Google正式推出粵文翻譯!

196 回覆
170 Like 5 Dislike
昨日 Google 宣佈其翻譯服務將新增支援 110 種語言,公司使用其 PaLM 2 人工智能模型來進行翻譯。新增的語言包括阿法爾語、曼克斯語、恩科語、旁遮普語(沙姆奇文)和柏柏爾語(阿馬齊格語)等,當中添加廣東話(粵語)的支援,相信會受一眾香港用戶歡迎。
Google 透露今次新增的語言在全球有超過 6.14 億使用者,大約佔整體人口的 8%。Google 指各種語言的使用情況各不相同,有些語言的使用者數目超過 1 億,亦有部分語言沒有任何活躍使用者,但人們仍然努力去保存這些語言。Google 在官方網誌中提到,在添加語言支援時會考慮到區域差異、方言和不同的拼寫標準。
在介紹廣東話(粵語)的時候,Google 表示這是用戶長期要求加入的語言之一,但廣東話在書寫上經常與普通話重疊,因此查找資料和訓練模型時相當困難。今次新增支援 110 種語言是 Google 翻譯透過人工智能支援 1,000 種語言計劃的一部分,該計劃在 2022 年宣佈,現在支援的語言數量達 243 種。作為比對,Apple 翻譯現時只支援 20 多種語言。
咁大件事!!!
仆街
淪陷喇
啲畜牲識睇連登,仲可以倒轉翻譯扮返香港人
真係得喎
昨日 Google 宣布佢嘅翻譯服務將會新增支援110種語言,公司用佢嘅 PaLM 2人工智能模型嚟進行翻譯。新增嘅語言包括阿法爾語、曼克斯語、恩科語、旁遮普語(沙姆奇文)同柏柏爾語(阿馬齊格語)等,當中添加廣東話(粵語)嘅支援,相信會受到一眾香港用戶歡迎。
Google 透露今次新增嘅語言喺全球有超過6.14億使用者,大約佔整體人口嘅8 % 。 Google 指各種語言嘅使用情況各有不同,有啲語言嘅使用者數目超過1億,亦有部分語言冇任何活躍使用者,但人哋仍然努力去保存呢啲語言。 Google 喺官方網誌入面提到,喺添加語言支援嗰陣會考慮到區域差異、方言同唔同嘅拼寫標準。
喺介紹廣東話(粵語)嘅時候, Google 表示呢個係用戶長期要求加入嘅語言之一,但廣東話喺書寫上經常同普通話重疊,所以搵資料同訓練模型時相當困難。今次新增支援110種語言係 Google 翻譯透過人工智能支援1,000種語言計劃嘅一部分,該計劃喺2022年宣布,而家支援嘅語言數量達到243種。作為比對, Apple 翻譯現時只支援20多種語言。
即刻睇得舒服咗
啲粗口好正中
原來google冇放棄香港
真係好太件事,仆街啦
樓主點解唔Pin呢個
以後仲要點捉啲支那仔出黎
Pin

仲識食埋右
粵文個名咁奇怪
我地多數叫粵語/廣東話

有排都未得

有待進步
幾好,bus真係譯做巴士
碌柒,閪冧,屙拔甩
有排都未得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞