[睪鐵]西九龍站上廣州東都幾搵笨下喎

148 回覆
24 Like 74 Dislike
2者無競爭嘅話,的確會係咁計。只要起咗重覆功能嘅嘢,必然要收一個皮去保證另一方收益。

有競爭嘅話唔係,因為直通車銷售嘅利潤大於佔用東鐵time slot 嘅利潤先會開展咁嘅業務。利潤下降先會逐漸 cut 班;上升會加密,甚至加密到平衡點都仲有利可圖時會加軌擴闊成個系統流量。
你都識講利潤啦 咁直通車vs高鐵呢
高鐵到今時今日都仲係政府貼錢營運,仲要虧蝕遠超預期。

直通車一直係非補貼商業營運項目,有錢賺緊。
蝕錢更加要收啲對手皮去谷高鐵啦
所以咪憨鳩囉

政治需要先會咁做, 正常經濟正向發展係唔會摺咗單有盈利嘅生意去貼錢谷單蝕錢嘅。

政治需要可以無限投錢,使越多可能仲越好先無所謂。
真,樓主不如話機鐵搵笨,撘e 車都唔洗咁貴
人地起得喺九龍站隔離你估俾你啲窮撚撘既咩
我查過 原來廣深港高鐵係全中國唯一一條可以由鐵路局自主定價嘅鐵路段

應該係港鐵特登咁定價嚟 搶錢
你唔好話當初唔起高鐵
起完地鐵 運輸署都要cut巴士交數啦
直通車果陣成3舊水一張,1張應該頂你10個客,同大陸對分都5個掛
同埋佢路權最高,香港同大陸都係全部車讓道,過左香港就可以滿速,我記得最快果段好似跑到200,我估高鐵去廣州東,過左深圳就跑唔到呢個速度
家下高鐵就算深圳北直去廣州南都有機會讓1次車,去廣州東應該讓到hihi,實際就係直通車無意外一定準時,但高鐵唔洗意外,淨係因為讓車都有機會遲到,仲未計好多都中間停站
仲有佢個罰款機制係由港鐵自己定,唔會跟葛瓜。

2蚊雞去晒蓮塘,仲有新商場係晒褔田嗰邊,唔少人轉去落馬洲落車,而羅湖站係最大,變相快咗好多
坐uber幾都幾搵笨下喎
坐巴士地鐵去10幾蚊就到
Uber要百幾蚊
做過audit狗 去過廣州出trip
可以話你知高鐵真係舒服過去落馬洲或者羅湖過關好撚多
完全係天與地既分別
點解唔去廣州南站?
一開頭就買唔到車飛去西九龍?
不過高鐵行經廣西桂林一段路,
風景真係靚到痴線

最新係40蚊左右就可以來回中山
廣州商業市中心係 東站果邊
係,上個禮拜二已經無
有事坐G車次都未必快過D車次
你睇廣州南去桂林北

D車兩個半鐘就到仲要平啲添
G車成四個半鐘呀

都係睇你住邊啦東鐵線沙田以北應該唔會特登碌去九龍站
唔知你想講咩,加咩班?東鐵線地上就係冇位,要地下就直接起過條新線拉直,所以有西鐵北環線、區域快線(而家嘅中鐵線就等於西鐵快線)。而廣深港線冇本地服務原因就係一地兩檢(),之後發展嘅高速列車網要西九龍站而非福田站做總站,同定線限制。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞