啲人覺得DSE ICT課程廢係因為佢地唔係真正理解入面既內容

97 回覆
126 Like 36 Dislike
hardware冇工 9up都有個譜
你當emsd 中電 港燈 towmgas mtr流架
冇硬件點會有AI?

冇硬件點train AI model
冇embedded system點會有edge AI

應該係有硬件先有AI
Econ BAFS + ICT 就搞掂
而家pascal, python, c++
2027 之後得返python, c++
真 bafs business應該係最易讀 全吹水野真係零底都可能吹到合格
學啲我可以上網自己學嘅野 幾好呀
邊科唔係
畢業完有咩工程工?唔想做純IT
一開頭睇title諗住入嚟屌柒你
不過估唔到依加個課程solid左咁多

順便講少少舊制既野
係舊制之下,基本上成個ICT,都冇乜點講到IT inner既concept
一般都係堆好無聊既背書野(例如咩隨理資料步驟,一大偏點樣用word/excel,極端皮毛既concept)

至於咩IP subnetting,coding? 選修嚟架
甚至你讀埋個科死人垃圾multi media的話,你直頭要背一堆無聊野

至於RSA/DH係舊制的確有教,但真係幫你行完幅diagram就算
(唔肯定依加有冇轉到啦)

btw,都要提番你
ICT既野,solid還solid
但對於真正做野既層面....太老舊了
(今時今日,Infra講IaC,甚至駁埋dev team一齊玩CICD行aglie,但呢d野ICT全部都冇講。而且CS最接近physics同最睇功力既野,都係algorithm,但呢樣野今時今日ICT都只係propose緊,睇番人地GCSE...哈....,就當唔講algorithm,依加既ICT隨時教web都係教HTML,人地GCSE,由Domain講到HTML了)
每年mtr都請好多cee人做訊號系統
識得有三個讀緊part time 未hd畢業都拎緊~40k
而家都要
我覺得其實ict喺cs課程相關嘅部分其實唔多
冇讀過嘅人要pickup都唔難
利申ict 5*
無 Java?
中學生level有d人連26隻英文字母都未必認到 整科容易既野送分俾學生仲想點

唔好話中學既DB Theory同大學之間既差別 High dip同undergrad DB Theory之間都差好遠 前者滿分入到去後者即刻去考試既話最多拎到4至5成分數
其實ICT一出果陣係有Java/VB/Pascal/C 可以揀,會考CIT就得Pascal/C
反而而家cut埋java,但java本身都多公司用
可能要讓路畀寫網頁個module因為要攝埋JS同埋一套server-side programming language
不過其實一次過用JS或者用返Java/Python 咪算,唔洗另外教多套lang,基本syntax教材又可以share

佢而家咁整即係三個module共通,基本programming syntax/data structure由programming module教,relational DB 就由 DB module教,網頁果個module就係教 frontend嘢同埋將另外兩個module學嘅嘢實現出嚟,只係部分data structure嘢(search/sort)搬返畀DB system做而唔係徒手寫

asso/degree 都有呢啲一個sem 嘅course教internet app development但唔係個個都學得成(已經讀咗基本programming course先),唔知DSE ICT 佢話果76個鐘可以做到幾多嘢
IT 都冇用?你匡智入筷子?
而家3個elective 揀兩個,即係programming 無得避
以前4揀1都仲有得避開
JAVA皮已收
唔怪得成日死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞