4億程先可以收回成本
縱要係講緊唔計maintenance fee各種成本底下
而在二○二四年首兩個月,經香港西九龍口岸出入境的旅客共約442萬人次。
quote 自政府新聞公報
即係單日7.2萬人次
假設佢客流量不變
每年收入係35.478億
要8888日(24年)先回本
但係如果以2021年高鐵營運開支18.36億計
實際營運純利每年係17億
要50.8年先回本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞