[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
如果冇班落番黎騎牛搵馬都好
點都好過冇波踢
Hi 基哥
米高係德國操緊
似留得到歐洲?
多謝支持東南海杯。
支持麥花臣金童
「三昇」「麥花臣金童」「黎肥基」
屌打緊二千後球員「鄭進泓」
場內開放飲酒有問題?
啤酒雨成歐國盃熱話

今屆歐國盃相信一路睇波時,都會發現球場成日無端端都會出現一個二個啤酒杯。咁係因為今屆賽事按照返德國嘅慣例,球迷可以買完酒拎返位邊睇波邊飲,不過呢件事似乎就製造咗唔少問題,例如啲啤酒淋到周圍都係,又例如個杯成為咗球迷嘅洩忿工具。

啤酒當然係德國文化入面好重要嘅存在,而且因為啤酒公司同好多球隊都有商業關係,加上比賽日賣酒又係大生意,所以一直以嚟德國睇波都係容許拎埋酒入看台。呢個規矩同歐洲好多地方都唔同,好似英格蘭就只可以喺觀眾席外飲、西班牙就剩係賣冇酒精嘅啤酒,法國直情球場內唔准賣酒。

場內可以飲酒自然就會high啲,不過有時就會high過龍。睇唔少國內外記者嘅採訪手記都講受過「啤酒雨」嘅洗禮,每次只要身後球迷支持嘅球隊入波,啲啤酒就同啤酒杯就會落晒嚟,唔少記者為咗保住電腦同相機,只可以肉身去擋酒,變相每次跑完一場波都會全身濕晒。除咗記者之外,球迷有時都會受害,好似意大利對克羅地亞一戰,坐喺下層嘅意大利球迷就不滿上面嘅克軍球迷成不時都倒晒啲酒落嚟,最終就係現場互相指罵,隨時搞到兩邊都要被人罰。

相對啤酒,更麻煩似乎係膠製嘅啤酒杯。家下每逢見到敵對球隊嘅球員係面前開角球、開龍門球,或者受罰倒地,一眾球迷就一堆啤酒杯咁車落場,好似基沙文同卻奧斯呢啲大牌都係受害者。再者,完咗場都仲可以用嚟教訓自己撐嗰隊,好似英格蘭打完最後一輪比賽後,埋去場邊多謝球迷時,球迷就係咁掟啤酒杯入場,表達佢哋嘅不滿情緒。面對傳媒查詢時,UEFA就表示要睇埋分組賽嘅表告再檢討賣酒情況,不過都表示有啲危險程度高啲嘅比賽,都唔排除會唔賣酒,或者賣啲酒精濃度低啲啤酒。

文:#亨少

#Keymansoho #KO求驗客 #歐國盃 #啤酒 #德國 #英格蘭
Kidchild 天堂。
基大: 流浪U22選拔 有個英國人 踢過獅城水手青年軍同埋後港聯
冇護照嘅一律埋佢喺九展新盤嗰度打生莊
喺深圳住
有 咪杰 兔仔
足總周五(28日)晚上舉行周年晚宴暨頒獎典禮,將於來季升上港超的駿英九龍城,亦有派代表出席,其中九龍城體育會常務副主席麥融斌,就強調升班經過全隊深思熟慮,至於組軍詳情就會7月中舉行的記者會再作公布。

九龍城在剛季成為港甲冠軍,最終決定下季挑戰港超,「麥生」指升上頂級聯賽絕非一時衝動的決定,又透露7月中會舉行記者會,交待組軍和教練團詳情:「無論由升上甲組,成為港甲冠軍,到依家上頂級聯賽,都係我哋計劃咗好多年嘅事,絕對唔係倉卒嘅決定,至於下季有咩教練同球員喺度,會喺7月中嘅記者會再講。」

至於曾經效力頂級聯賽的曾錦濤,就稱來季會跟隨九龍城升超,盼起到「以老帶新」的作用:「老細想我哋帶住班後生仔一齊踢超聯,希望我可以好似『學曦』(林學曦)咁,幫班仔成長得快啲。」相隔1季再戰港超的「阿濤」,又承認自己需時提升狀態:「會畀心機加操,希望盡快提升體能,應付頂級聯賽強度。」

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240628/bkn-20240628191923588-0628_00882_001.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3QEZik0owQrKTzh79Hc13S7WSFtSXbWn9lRwjjgBduTjUM67h2iPFzQj8_aem_RjwxWpEGGHDZXB1dGCPgDQ
希望呢D榜尾球隊請返個正常教練帶住隊波
例如飛碟陳
通常講得呢啲嘢嘅都仆街一兩季返落去
明白。唔講唔知。thanks
勿溶賓
咪杰食枝煙先
依家好興三年計劃
三年之後無水就88
請我去做好過啦
強仔
同埋搵學曦la
踢u23都入咁多波
好過搵d托布外援哂錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞