大富翁究竟有乜鳩好玩?

247 回覆
2266 Like 466 Dislike
個所謂戰術都係靠運
你買完兩塊最貴起晒屋冇人踩你都係輸
係wo,細個玩係咁的

一開始係拍賣完先開始,地最少行先

唔知幾時開始,變咗直接開波,第一圈決定成局真係好on9
可以六條友混戰呢下真係幾勁
一開波有地架咩點樣最少行先
教育性遊戲嚟
真wo,真係好多boardgame 都有幸運呢個因素,但究竟佢佔成個game嘅比例係幾多又真係幾影響成隻game嘅可玩性。似乎幸運係大富翁個比例上就比較高,所以當你控制唔到嘅時間,覺得唔好玩既感覺又會大啲。

暫時仲未搵到好好玩既位係邊,都真係無乜興趣,但搵緊
咩BOARD GAME 卡GAME 都有運元素架啦
卡GAME 做例
俾你閪起手 你套DECK幾勁咪一樣無用

個樂趣就係睇每場GAME 你擲骰買到咩地(卡GAME 就揸咩牌)
再用唔同時機方法就做DEAL (卡GAME 就出牌次序,方法之類)
去最大化自己個勝率
Board game嚟講最憎Uno
玩個陣覺得自己好似出牌機械

可以選擇嘅太少
好玩既地方係最易入口既多人board game
唔好玩既地方就係你講既運比重太多
近十幾年都唔興大富翁了
就唔使點用腦
你真係咁想知有乜樂趣既
推薦你去揾 畢華流 本 蒙地卡羅戰記 黎睇睇
圖書館一定有
佢自己寫,講佢點拎世界冠軍
其實同打麻雀一樣
無奬品大家緊係輕鬆玩

你投骰到空地
都係買定放出去拍賣都係要考慮
要用腦其實好多位可以用

只係大眾對大富翁嘅形象只係家庭入門
用真錢先好玩
想好玩真係要玩電腦
睇你噏完已經覺得唔對路
咁其實應該係有啲formula,例如我買到監獄附近笪地,我係咪死都唔放,定其實去到某個錢,你放其實你係有著數wo,變左個game 其實係玩緊,如何令到自己知道點樣deal 先係最著數,但問題就係點分辨喇。變左每鋪其實你都係諗緊點樣deal ,或者出口術,呃鳩人呢笪地好正。因為你最控制唔到嘅就係買到邊笪地。
yes
咁講你踢波打籃球都係一堆人追住去爭個波放到一個指定地方啫,入到咪又係咁,又唔會多忽肉,都無咩好玩
體驗做業主
呢個係自己控制
踢波走位全部都係人為
大富翁你有咩戰術都好都會靠粒骰
夠刺激,銀行係咪夾左呀公出黎先?
好玩喎一班FD玩,好刺激又好笑
你踩中但冇哂錢會比人強拍

或者你想平買/想消人地d錢

咪踩中唔買 。放個地出黎拍賣

仲可以出口術 。有抬價技巧 。

捉心理對家個頂價係幾高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞