啲人覺得DSE ICT課程廢係因為佢地唔係真正理解入面既內容

97 回覆
126 Like 36 Dislike
當年讀ECON + 未改既ICT 真係易到傻
cee做埋兩電 towngas都有
做電話台搞5g network 保安系統 醫療設備
仲可以做埋building既bms/iot 閘機/autotoll
其實真係咩都包晒
我讀CS都想學返HARDWARE
所以唔明點解啲人成日將IE同CPEG當成CS既2nd choice
咁你唔應該讀CS
大學要讀晒軟件硬件係CE/IE
如果hd level就係ive cee贏晒人稱ive入u神科
以前CE 年代
仲學寫C / pascal
雖然個language 好撚舊
但個logic算係終生受用
記得仲要落手落腳寫個program, 公開試計分

唔知依家仲有無呢味嘢
我CE 年代CIT係唔使落手寫program
你學校係另一個Stream姐
我睇返我個年代原來連CIT 都唔係
個名叫computer studies…連syllabus 都google唔返了

利申:最後讀CS, 做緊faang
Computer studies係CA加Assembly language同Database

利申DSE,當年好奇望過下

圖書館應該仲有Document講AL CS
我係HKCEE computer studies
AL 讀3科AL, 無CS, 幾乎無學校會開AL CS 課程
咁你係再老我一兩代
印象中啲野全部都皮毛學完係得個知字既lv
不過我啲excel basic 個啲function vlookup 都係ict學幾好用
當年濟靠聽書臨考前淨係做左一兩份 past paper 已經 5 左當年學校都係教水泡 module C,但我當年係想讀 programming
ict 入面都有選修科,你如果揀到database 果科,入面啲野都有7,8成類近,比如考寫sql statement , normalization 果類。
至於你prof 叫你唔好睇,可能係因為ict 既教科書,早年係ive 班阿sir 寫既,你prof 唔鋸掛
我有,就算core 都要寫
Asynchronous Encryption...? 我係咪有啲誤會
互聯網 正野
我串錯啫

Sorry Sorry
唔係, 係因為教授用緊既reference book教既野同DSE有差異
無話對錯, 但大學考試一定係跟reference book, 可以直接放棄DSE既內容
2A 數據庫
2B 網絡應用程式開發
2C 算法與程式編寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞