機場電腦故障 行李區指示不清 抵港客鼓譟 「個個戇居居咁企」

157 回覆
56 Like 4 Dislike
遲啲起完要outerbay嘅機率就會少咗
其實香港機場交通已經算係咁

今年去過多哈同杜拜 仲煩
搭QR去多哈 你老味QR主場都要全程outerbay 個gate難民營咁 啲機嘅蛇餅亂撚到
EK杜拜都一樣都要outerbay 仲要搭完巴士 九曲十三彎先到無人車站 班次仲要疏
香港機場條路線已經相對直接同密
咁你話而家手寫白板好有效率咩柒出國際
唔通喺個WhatsApp group/對講機叫人寫白板就好有常識同智商
其實我講呢樣嘢AA有喺個app度做,但係唔知點解佢哋唔整部Notebook放喺大mon俾人睇啫,要用人手寫

有圖有圖有真相,咁你話係咪亂?我唔覺wor
不過唔知點解10點就冇咗update啫
點相報國安啦
唱衰香呀
明明有呢個方便方法唔用就用埋啲low tech野寫白板
駁嘴嗰啲都唔知係咪AA員工
上行下效就係咁
說好香港故事
因為手寫就係主子命令
明明app識得咁做,但係反而去到現場要手寫
明明呢啲需要real time傳送嘅資訊要直接同埋要avoid human error同delay
佢就反而寫白板,要令到中間經過咁多重唔同嘅人手
你仲好講常識同智商
唔係所有客都識上app. 戓者冇data

一定係現場見到最好
我都冇羽田app 都係去到至係現場揾資料 問職員

現場見到資訊好重要
現場我咪話用個Notebook開住個Office 365 Excal駁幾個大電視
而家Office 365 Excal又可以team work,一邊人手改完,全部其他地方自動show更新,又方便又快,係要用人手寫呢啲蠢方法
因為你老細話事 等你做左高層就用你個方法

不過系統壞咗 未必可以射上mon 又未必有電視 又未必有線 又未必有電制 拉線又可能kick到人/行李被告
所以我諗下次如果真係再出事,佢哋都係會再寫白板
不如叫AA訂定個大啲嘅白板好過啦順便買埋啲磁石字母貼上去唔使手寫

之後好似都你咁做 係朝早先手寫住
應該係佢哋估唔到壞咁耐都未整好
跟佢咁做隨時仲亂過而家
其實我講呢樣嘢AA有喺個app度做,但係唔知點解佢哋唔整部Notebook放喺大mon俾人睇啫,要用人手寫

有圖有圖有真相,咁你話係咪亂?我唔覺wor
不過唔知點解10點就冇咗update啫
明明有呢個方便方法唔用就用埋啲low tech野寫白板
駁嘴嗰啲都唔知係咪AA員工

之後好似都係咁做 係朝早先手寫住
應該係佢哋估唔到壞咁耐都未整好
張圖一嘢收晒前面嗰班駁嘴嘅皮
咁樣咪幾好,幾清晰
好撚柒 人人都識去,得佢自己miss 咗
成班機咁多人,點解得佢一個人 miss 機
睇佢行得企得 除咗腦部有問題之外 都真係諗唔到有咩行動不便
香港人最叻走精面
有咩事即刻扮傻R賠償
你都話蛇餅亂撚到,即係人地真係好繁忙好多機
但香港就算凌晨無乜機都係咁wo
sorry 蛇餅亂同繁忙多機唔一定直接掛鈎
係個boarding gate等候位置真係太細

多哈可能多機啲啦 但係查返data
其實香港同多哈今年第一季嘅客運人數都係差唔多1300萬人
而我就係今年年頭去多哈的
我諗可以直接比較啦
但係貨運量香港幾乎係多哈兩倍
已經唔講明顯更多人嘅杜拜

大家都係要搭巴士出outerbay 多哈個gate等候區真係最細
你以為香港機場好細?可以一眼睇晒咁多隻角落頭?
同埋你真係喺嗰度嘅話,啲Staff忙到甩轆,得閒睬你先算
我真係未聽過搭飛機做客都要醒過個Staff
唔知幾時要啲客人做埋飛機師個位先可以飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞