啲人覺得DSE ICT課程廢係因為佢地唔係真正理解入面既內容

97 回覆
126 Like 36 Dislike
https://youtu.be/rHqk0ZGb6qo
仲想水人讀it
到時chatgpt 8.0
其實樓豬講d野已經過時
以前廢唔廢都好 而加新課程冇人會再話廢
本選修B書 大專程度黎
加埋Python 已經玩死一堆學生
Ict suppose係for任何程度嘅中學生去了解It

最搞笑係啲It毒撚用一個大學學術同求職skillset嘅角度去批判一個中學科目
咁樣就可以顯得自己sick ball攞返啲優越感同自信
ICT 課程太淺,最少係最新改制前係咁
讀既內容要花既時間比phy, chem, bio 少太多,教既野好短時間就夠pick up
起碼係4個elective 加埋,先有得同phy, chem, bio 比一比
啲問題又出到common sense 都識答
確實係最容易係返工用到,其他係極少機會用了
就係班唔知頭唔知路,識少少扮代表既人9up話太淺

依家咪加深內容

成班蠢老鼠
ICT 唔係大學IT related degree 既必修
CS 來講CU, UST 係最好兩間啦
最諗唔明係當年AL,大學CS都係唔睇CS(Computer Studies)

睇返其實都好多大學野

CA就話AS比唔上AL啫
新課程我睇過來,係改好咗好多
終於無咁廢
但未係大專程度
AL 既CS 就真係深啦
AL CS太少人有得讀
加上讀得既都有底有興趣
好難好grade

CA就真係執分科
我記得聽聞話一年得大約200個人讀
DSE ICT個課程根本就係垃圾 絕大部分都係啲common sense 乜都教少少冇樣深入 你講嗰幾本書十幾廿年冇改過 全部嘢都outdate哂

而且DSE問得唔深入 所以好多人都靠死背 上考評局個網睇啲level 5 sample 係完全冇理解到咁背啲錯嘅嘢落去 識嘅人一睇就知好多題都係死背 咁死背法已經有level 5 啲人話DSE ICT唔廢係因為佢哋個人廢

利申讀CS & ICT 5** 真正明白入面教既野
當然ive cee可以升cs
但玩stem/ICT係唔會讀cs 因為cs冇硬件

大學應該係偏向讀ce+ee = ive cee再升上去
認同ict真係易讀 全部都短題目 黎黎去去都係問差唔多既野
改咗課程之後聽到都難好多
冇咗水泡module C
(利申當年溫兩日書做past paper一次就拎到4,成本效益極高
最近咩事 點解咁多人喺度宣傳ive cee
邊度?
而家ICT仲係咪教寫Pascal
其實讀ive cee=工程+IT雙修 出路闊比較穩陣
起碼有硬件有門手藝 唔會比gpt淘汰
垃圾IVE仔
應該depends on個老師
從來都唔係個學科問題
大部分都係教果個既問題
周圍都有人叫人去讀 係咪ive收唔夠人 讀CS好過啦hardware香港冇乜工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞