啲人覺得DSE ICT課程廢係因為佢地唔係真正理解入面既內容

97 回覆
126 Like 36 Dislike
有好多讀完DSE ICT既人都話ICT學既野冇用,剩係覺得佢易讀易拎Lv4
我唔反對ICT易拎4,個課程其實冇啲人講到咁廢

原因係佢地好多人讀完都冇再做IT
或者做唔正嗰個範疇,覺得Development就等於IT

實情係佢入面教既Terms同Concept出嚟做IT成日都會見到
而且啲Concept都好重要
我讀UG、Master同返工都發現其實好多野喺當年ICT有提到,只係我當時唔明有咩用
到我出嚟做IT再望返先知當年學既野係咁重要

ICT必修課程有有三色書,主要講資訊處理、電腦系統基礎、互聯網、程式開發入門同資訊素養同社會既關係呢啲Topic

第一Part講資訊處理係當學生係白紙由0開始教
講資訊處理流程、數據輸入同有效性檢驗
仲有就係基本Office應用,呢一Part考得最多就係Excel lookup同SQL語法

第二部分講電腦系統基礎講電腦系統構成:講ALU、CU、Ram、Rom
呢Part好多人唔明ALU同CU實際有咩用,但其實大學讀Computer Organization或者Assembly會提返

如果你仲有keep住藍色書,你會見到其實佢有講Assembly Language(DSE有考過)
只係讀ICT既人本身少,讀上去讀CS/CPEG/IE同ee既人就更加少
佢地讀完ICT幾乎冇再見過ALU同CU呢啲Unit

第三Part講互聯網會講WAN同LAN同埋一啲IP Subneting

呢Part唔係做Telecom或者Networking都未必會見到

但其實佢既concept好重要
好多人都係識答題目,但現實好多人搞唔清Networking Concept

仲有電郵講POP3同IMAP,做緊infra尤其會Main Email Server既人一定知呢兩樣係咩嚟
POP3同IMAP有咩分別同點樣做Email Migration
呢啲基本上所有公司既inhouse部門都一定會接觸到

不過同其餘Topic一樣,啲人讀完就再冇點過,咁當然覺得冇用

第四Part就更加唔使講,講啲寫Code入門,For loop同Switch

呢個應該係IT最常見既野

最後就係資訊素養同社會關係

呢part教你唔同種類既Threat:Worm&Virus、Malware、Ransomware、Phishing同Botnets

最有一樣最重要但冇乜人提就係加密(Encryption)

我好詫異既係當我提到DSE ICT有教Asynchronous Encryption,而且用Alice&Bob做例子
有好多讀過DSE ICT問返我轉頭話冇教過

其實ICT呢科同DSE Phys一樣,你冇可能用大學同類課程同佢比
因為份量同深度都不可同日而語

ICT作為白紙入門既高中選修科真係交足功課
你覺得冇用,係因為你唔係真正明白入面教既野

不服來辯
冇用係因為佢個程度係講一講就完
其實幾日就讀完
同DSE Physics差唔多
好多題都係代條式兩三步就完
大學Physics幾乎係教同一樣野
不過就撈埋Vecter同Cal
即時難幾倍

我諗ICT最主要係因為少實作同Demo

得Coding同Office嗰Part容易見到個Result

而我發現好多人識答題同高分
但實際唔理解做緊乜
IT 學野最快係做個product 出黎,或者搵solution, ICT俾唔俾到先
當年有老師話讀完出黎乞食所以無讀中三揀科果陣接近滿分
但其實除咗BAFS
ICT學既野應該係咁多科選修科入面最容易同日常返工Related
唔使辯,因為你真係講得冇錯
鐘意玩實作做project嘅朋友

IVE HD CEE 電腦及電子工程幫到你
如果你一心讀大學IT相關學科,而學校又只能夠畀你揀3x

咁Phys ICT M1/M2一定係最好既組合

只有Microelectronic、Photonics同Solar Cell呢啲ee Topic先有需要讀Chem
召喚咖啡Sir
正如 TCP/IP 係比Infra 睇 (CCNA 必要識)
OSI 比CS佬睇 (寫thread 寫network 野會用到)
係香港有IT唔搞 係要搞商科野 (商科野 實際係考試 寫文 就得)
IT 實作唔會難過 工程野 要你0 自己BUILD 出來
我自己已經唔係IT人 去見份工 要識用Excel
成日用到IT理論用到野 問題係香港老師只會教書
係唔會教你生活上用到慨野 點樣用起ICT上面
返工只識打工 只要做奴隸 唔要你叻仔
中學玩ICT或者STEM既同學
STEM 就係science+technology+engineering+maths正正ive cee包晒呢4樣野
cee係唯一會讀晒軟件同硬件

如果想靠副學位eg hd asso上大學其實好適合讀
我有幾同學本身中學有讀ict或者玩stem既
讀cee基本上過晒gpa3.7
入科大係基本 勤力d可以入埋cu hku
果陣讀覺得唔太難 都冇乜溫書都攞到星
會打機同會自己整電腦既人根本就岩讀ict
好撚後悔無讀ict
大個左先發現興趣係it相關
但degree 同工作唔係it
想轉行但機會成本已經太高轉唔到

成日諗如果當年簡ict可能就依家做緊it既工 開心過依家做份閪工
唔覺得冇讀ICT就做唔到IT

好多人中學都冇讀過ICT,但一樣讀CS做IT

我只係想講ICT冇啲人講到一無是處

如果一早有目標,讀Phys ICT好過讀Phys Chem
(Phys就算唔關事都一定係膽)
Dse有邊科唔係
以前SBA要砌個web仔
而家唔洗?
你on9, econ 最易
我大學入左CS之後, 見身邊D同學有讀過ICT
然後我就搵左D ICT書黎睇...
結論係...廢的
樣樣內容都蜻蜓點水咁
我仲發現ICT既DB theory同大學教既唔同
我拎左去問Professor, Professor叫我唔好理ICT教既野
DSE phys教既野上到去讀yr1大學物理咪又係要執返正

你用大學Standard緊係覺得廢
Asynchronous Encryption?你想講Asymmetric Encryption牙嘛?
Sorry一時串錯
其實啲人成日屌Ict廢,主要係揀ict啲人特別廢,好似大學engine就係一堆廢人揀

Ict課程內容好廣量多但係唔深入所以算係容易讀,以高中學生嘅程度已經足夠,讀完叫做對it有基本認識

老實講中學有認真讀ict 讀返大學cs會輕鬆唔少 起碼大部分嘢你都聽過下先

如果ict讀唔掂都可以篩走大學讀it嘅選項,咁已經係ict最實用嘅嘢

我同fd有讀過ict同冇讀過分別都差幾遠 啲cs major求其讀都靚grade 冇讀過就明顯吃力啲

利申ict 5**
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞