機場電腦故障 行李區指示不清 抵港客鼓譟 「個個戇居居咁企」

157 回覆
56 Like 4 Dislike
講真就算無故障都好垃圾
唔明點解次次落機都要行樓梯落地搭接駁巴士
乜而家好多機唔夠閘口?
都算
兜來兜去之後唔係送你去入境到
係要你再轉無人車

咁可能有人會話廉航係咁
但點解人地目的地機場又唔會咁煩?
人地機場仲多機過你
手寫 返反80年代港交所咁
但事實係寫白板最有效
我本來以為Cebu Air用PowerPoint做boarding已經係極限
沃門人又話大陸飛平一半
走黎香港交智商稅?
有澳門旅客吳先生本身會乘搭今早9點40機至宿霧,今零晨12時半已到機場,並在6點登記,登記時機票未有顯示閘口資訊。而在他進入機場禁區後,未能尋找到閘口,「睇返機管局登機所有嘅嘢,無資訊,上網都係無資訊。」形容自己約在10時22分才見到有閘口資訊,沒有顯示起飛時間,「好後期先喺白板上見到人手寫嘅number。」當他去到閘口時,已錯失航班。
條友真係咁著緊嘅 冇可能唔喺起飛時間前周圍問
邊有可能玩到10點22分 完全唔合邏輯
有機會係自己訓過龍
咪係 咁點解釋其他人又上到呀
後尾有用excel
又邊隻IT狗
我睇唔出有咩LOGIC問題

1. 電腦壞左 正常前線機場職員都唔會知咩事
2. 佢入左禁區
3. 無方法知邊個位有white board

就算搵到職員都唔知咩事, 要等announce,
職員又要運white board 過去
通知你果到有white board , 你重要行過去睇

你依家講緊係易啦, 真係到你出事 你咪又喊曬口上連登問
琴日喺連登睇到有人話隻VM(即係虛擬server)死咗
即係Backup Server有係有但係永遠未試過跳過去試吓work唔work AA班人日日返工,到底喺度做緊啲咩
其實點解唔廣播
好似報交通咁PA播應該多人聽到過睇到塊白板
logic就係
佢9點幾機 8點55分前要去到閘口
但佢6點幾入禁區
2個幾3個鐘都搞唔清楚自己要去邊個閘?
仲要佢班機得佢一個上唔到
機管局係有問題
但佢一樣都係on9
同埋你睇埋佢受訪條片
佢自己講 係gate 34
佢去到34個到等
等到架飛機都走左
咩叫等到架飛機都走左
佢咁講即係根本自己ON99去到又唔問啦
正常人如果去到架機已經走左
就唔會話 "等"到架飛機都走左
應該會講 我去到架飛機已經走左
嗰個澳門人,可能係行動不便。又或者旅行跟本唔知航班 display 壞左,唯有等。旅客可以又唔識廣東話,又唔識英文。可能只識萄文。 都最後,當見到有白板,就 game over.
機管局機場運行執行總監姚兆聰中午會見傳媒,指約上午7時發現電腦系統異常

9點先去到GATE, 7點開始有問題
咁佢唔知GATE係邊有咩問題???

重有, 邊到寫得佢一個上唔到機??
https://www.youtube.com/watch?v=evrd2UH__B4&ab_channel=%E9%A6%99%E6%B8%AF01

我睇依條佢無提GATE 34,
不如你比條LINK我睇下??
邊個同你變通?
出黎做野最緊要唔好讕醒,
出咗事啲人要鬧都係鬧公司唔輪到鬧你,
你要做既野就係執行上司既指令,
自己突個龜頭出黎要祭旗第一個就斬你.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞