[睪鐵]西九龍站上廣州東都幾搵笨下喎

148 回覆
24 Like 74 Dislike
係羅湖坐特等座,價錢先係香港坐二等座嘅價錢,仲要時間差唔多,根本往時直通車呢條舊路仲直接方便,香港上去要行新路兜個彎先上東莞

錦鯉有咩高見
睇你邊到出發啫,我港島九龍出發又同你逼東鐵羅湖過關?
咁香港上深圳都要錢同時間架
屋企距離西九同羅湖站差唔多時間
廣州東落西九 要1小時45分鐘 賣215人仔
廣州東落羅湖 要1小時15分鐘 只係79.5人仔

香港段高鐵本身已經搶錢(直達廣州貴過分段60蚊)
直去去廣州東搶錢之餘仲要慢到仆街

唯一好處係大時大節 西九過關舒服過羅湖
深圳出發要哂多兩個鐘同班蝗人貼人咁迫入去
上深圳唔駛時間咩
去大陸玩本來就係要承認自己賤命同人去迫同享受大陸平既勞工 係西九搭就係要減少承認自己賤命既痛苦 唔駛去到羅湖同人左迫右迫 增強番成個旅程既體驗
羅湖火車站過左關就係 對好多人嚟講一定係羅湖快啲
金鐘直達羅湖都係45分鐘
唔收得貴,XG 段 864 億建造成本,
幾時先搵得番。。
所以坐高鐵要快,就去坐 G6526轉地鐵。

西九龍不嬲係用錢買時間
琴晚11:30羅湖過關,人多不過冇停頓
唔洗轉車,同過關唔洗迫已經值回票價啦
樓豬死窮撚就咪去廣州影衰人啦
呢啲直達車全日都無幾多班 平均都要1個鐘先到
仲要廣州南離市區勁遠 地鐵又多站 去海珠廣場都要9個字
如果去天河就更遠
尋日我1955深圳火車站落車
2015已經到左東鐵站
琴晚我買唔到飛去深圳或者福田,被逼深圳北落車

2231深圳北落車,搭6號線轉1號線,2325已經去到羅湖出關部機度
北角去觀塘都幾搵笨下
根本往時觀塘線直去北角仲直接方便
我尋日去到下晝三點都候補唔到深圳北-西九

即刻將原本 廣州南-深圳北
改左做 廣州東-深圳
落車即刻可以過關

如果深圳北落車無得落西九
真係屌出聲 坐十個站先返到落馬洲
好過返唔到要過皇崗,利申舊年試過咁
買果陣都知咩時間
唔係個個似你住邊境
細個成日試又逼火車去羅湖 過關又逼又臭 去到深圳又要等車又多人

不了

用錢買到舒適 一年都係大時大節先要返 算啦
真係唔值, 兩個人返一轉廣州, 來回車費成千蚊
去南站就快, 去東站特別慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞