李克勤點解形象咁老土

379 回覆
285 Like 46 Dislike
我個腦入面浮現出送禮用佢把抑壓既聲:
come on~ generation next!
因為佢真係老土呀嘛
唱得好撚難聽,又係把死人腔
仲有足球小將、我著十號

其實李克勤試好多唔同曲風既歌,但好多失敗
結果印象都係唱情歌
慘,明明淘氣雙子星嗰陣佢同paul做主角,城城仲係後面做大茄
送禮係劉華黎明崛起之前已經彈起新一代本身有望接捧嗰個,嗰陣都有學友,Linda 開始彈返起冇幾耐
當年套<浪族闊少爺>都幾紅幾好睇
傻!嚴格嚟講
送禮基本同牛華學友黎明同輩,唱歌嚟講

牛華85年出第一碟
學友84 第一屆18區
送禮85 第二屆19區 第四屆新秀
黎明86 第五屆新秀

如果講正式出碟嚟講,黎明仲遲過佢
要講送禮勤點解感覺咁老土
不如講下點解老鼠安同佢同年但你唔覺得佢out
黎明用唱功搭救?
唔係話出道,我用緊彈起上位時期嚟計學友一出碟就紅同呂方同期紅公認實力派,之後先沉姐同其他人唔同期,但送禮彈起最紅嗰陣被人當大熱接捧人選之一(但嗰陣佢其實都唔係話真係好紅唔似之後爆紅嘅黎明)學友都開始靠Linda等歌彈返起

黎明拍劇儲落人氣回到未嫁時嗰啲,直到人在邊緣先正式彈起

劉華我記得係港姐表演佢唱歌唱得ok佢先開始真係唱埋歌,佢唱歌方面正式彈起好受歡迎遲過克勤
李克勤係90年代巳經好多人都覺得佢老土
染金毛都唔會覺得佢潮
唱k年代基本上唔關佢事,冇後生仔會唱佢啲歌
痴住譚伯個個年代既fans又唔會撐佢
佢唱歌似返工咁,功課係交足,但好悶,娛樂性好低
所以唔覺得cd 勤係一個讚美黎
襯晒tvb
譚詠麟接班人變林尚義接品人
依套幫鄭秀文入咗屋,佢嗰陣又有不來的季節又做主持又依套,仲早過王菲入屋,再之後又有壹號皇庭火熱動感奶奶奶大頭綠衣完全入晒屋

王菲初出道除咗娘到爆,唱腔又娘人又娘,仲要以beyond 師妺出道,beyond啲女fans好唔妥好反感佢,仲要同人撞名,完全唔入屋,係之後唱R&B有啲人欣賞佢唱功鬼婆唱腔
係,90年代已經變老土越嚟越悶,係80尾形象青春活力受歡迎
我又憑記憶講吓:

學友係第一二隻碟已經爆紅,Smile again 輕撫你的臉,情已逝,第二隻碟已經遙遠的她,跟住86雙星,後來沉淪嗰啲其實可以唔理,直到Linda 返生

牛華比較難講,佢頭幾隻碟其實係紅歌又紅人,但係分開咁紅唔知你明唔明我講咩?即係情感的禁區,下雨晚上,回到你身邊,我恨我痴心係好紅,又上榜,而劉德華本身都已經幾紅下無論電視電影,但大家唔會覺得佢係受歡迎識唱歌嘅歌星一直到可不可以,緣盡同再會了加賭神賭俠嗰期大約89-91之間先真係確立歌星地位

送禮就係一出嚟86-87有EP出,歌其實唔紅,但就入到學生市場,月半小夜曲都係後來翻唱先紅返,轉捩點係1988年夏日之神話,同拍TVB

黎明就全靠電視,天涯歌女,回到唐山,回到未嫁時,嗰陣剩係得首回到唐山主題曲有得唱下,不過佢又係同學友一樣出正式出第1-2隻碟已經爆紅,無名份的浪漫,如果這是情時間係90-91

如果睇返時間線,除咗學友真係紅早幾年之外,我仍然認為送禮係同佢哋同輩
佢華仁仔嚟
佢呢隻碟幾正,搵唔同歌手作曲填詞,算叫做冇咁老土,方大同,側田同張敬軒作個幾首都唔錯
咁依家興咩呀 唱佛經呀?
X2
我知你講乜,華仔嗰陣好受歡迎但只係喺影視方面,唱歌嗰陣大家只係當佢順便唱埋冇認真咁對待過佢,直到你講嗰期先真係當佢係歌手,正如成龍都有幾首好紅,周潤發都有首紅,偉仔都係(tvb拍緊劇時候)

但嗰陣因為環境因素好興講咩接班人,咁佢確係佢哋之前嘅熱門接捧人選(之後嗰勢完全被佢哋過晒)
講起又忍唔住要post吓呢張

送禮勤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞