香港有咩值得幫嘅動物慈善機構?

107 回覆
37 Like 4 Dislike
https://www.facebook.com/hkherp/

對呢個機構真係好少印象,
有冇佢值得幫原因可以分享下
毛守有義賣部架。你地睇下有無野拎去義賣

即係拎狗狗用品去俾佢哋做義賣? 一定要全新嗎
香港流浪狗之家

Angela媽媽真係犧牲晒佢啲精神時間照顧狗狗 大家想幫手可以助養狗狗!

有冇多啲可以講下呀?
因為聽親人講呢間都係負評
RCAP 相對上無咁出名
之前去過幫手 物資/人力都好唔夠

有冇多啲可以講下
同埋佢全名係咩
另外有個真係好黑我憎嘅團體係:LAP
佢哋係寄養者形式咁幫小動物搵屋企,
但次次出親活動都係帶啲bb到唔bb 嘅狗,
一睇就知未夠三個月大,
其實咁樣係好危險,
仲要喺個活動成8,9個鐘,
完全冇顧及隻初生狗嘅情況。
去過毛守狗場見到地方有限員工又唔算多 接唔到咁多狗都正常嘅

Facebook擺慘嘅case打啲煽情野都係吸引到啲人捐錢嘅方法姐 有養狗都知狗受傷做手術由手術費、住院、康復後嘅照顧藥費之類真係好貴
香港流浪狗之家

Angela媽媽真係犧牲晒佢啲精神時間照顧狗狗 大家想幫手可以助養狗狗!

有冇多啲可以講下呀?

哦?係㗎?

因為之前睇過幾個電視台訪問angela
其中一個係viutv嘅守護毛小孩
見到angela係真心好照顧啲狗狗
啲狗仔一見到angela都真係飛撲過去錫佢
狗場喺電視睇亦都好乾淨
不過都真係好似你話齋
養咗都幾多狗仔嘅

但唔知係拍攝效果定點
個人嚟講覺得angela似係真心愛啲狗仔
因為真係無乜邊個人可以自己一個
用自己老本走去山卡啦搵間屋
好好安置咁多狗仔
仲要打理得咁乾淨
Animal Friends 動物朋友
睇過財務報表,0 行政費,仲要年年倒錢落去
真心出錢出力幫d流浪貓狗
群貓會就不了
毛守有義賣部架。你地睇下有無野拎去義賣

即係拎狗狗用品去俾佢哋做義賣? 一定要全新嗎

唔駛係狗用品架,乜都得。只要有人肯買就得,係面書搵下
有無人做義工可以帶埋我去
有無人做義工可以帶埋我去

首先你屋企要有空間 最好有間房仔空出黎 最好能夠養狗既私樓
因為實有啲 地方有限塞落你到養住先
同埋自己身上有好多閒錢
如果接到隻受左傷動物要有錢醫左先
除時每禮拜都有
唔好以為得閒去掃下屎 餵野食
呢啲大把人做 有啲12小時有人係到 因為有啲動物需要準時餵藥
點解有人屌毛守 我覺得主辦人好似叫kent 好有心
以前佢地未出名去幫過一次 成個場勁多狗但得我同另一個姨姨幫手 環境唔算乾淨因為根本做唔切 由中午做到夜晚攰死 但最後kent同佢個女都黎幫手 我記得走果陣好似已經好夜 仲聽到佢地話一陣去救狗
依加見佢地多左人留意仲改善左個環境 見班狗仔舒服左我都好感動 覺得班義工真心對狗好
有係SAA助養兩隻汪星人 有去探佢地但佢地唔多理我
但個機構會助到佢地終老呢個好重要!
兔協
我都係捐毛守同saa
香港流浪狗之家

有冇多啲可以講下呀?

你邊度聽返黎呀?
反而毛守就唔缺錢,而且揀狗救
毛守個男人係正常,但下面班女人義工就有D問題,有幾個同貓義工係同一班人
最近有個叫粉嶺南狗狗加油站
需要人力去幫手建設狗屋
佢地規模不大,可以上fb睇睇
saa真心唔錯
參加緊佢果個動物助養計劃
尊善會
五豐行
去過毛守狗場見到地方有限員工又唔算多 接唔到咁多狗都正常嘅

Facebook擺慘嘅case打啲煽情野都係吸引到啲人捐錢嘅方法姐 有養狗都知狗受傷做手術由手術費、住院、康復後嘅照顧藥費之類真係好貴

毛守狗場係有限日子去定係隨時入得咖
係!自己都唔捨得睇醫生,我隻狗病咗就成千蚊成千蚊咁睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞