香港有咩值得幫嘅動物慈善機構?

107 回覆
37 Like 4 Dislike
香港流浪狗之家

Angela媽媽真係犧牲晒佢啲精神時間照顧狗狗 大家想幫手可以助養狗狗!

有冇多啲可以講下呀?
因為聽親人講呢間都係負評

哦?係㗎?

因為之前睇過幾個電視台訪問angela
其中一個係viutv嘅守護毛小孩
見到angela係真心好照顧啲狗狗
啲狗仔一見到angela都真係飛撲過去錫佢
狗場喺電視睇亦都好乾淨
不過都真係好似你話齋
養咗都幾多狗仔嘅

但唔知係拍攝效果定點
個人嚟講覺得angela似係真心愛啲狗仔
因為真係無乜邊個人可以自己一個
用自己老本走去山卡啦搵間屋
好好安置咁多狗仔
仲要打理得咁乾淨

呢啲我都冇聽過,多謝你話我聽呀
其實一睇啲狗嘅反應就知佢哋鐘唔鐘意你,
狗狗係最真實
有機會都要去拜訪下!
佢係隨時可入嘅?
RCAP 相對上無咁出名
之前去過幫手 物資/人力都好唔夠

有冇多啲可以講下
同埋佢全名係咩

拯救遺棄寵物中心
早幾日打風大水浸,浸到狗個肚

呢間真係未聽過
佢哋地方喺邊咖?會水浸
Animal Friends 動物朋友
睇過財務報表,0 行政費,仲要年年倒錢落去
真心出錢出力幫d流浪貓狗

0行政費?難啲喎!
佢入面冇員工?冇需要行政嘅野?
群貓會就不了

點解嘅 有冇詳細
毛守有義賣部架。你地睇下有無野拎去義賣

即係拎狗狗用品去俾佢哋做義賣? 一定要全新嗎

唔駛係狗用品架,乜都得。只要有人肯買就得,係面書搵下

都好喎!屋企好多書同衫
有無人做義工可以帶埋我去

你係想做咩類型義工先
Hong Kong Dog Rescue
http://hongkongdogrescue.com/volunteer/dogwalking/

佢哋做dog walker 駛唔駛上堂考證之類?
點解有人屌毛守 我覺得主辦人好似叫kent 好有心
以前佢地未出名去幫過一次 成個場勁多狗但得我同另一個姨姨幫手 環境唔算乾淨因為根本做唔切 由中午做到夜晚攰死 但最後kent同佢個女都黎幫手 我記得走果陣好似已經好夜 仲聽到佢地話一陣去救狗
依加見佢地多左人留意仲改善左個環境 見班狗仔舒服左我都好感動 覺得班義工真心對狗好

愈出名就愈會多負評係正常的,
因為始終啲人見到你環境又好咗又有錢咗,
就會覺得你哋呃錢呀之類,
可能一般人覺得愈「up duck 」嘅狗場先愈抵幫
一啲環境質素好但又繼續接受捐款嗰啲就會覺得呃錢。
有係SAA助養兩隻汪星人 有去探佢地但佢地唔多理我
但個機構會助到佢地終老呢個好重要!

邊兩隻!我成日會去嗰度探狗狗!可能我知邊隻
啱呀!雖然冇人領養,但知佢哋喺嗰度一世都有人錫就足夠了
兔協

但我聽過佢哋咩兔都唔收
其實係咪佢哋地方好細

有呀

你喺邊做開義工
我都係捐毛守同saa

要繼續支持呀
香港流浪狗之家

Angela媽媽真係犧牲晒佢啲精神時間照顧狗狗 大家想幫手可以助養狗狗!

有冇多啲可以講下呀?
因為聽親人講呢間都係負評

你邊度聽返黎呀?
反而毛守就唔缺錢,而且揀狗救
毛守個男人係正常,但下面班女人義工就有D問題,有幾個同貓義工係同一班人

聽啲唔同機構嘅狗義工講
有啲問題意思係咩問題呀
最近有個叫粉嶺南狗狗加油站
需要人力去幫手建設狗屋
佢地規模不大,可以上fb睇睇

新機構喎,未聽過
saa真心唔錯
參加緊佢果個動物助養計劃

同意
助養咗邊隻呀
我助養咗一隻冇咗隻腳嘅小強
尊善會

係咪喺元朗嗰間
有係SAA助養兩隻汪星人 有去探佢地但佢地唔多理我
但個機構會助到佢地終老呢個好重要!

邊兩隻!我成日會去嗰度探狗狗!可能我知邊隻
啱呀!雖然冇人領養,但知佢哋喺嗰度一世都有人錫就足夠了

餅餅同Niku
可能niku仔仲細怕羞上次佢一見到我就痾尿
Saa d扑街仔正正係幫正苦推動私人繁殖場產業,自己google唔多講
http://hongkongdogrescue.com/volunteer/dogwalking/

要,上兩堂,記得好似比300入會派衫,著住基本上終身自出自入

授課可以選中英文都得,星期一至日都有堂,時間夾的話一兩個月內搞掂

有呀

你喺邊做開義工

樓上其中一個基構

唔公開得?
Saa d扑街仔正正係幫正苦推動私人繁殖場產業,自己google唔多講

39B?
平心而論,佢哋一開始已經講咗唔係助長私人繁殖場,
而係想有監管。
知唔知依家啲繁殖場規格環境生產係完全唔受監管?
但奈佢哋唔何,
因為當有人舉報虐畜警察先可以做野。

但有39B,
有一個規劃去監控私人繁殖場,
一隻狗只可生幾多胎,嗰隻狗嘅環境要點規定等等,
還返基本嘅人道俾隻狗,
而且要申請牌照,
所以一成立咗,所有無牌嘅繁殖場都可以拉得,有牌就要一直接受監管確保合規格。

既然大家都知,政府一定唔會肯滅咗個繁殖業,
依家有個較好嘅方案推出,點解唔支持?
你反對咩都冇,支持,起碼有返個監管。

同埋,要鬧嘅唔應該係支持39b嘅機構,
係買動物嘅人類。
冇人買,就自然冇呢個行業,政府唔會滅呢個行業,咁就應該由人去做起。

要,上兩堂,記得好似比300入會派衫,著住基本上終身自出自入

授課可以選中英文都得,星期一至日都有堂,時間夾的話一兩個月內搞掂

咁都幾好喎!搵日同埋個朋友去報先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞