Google正式推出粵文翻譯!

196 回覆
170 Like 5 Dislike
漢字唔等於中文
而家喺外國你講chinese人哋一定以為係普通話
但漢字可以係任何語言
廣東話 潮洲話 台語都得
你唔知係你無知
一係就俾中共洗腦以為係方言講到但係冇字
我去中國好多地方講嘢完全聽唔明
連普通話都未100%明
如果咁都唔係獨立語言唔知點先算係
gemini 有得用粵文先講
google幾時有電腦版粵拼
因為東亞史太有「官方」色彩
而且中華區語言學家都太有大統一思想
舉個例,其實宋後嘅元明清
其實跟本唔應該歸納於漢傳承嘅國家
有人講明皇帝唔係漢人咩?
但明其實先係漢人胡化嘅最初最大元兇
而且用另一個角度
大家學過嘅東亞史,當中一大堆「外族」
都好似石頭爆出嚟咁
佢哋就冇源頭冇文化冇發展歷程?

事實如果將東亞史更客觀睇成
各大小遊牧民政權同農耕民政權
幾千年嘅戰爭、分合及演變會更合理
只要將其他被忽視嘅政治勢力加返入去
你先解釋到漢末唐末宋末嘅情況
而非一家之事,啊因為有昏君所以俾外族入侵
史書所講嘅外族野蠻都發展咗幾千年好唔好
結果東亞中國人認宗認到去外人度都唔自知
粵人巴人等文明同
北京北方官文兩百年前連個屁嘅從屬關係都冇
你睇1980年之前嘅中國人
除咗講自己鄉下話一樣當外人
廣州你講普通話同英文一樣昆你錢
上海你講普通話同廣東話一樣當外語
只係後尾中共加強推普先消滅晒呢啲地方意識

呢啲中國所謂嘅「方言」其實全部有音有字
你話寫唔出係你唔識
其實普通話……點講好……
如果你怪哂落去共產黨
不如我咁講,普通話/國語嘅出現
係一種政治妥協
一種對清末民初至中共建國
南方對北方權貴嘅政治妥協

事實當日民國滅清係冇徹底打入北京圈內
更多係清末軍政叛出勸降
乃至民國初期其實形成
包含北方清末有錢權貴同
南方兩廣冇錢革命軍嘅分野對抗
但另一方面表面上又想結成一族對抗外敵

其實孫中山有留低一段「國語」演講
你可以睇到民初國語其實係南方官話為主
歷史記錄都有寫明點解後來會變成100%北方官話主導

其實你都冇講錯
共產黨只係承接北方滿清餘孽
更進一步抹殺各地省城勢力
將過去幾千年官話同民話嘅分別抹去
再之連各地文化都慢慢消滅

正常如果真係一個大漢族主義者
點會歌頌對多年屠殺迫害漢人嘅滿清皇帝歌功頌德
唔識用.
黑警譯唔譯到?
港共死全家
鄧炳強快啲死
李家超快啲死
柒婆快啲死
國語普通話本身冇問題
但問題係其他溝通唔到嘅各地語言要扁低人哋
明明係獨立語言嚟
就算直到八九十年代甚至而家唔少非大城市
大家心目中嘅官方語言都唔係國語
支國五毛北佬用黎翻譯扮香港人出post.
死支那狗
所謂有音有字請問有本書未
由頭到尾都冇上海人教上海話上海字既書
廣東話廣東字香港幾十年冇中國干擾有冇人讀過先
講係一回事
字係第二回事
古代人講野係咪好似文言文咁
上海話點會冇書?
唔識唔該google搵下
你唔係以為以前人人寫文言文啩
一早有人跟各地語言入文
我哋打嘅廣東話你以為係石頭爆出嚟

所有語言如果想傳承同埋向外推廣
冇字點得
以前一早去清朝嘅外國傳教士
寫嘅聖經都係跟佢各地語言寫出嚟嘅漢字入文
好多創造埋拼音添
一句講曬語言其實都係政治問題
網絡年代你嘅語言冇文字
唔係好似上海話潮州話咁囉
google會唔會為佢整一個語言出嚟?
你冇文字書寫人哋有心整都唔知點翻譯
大陸上海同北京都有google office
有office唔代表啲乜

明落雜種面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞